Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Καλή χρονιά σε όλους


Το 2008 το αποχαιρετούμε σε λίγες ώρες με την ευχή πως το 2009 να είναι το… καλύτερο από όλα. Με υγεία πάνω από όλα για όλους τους φίλους μας που από το καλοκαίρι που μέχρι σήμερα βρίσκονται στην πρασινοπορτοκαλί οικογένεια του blog μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο γενικότερα. Ειδικότερα πάντως στους Ιρλανδούς να περάσουν καλά, να πιουν όπως πάντα και στα αθλήματα όσες περισσότερες διακρίσεις γίνεται. Καλή χρονιά αδέρφια!!!

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Χριστούγεννα στην Ιρλανδία


Οι Ιρλανδοί εορτάζουν τα Χριστούγεννα (Nollaig) περίπου όπως και οι Άγγλοι ή οι Αμερικάνοι, ωστόσο υπάρχουν κάποια τοπικά έθιμα που κάνουν τη διαφορά. (Πάλι καλά, λέμε εμείς…)
Η περίοδος των Χριστουγέννων κρατά από την παραμονή των Χριστουγέννων ως τη γιορτή των Θεοφανείων (που εδώ λέγεται Epiphany ή Twelfth day μιας και είναι η δωδέκατη μέρα μετά τα Χριστούγεννα).
Ένα έθιμο (που έχει αρχίσει όμως να ατονίζει) είναι η τοποθέτηση ενός μεγάλου κεριού στο περβάζι του μεγαλύτερου παραθύρου μετά τη δύση του ηλίου την παραμονή πρωτοχρονιάς. Το κερί αυτό αφήνεται να καίει όλη τη νύχτα και συμβολίζει το καλωσόρισμα στην Μαρία και τον Ιωσήφ που μεταφέρουν το θείο βρέφος.
Η επόμενη των Χριστουγέννων ονομάζεται μέρα του Αγίου Στεφάνου (St. Stephens Day ή Boxing Day). Η ημέρα αυτή είναι πολύ σημαντική για τους Ιρλανδούς. Όπως και στην Αγγλία οργανώνονται διάφορα δρώμενα που περιλαμβάνουν αγώνες ποδοσφαίρου, ιπποδρομίες κ.α.
Ένα παλαιό έθιμο αποτελεί η παρέλαση των αγοριών του τρυποφράκτη (βλ. είδος πουλιού) ή Wren Boys Procession όπως ονομάζεται. Αυτό το έθιμο παραπέμπει στα αρχαία χρόνια όπου ένας τρυποφράκτης σκοτώθηκε και το κορμί του μεταφέρθηκε σε holly bush. Την ημέρα αυτή, αγόρια και κορίτσια σε αυτοσχέδιες ενδυμασίες παρελαύνουν κρατώντας κοντάρια που φέρουν holly bushes και τραγουδούν έναν ύμνο που συνήθως περιλαμβάνει τους εξής στίχους:
‘The wren, the wren, the king of all birds
On St. Stephen’s day was caught in the furze.’
Ενδιαφέρουσες τοπικές φράσεις:
San Nioclas ή Daidi na Nollag (Άγιος Βασίλης)
Nollaig Shona Dhuit (Καλά/Χαρούμενα Χριστούγεννα).

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

Ελάτη όπως… Galway


Διαβάζοντας τον παραπάνω τίτλο θα πει κανείς πως μας «βάρεσε» το κρύο και λέμε ό,τι θέλουμε. Κι όμως, όποιος βρεθεί για χειμερινές διακοπές στην Ελάτη Τρικάλων και τα γύρω χωριά θα νομίζει ότι πετάχτηκε για λίγο σε κάποιο από τα πανέμορφα χωριουδάκια της Ιρλανδίας. Τουλάχιστον αυτό αισθανθήκαμε εμείς πριν λίγες μέρες. Πράσινο, άγρια δάση, καθαρός αέρας, ποταμάκια, μονοπάτια και γενικά μία μαγευτική εικόνα, από αυτές που βλέπει κανείς και στο αγαπημένο μας νησί. Αξίζει να βρεθείτε εκεί έστω και για λίγες μέρες και ελπίζω να συμφωνήσετε μαζί μας. Σημείωση: Μην παραλείψετε να πάτε στην Παλαιοκαρυά και στους καταρράκτες (φωτό).

Ακόμα βγάζει ο Γκίβεν


Πως γίνεται να έχει χάσει με 5-1 η Νιουκάστλ από τη Λίβερπουλ στην έδρα της και καλύτερος παίκτης του αγώνα να είναι ο τερματοφύλακας της; Κι όμως γίνεται, όταν αυτός είναι ο Σέι Γκίβεν! Ο Ιρλανδός τερματοφύλακας πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση και αν δεν ήταν αυτός κάτω από τα δοκάρια των γηπεδούχων, τότε το σκορ θα είχε… ξεφύγει ακόμα περισσότερο για τους πρωτοπόρους της Πρέμιερ Λιγκ. Ειδικά στο πρώτο 20λεπτο της αναμέτρησης, ο Γκίβεν σταμάτησε πάνω από πέντε φορές τους φιλοξενούμενους που έχασαν κλασσικές ευκαιρίες και δε μπορούσαν να παραβιάσουν την εστία του. Τέτοιες εμφανίσεις κάνουν σίγουρα τον Τζιοβάνι Τραπατόνι να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση, ενόψει και των επόμενων επίσημων υποχρεώσεων της Εθνικής Ιρλανδίας. Θέλετε να μάθετε τι έλεγε ο Άγγλος που περιέγραφε το παιχνίδι για τον Γκίβεν; Διαβάστε: «It is a bird? No. It is a plane? No. Its Shay Given!!!».

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

Τι πέταλο ήταν αυτό…


Όταν βλέπεις τόσες πολλές ιρλανδικές σημαίες να κυματίζουν μέσα στο «Άιμπροξ» της Γλασκώβης, δε μπορείς να μην είσαι χαρούμενος. Πόσο μάλλον όταν η Σέλτικ πανηγύρισε μία μεγάλη νίκη επί της Ρέιντζερς με 0-1, χάρη στο γκολ που σημείωσε ο Μακντόναλντ στο 58΄, μετά από κεφαλιά πάσα του Γιώργου Σαμαρά. Το εκπληκτικό τέρμα του Αυστραλού σημειώθηκε μάλιστα μπροστά στο φανταστικό πέταλο των Κελτών, οι οποίοι τραγουδούσαν ασταμάτητα το «You ll never walk alone». Είδαμε δε σε κοντινά πλάνα ορισμένους να φορούν φανέλες της Εθνικής Ιρλανδίας, ενώ ένας κρατούσε σημαία των Βάσκων (που επίσης συμπαθούμε). Μετά από τη σπουδαία αυτή εκτός έδρας νίκη, η Σέλτικ απομακρύνθηκε ακόμη περισσότερο από την «αιώνιο» αντίπαλό της, έχοντας πλέον βαθμολογική διαφορά επτά βαθμών. Πάντα τέτοια…

Κλείσε στόματα παλικάρι μου


Για κάποιους που εξακολουθούν να κατηγορούν τον μεγάλο αρχηγό της Εθνικής Ιρλανδίας, έχει βάλει σκοπό να τους διαψεύσει. Την ημέρα που σε μία εκπομπή αγγλικού τηλεοπτικού καναλιού χαρακτήριζαν τον Ρόμπι Κιν αποτυχημένο, το «πουλέν» σκόραρε για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι στην Πρέμιερ Λιγκ με τη φανέλα της Λίβερπουλ και μάλιστα σημείωσε δύο γκολ, στο 3-0 επί της Μπόλτον. Εδώ και καιρό ο Φερνάντο Τόρες απουσιάζει και οι «κόκκινοι» είναι ακόμα πρώτοι στην Αγγλία. Ποιος βοηθάει σε αυτό άραγε; Μήπως είναι Ιρλανδός;

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

«Σώζει» τις τράπεζες η Ιρλανδική κυβέρνηση


Στη χορήγηση ρευστού ύψους 5,5 δισ ευρώ στις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας προχωρά η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, λαμβάνοντας μάλιστα υπό τον έλεγχο της την Anglo Irish Bank Corp, προκειμένου να προστατεύσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα από κατάρρευση. Όπως ανακοινώθηκε, η κυβέρνηση θα χορηγήσει 1,5 δισ ευρώ στην Anglo Irish με αντάλλαγμα το 75% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου. Παράλληλα η Allied Irish Banks και η Bank of Ireland θα λάβουν η κάθε μία 2 δισ ευρώ. Όλες οι τράπεζες εδρεύουν στο Δουβλίνο. Η Ιρλανδία, η οποία ήταν το πρώτο κράτος στην Ευρώπη που εγγυήθηκε το σύνολο των καταθέσεων, αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει δημόσιο χρήμα αν και αρχικά καλούσε τις τράπεζες να αναζητήσουν ιδιώτες επενδυτές για να βοηθήσουν στη διάσωση τους. Από τις 30 Σεπτεμβρίου, όταν και δόθηκαν οι εγγυήσεις στις καταθέσεις ο τραπεζικός κλάδος στο χρηματιστήριο του Δουβλίνου έχασε 72% καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επλήγησαν απ' τα επισφαλή δάνεια σε ιδιώτες και κατασκευαστές ακινήτων σε Ιρλανδία και Βρετανία. Οι προνομιούχες μετοχές που εξέδωσε η Anglo Irish θα καταβάλει στο κράτος 10% μεικτό ετήσιο μέρισμα. Η Bank of Ireland και η Allied Irish θα καταβάλουν ετήσιο μέρισμα 8% και η κυβέρνηση θα έχει τα 25% των δικαιωμάτων ψήφων σε «σημαντικά θέματα», όπως η αλλαγή διοίκησης και η κεφαλαιακή δομή. Οι προνομιούχες μετοχές, όπως ανακοινώθηκε δεν θα εξελιχθούν σε κοινές.

Έρευνες για το δάνειο της Anglo Irish Bank


Ξεκινούν οι έρευνες για την ανάμειξη της ρυθμιστικής τραπεζικής αρχής της Ιρλανδίας σε σκάνδαλο σχετικά με δάνεια ύψους 87 εκατ. ευρώ της Anglo Irish Bank, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, Brian Lenihan. Ο Lenihan επεσήμανε ότι "υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρά ερωτήματα να λυθούν" για το ρόλο της Ιρλανδικής Ρυθμιστικής Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (IFSRA) σχετικά με το δάνειο της Anglo Irish Bank προς τον πρόεδρο και πρώην διευθύνοντα σύμβουλο, Sean FitzPatrick. Η αποκάλυψη της είδησης την τελευταία εβδομάδα πως τα τραπεζικά δάνεια διατηρούνταν κρυφά για οκτώ συνεχή έτη έως το 2007, ώθησε σε παραίτηση τον FitzPatrick, τον μη εκτελεστικό διευθυντή Lar Bradshaw και τον διευθύνοντα σύμβουλο David Drumm. Ο Lenihan ανέφερε πως "έμεινε έκπληκτος" όταν έμαθε πως "σε κάποιο βαθμό" άνθρωποι από την IFSRA γνώριζαν ήδη για το δάνειο και τη φύση του δανείου. Οι έρευνες ξεκινούν και ο υπουργός περιμένει αναφορά σε τρεις εβδομάδες.

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Ντάνταλκ, η «πολιτισμένη»


Η αγαπημένη ομάδα ενός από τους δύο δημιουργούς του blog έχει… ξεφύγει. Μετά την επιστροφή της στα μεγάλα σαλόνια της πρώτης κατηγορίας στο Ιρλανδικό πρωτάθλημα, η Ντάνταλκ ανακηρύχθηκε και η πιο πολιτισμική ομάδα του 2008. Το βραβείο αυτό δόθηκε στο συγκεκριμένο σύλλογο για την εξωαγωνιστική προσφορά του και τη δράση του απέναντι στο ρατσισμό. Μπράβο τους, πάντα τέτοια…

Πιάσαμε τα «100»


Παρασκευή, 17 Ιουνίου-Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008. Μόλις τοποθετήσαμε την 100η είδηση στο blog μας και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Πιο πολύ χαιρόμαστε γιατί αυξάνεται η παρέα μας και μετράμε ολοένα και πιο πολλούς που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για την αγαπημένη μας χώρα. Μπορεί πολλοί να μη γνωρίζουν και να μην καταλαβαίνουν τι είναι αυτό που μας ενώνει, όμως αν το ακολουθήσετε και ταξιδέψετε μαζί μας όλα θα... αλλάξουν.

Σκόραραν τα «πουλέν»


Όσο τους «πυροβολούν», τόσο περισσότερο θα τους γουστάρουμε όταν βάζουν τέτοιες μάλιστα γκολάρες. Ο λόγος αρχικά για τον Ρόμπι Κιν που σημείωσε ένα εκπληκτικό γκολ με τη φανέλα της Λίβερπουλ στο 1-1 με την Άρσεναλ στο Λονδίνο. Παράλληλα, ο Ντάμιεν Νταφ χάρισε στη Νιουκάστλ με το τέρμα του στο 90΄ σημαντική νίκη επί της Τότεναμ με 2-1. Να είναι γεροί οι Ιρλανδοί μας και να συνεχίσουν έτσι στην Πρέμιερ Λιγκ.

Επένδυση 10 δισ. στις τράπεζες


Στην επένδυση κεφαλαίων στις τράπεζες ύψους έως 10 εκατ. δολαρίων σκοπεύει να προβεί η ιρλανδική κυβέρνηση σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές. Την προγραμματισμένη αναδιάρθρωση κεφαλαίων ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομίας, με σκοπό την ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες έχουν καταγράψει κατακόρυφη πτώση την τελευταία εβδομάδα. Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η συνάντηση του Ιρλανδού υπουργού οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν (φωτό) με τους διοικητές των τραπεζών για την οριστικοποίηση του προγράμματος. Σύμφωνα με δήλωση της κυβέρνησης, οι τράπεζες θα κληθούν να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους στις αρχές Ιανουαρίου. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης θα χρηματοδοτηθεί από το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο (National Pension Reserve Fund) το οποίο περιλαμβάνει υπό διαχείριση κρατικά επενδυτικά κεφάλαια αξίας 18 δισ. ευρώ και έχει συσταθεί με σκοπό τη μερική χρηματοδότηση των μελλοντικών συντάξεων δημοσίου. Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί «ανά περίπτωση. ανάλογα με το συστημικό συντελεστή στάθμισης του ιδρύματος». Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα ιδρύματα που θα προβούν σε αναδιάρθρωση κεφαλαίων θα πρέπει να συμμορφωθούν με νέα μέτρα ενίσχυσης της διαφάνειας τα οποία έχουν επιβληθεί από τον κ. Λένιχαν.

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Κινδύνεψε Ιρλανδός υπουργός


Ιρλανδός υπουργός κρατήθηκε όμηρος υπό την απειλή όπλου μαζί με αρκετά άλλα άτομα στη διάρκεια ληστείας σε πολυτελές ξενοδοχείο κοντά στο Δουβλίνο. Οι τρεις δράστες διέφυγαν με λεία ύψους 20.000 ευρώ και καταζητούνται. Ουδείς τραυματίστηκε.
Ο 61χρονος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ντικ Ρος (φωτό) κρατήθηκε όμηρος μαζί με επισκέπτες και μέλη του προσωπικού στο ξενοδοχείο Druids Glen Marriott, στην περιοχή Ουίκλοου, νότια του Δουβλίνου.
Οι δράστες διέφυγαν με αυτοκίνητο, παίρνοντας μαζί τους χρηματικό ποσό που κατά πληροφορίες φθάνει τις 20.000 ευρώ.
«Δεν ερρίφθησαν πυροβολισμοί και κανένας δεν τραυματίστηκε στο διάστημα του επεισοδίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία.
Από το γραφείο του υφυπουργού ανακοινώθηκε ότι στη διάρκεια του επεισοδίου ο Ντικ Ρος είχε ένα όπλο κολλημένο στην πλάτη του. Ο Ρος είχε μόλις κολυμπήσει στην πισίνα του ξενοδοχείου και επιστρέφοντας τον πλησίασαν οι δράστες από πίσω.
(Πηγή: www.in.gr)

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

Συμφώνησαν οι "27" για εγγυήσεις στην Ιρλανδία


Σε συμφωνία για τις εγγυήσεις που θα προσφέρουν στην Ιρλανδία ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για τη συνθήκη της Λισαβόνας, προχώρησαν οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπό την επιφύλαξη της σχηματοποίησης των εγγυήσεων που ζητεί η Ιρλανδία, "η ιρλανδική κυβέρνηση δεσμεύεται να επιδιώξει την επικύρωση της συνθήκης της Λισαβόνας μέχρι τη λήξη της θητείας της σημερινής Επιτροπής (1 Νοεμβρίου 2009)", αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας που υιοθέτησαν οι 27. Η ιρλανδική κυβέρνηση επανέλαβε αυτήν την εβδομάδα ότι η επικύρωση της συνθήκης της Λισαβόνας πρέπει υποχρεωτικά να τεθεί προς έγκρισιν σε νέο δημοψήφισμα. Σε αντάλλαγμα της δέσμευσης αυτής, οι ευρωπαίοι εταίροι της Ιρλανδίας υπόσχονται να προσφέρουν νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για να διασφαλίσουν στην Ιρλανδία ότι η στρατιωτική της ουδετερότητα, η φορολογική της αυτονομία και η απαγόρευση των αμβλώσεων δεν θα τεθούν υπό αμφισβήτησιν. Πάνω απ' όλα, το Δουβλίνο θα διασφαλίσει ότι, εάν επικυρωθεί η συνθήκη της Λισαβόνας, θα διατηρήσει την έδρα του ευρωπαίου επιτρόπου του στις Βρυξέλλες. Για να γίνει αυτό, οι 27 θα εγκαταλείψουν τη μεταρρύθμιση που θέτει τέλος στην αρχή "ένας επίτροπος για κάθε χώρα" της ΕΕ, η οποία επρόκειτο να εφαρμοσθεί από το 2014.

(Πηγή: www.ethnos.gr)

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Νέο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας


Διατεθειμένη να διενεργήσει και δεύτερο δημοψήφισμα για την αποδοχή ή όχι της Συνθήκης της Λισαβόνας είναι η Ιρλανδική κυβέρνηση υπό συγκεκριμένες συνθήκες, όπως ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο της ΕΕ.
Μεταξύ των όρων που θέτουν οι Ιρλανδοί είναι και κάποιες διορθώσεις στο προσχέδιο της Συνθήκης οι οποίες αναμένεται να γίνουν γνωστές κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Οι Ιρλανδοί είχαν αρνηθεί να την επικυρώσουν, με δημοψήφισμα που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Ιούνιο και από τότε η Συνθήκη έχει μπει στον «πάγο».
Όπως αναφέρεται από την πλευρά των Ιρλανδών «οι πολίτες τις χώρας χρειάζονται κάποιες διευκρινήσεις και αν αυτές απαντηθούν τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα».
Το δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί μέσα στον επόμενο χρόνο και πριν τη λήξη της θητείας της σημερινής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Νοέμβριο του 2009.

Καθησυχάζουν για τις διοξίνες


Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) καθησύχασε τους καταναλωτές όσον αφορά στο θέμα των διοξινών στο ιρλανδικό κρέας. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι όσοι καταναλώνουν μικρές ποσότητες δε διατρέχουν κίνδυνο.
«Η EFSA θεωρεί αυτήν την επιπλέον επιβάρυνση του οργανισμού άνευ σημασίας για το μεμονωμένο αυτό περιστατικό», επισημαίνει η ευρωπαϊκή υπηρεσία. Ωστόσο, ο ΕΦΕΤ με ανακοίνωσή του πριν λίγες μέρες, κάλεσε όλες τις επιχειρήσεις που ενδέχεται να διακινούν χοιρινό κρέας προερχόμενο από την Ιρλανδία να το αποσύρουν, προκειμένου να διεξαχθούν έλεγχοι. Καλεί επίσης το καταναλωτικό κοινό, να μην καταναλώνει χοιρινό με προέλευση από την Ιρλανδία.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επιβεβαιώσει ότι η μόλυνση του ιρλανδικού χοιρινού κρέατος με διοξίνη προέρχεται από ένα εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών.

Στη Μπλάκπουλ ο Χαρτ


Μετά από καιρό ο Ίαν Χαρτ βρήκε ομάδα και συμφώνησε με τη Μπλάκπουλ. Ο 31χρονος Ιρλανδός διεθνής αριστερός οπισθοφύλακας είχε λίγες συμμετοχές με τη Σάντερλαντ, ενώ νωρίτερα αγωνίστηκε στην Ισπανική Λεβάντε αλλά και τη Λιντς, όπου διακρίθηκε για πολλά χρόνια. Για την απόκτηση του ενδιαφέρθηκαν επίσης οι Γουλβς, Σέφιλτν Γιουνάιτεντ και Τσάρλτον.

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Κιν: «Δεν πάω πουθενά»


Αυτό με τα σενάρια και τις φήμες γύρω από τον Ρόμπι Κιν και το μέλλον του στη Λίβερπουλ έχει… παραγίνει. Απαντήσεις προσπαθεί να δώσει μέσω του γηπέδου και μπορεί να μη σκοράρει συχνά, αλλά κάνει όλα τα υπόλοιπα. Σήμερα μάλιστα ο Ιρλανδός επιθετικός μίλησε για όλα όσα ακούγονται, τονίζοντας: «Δεν μπορώ να κάνω κάτι για να σταματήσουν οι φήμες. Αν κάποιοι θέλουν να δημιουργούν θέματα από το πουθενά, αυτό δεν με απασχολεί. Εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία. Θα αγωνίζομαι στη Λίβερπουλ για πολύ καιρό. Ας γράφουν ό,τι θέλουν. Θα είμαι εδώ και μετά τον Ιανουάριο. Βρίσκομαι στην ομάδα μόλις λίγους μήνες και χρειάζομαι κάποιο χρόνο για να προσαρμοστώ. Αξίζω να κριθώ λίγο αργότερα για την απόδοσή μου».

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Η Νανά Μούσχουρη στην Ιρλανδία


Για τους Ιρλανδούς φίλους της, τους οποίους είχε την τύχη να γνωρίσει στη μουσική της διαδρομή και για τους Έλληνες της Ιρλανδίας, τραγούδησε χθες η διεθνώς καταξιωμένη Ελληνίδα τραγουδίστρια, Νανά Μούσχουρη, στην κατάμεστη αίθουσα του National Concert Hall του Δουβλίνου. Η κα Μούσχουρη αποχαιρέτησε το ιρλανδικό κοινό, με μεγάλη συγκίνηση ευχαριστώντας το, για την αγάπη και την αφοσίωση που της έδειξε σε όλα τα χρόνια της καριέρας της και του αφιέρωσε μεγάλες ελληνικές και ξένες επιτυχίες της. Η βραδιά άνοιξε και έκλεισε τιμητικά, με ιρλανδικά αγαπημένα τραγούδια της καλλιτέχνιδας, ενώ όρθιο το κοινό, την αποθέωσε, όταν ερμήνευσε την «Ωδή της Χαράς». Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας στο Δουβλίνο και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας. Το Δουβλίνο ήταν ένας σταθμός, στην αποχαιρετιστήρια, διεθνή, περιοδεία που πραγματοποιεί η Ελληνίδα καλλιτέχνιδα, ενώ από σήμερα, βρίσκεται στη Μεγάλη Βρετανία, όπου θα τραγουδήσει σε διάφορες πόλεις της χώρας. Όπως είπε η κα Μούσχουρη μετά το πέρας της συναυλίας, η διεθνής αυτή περιοδεία της, θα ολοκληρωθεί του χρόνου, στο Ηρώδειο, στην Αθήνα.

Ο τζόγος στην Ιρλανδία


Όπως αναφέρθηκε στην ιρλανδική εφημερίδα Independent η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει άμεσα σχέδια για επέκταση της φορολογίας από τα πρακτορεία στοιχημάτων σε άλλους τομείς όπως ο online τζόγος ή τα στοιχήματα μέσω τηλεφώνου. "Κι ενώ οι φορολογικοί δασμοί αυξήθηκαν από 1% σε 2% για τα πρακτορεία στοιχημάτων, οι online υπηρεσίες θα συνεχίσουν να είναι αφορολόγητες. Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης του φορολογικού νομοσχεδίου, ο Υπουργός Οικονομικών" της χώρας κ. Brian Lenihan ανέβαλλε αρκετές αλλαγές που ήταν προγραμματισμένες, με σκοπό να επανεξετάσει τα ζητήματα που ταλανίζουν τον κλάδο. "Οι προηγούμενες απόπειρες φορολόγησης της βιομηχανίας των ίντερνετ καζίνο απέτυχαν καθώς οι μεγάλοι bookmakers μετακίνησαν τις επιχειρήσεις τους σε φορολογικούς παραδείσους όπως το Γιβραλτάρ, απ’όπου πολλοί από αυτούς συνεχίζουν να λειτουργούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέχρι και σήμερα..."

Λουκέτο σε παμπ


Κάπου 1.500 παμπ έχουν κλείσει στην Ιρλανδία από το 2001, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν στελέχη δύο σωματείων που εκπροσωπούν τους ιδιοκτήτες των παμπ. Ειδικότερα, στελέχη του συνδέσμου Licensed Vintners και της ιρλανδικής ομοσπονδίας Vintners ( Vintners' Federation of Ireland).
Δήλωσαν πως οι υψηλοί φόροι επί του αλκοόλ, η αύξηση των ατόμων που προτιμούν να πιουν σπίτι αλλά και η μείωση της ποσότητας που πίνει ο κόσμος οδήγησαν στο κλείσιμο των παμπ, με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, ανέφεραν ότι η Ιρλανδία διαθέτει τους υψηλότερους φόρους επί του αλκοόλ στην Ευρώπη, και κάλεσαν την κυβέρνηση να μην αυξήσει τους φόρους κατά την κατάθεση του επόμενου προϋπολογισμού, στις 14 Οκτωβρίου. Στην Ιρλανδία υπάρχουν, πλέον, 9.500 παμπ, από 11.000 που υπήρχαν πριν επτά χρόνια.

Ο Κόνορ ανέλαβε τη Ντάνταλκ


Ο Sean Connor είναι ο νέος προπονητής της νεοφώτιστης Dundalk στην πρώτη κατηγορία του Ιρλανδικού πρωταθλήματος. Μετά τη Σλίγκο Ρόβερς (2004-06) και τη Μποέμιανς (2006-07), ο Βορειοιρλανδός τεχνικός αναλαμβάνει πλέον τους «Lilywhites», με σκοπό να καθιερώσει την νέα του ομάδα στα... μεγάλα σαλόνια.
Ο Connor αντικατέστησε τον John Gill και παρουσιάστηκε από τη διοίκηση της Dundalk στους εκπροσώπους του τύπου. Τώρα θα ρωτήσει κάποιος γιατί τέτοια αγωνία για τη συγκεκριμένη ομάδα. Απλά, γιατί ένας από τους δύο δημιουργούς του μπλοκ την υποστηρίζει...

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Ανησυχία για το ιρλανδικό κρέας


Διεθνής ανησυχία επικρατεί μετά την προειδοποίηση της Ιρλανδίας για μη κατανάλωση ιρλανδικού χοιρινού κρέατος, επειδή μπορεί να περιέχει μεγάλες ποσότητες διοξίνης. Η Γερμανία αποσύρει από την αγορά κρέας ιρλανδικής προέλευσης, ενώ μολυσμένο κρέας βρέθηκε και σε Γαλλία και Βέλγιο.
Το Σάββατο, οι ιρλανδικές αρχές διέταξαν την ανάκληση όλων των προϊόντων χοιρινού κρέατος που παρήχθησαν μετά την 1η Σεπτεμβρίου και προορίζονταν είτε για εξαγωγές είτε για την εγχώρια αγορά.
Αναλύσεις που έγιναν στα τέλη Νοεμβρίου εντοπίστηκαν ίχνη της τοξικής ουσίας διοξίνης σε ζωοτροφές που δόθηκαν προς κατανάλωση στους χοίρους.
Τα ποσοστά ήταν μέχρι και 200 φορές πάνω από τα διεθνή όρια ασφαλείας, αναφέρει το BBC. Ωστόσο, ειδικοί επί της ασφάλειας των τροφίμων υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να καταναλωθούν πολύ μεγάλες ποσότητες κρέατος για να είναι επισφαλείς για τον άνθρωπο.
Το μολυσμένο με διοξίνη χοιρινό κρέας από την Ιρλανδία έχει προωθηθεί σε 20 με 25 χώρες, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της κτηνιατρικής υπηρεσίας της Ιρλανδίας Πάντι Ρόγκαν.
«Εκτιμούμε ότι προωθείται σε 20-25 χώρες. Σίγουρα βρίσκεται σε λιγότερες από 30», δήλωσε ο Ρόγκαν.
Προϊόντα ιρλανδικού χοιρινού κρέατος, μολυσμένου με διοξίνη, εντοπίστηκαν στη Γαλλία και το Βέλγιο κατά τη διάρκεια ελέγχων στα σύνορα, όπως ανακοίνωσε η ιρλανδική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων (FSAI).
Σε ελέγχους ρουτίνας που έγιναν από τις γαλλικές αρχές διαπιστώθηκε ότι ιρλανδικά προϊόντα κρέατος, που είχαν τεμαχιστεί στην Ολλανδία, ήταν επίσης μολυσμένα. Μετά από τους ελέγχους η ολλανδική εταιρεία που είχε αναλάβει την κοπή ενημέρωσε το Βέλγιο, όπου είχαν εξαχθεί τέτοια προϊόντα. Οι αναλύσεις των βελγικών αρχών έδειξαν επίσης ότι ήταν μολυσμένα με διοξίνη.
Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε το Σάββατο την απόσυρση από τα καταστήματα χοιρινού κρέατος προέλευσης Ιρλανδίας.
Οι Αρχές προσπαθούν να διευκρινίσουν πόσες είναι οι ποσότητες του ιρλανδικού χοιρινού κρέατος στην αγορά, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Προστασίας του καταναλωτή.

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Από την Ιρλανδία στην Κρήτη


Βαρέθηκε να λέει ότι είναι Ιρλανδός, ότι δεν έχει πολιτογραφηθεί Κρητικός, πως το θέμα της εθνικότητας του δεν απασχολεί κανέναν και δεν έχει σχέση με τη δουλειά του… Κι έχει δίκιο ο άνθρωπος, τα είπε, τα ξαναείπε, πόσο πια να αντέξει να λέει «πέντε χιλιάδες φορές τα ίδια πράγματα»;
Ο Ρος Ντέιλι (Ross Daly) είναι Ιρλανδός μουσικός, δεξιοτέχνης της κρητικής λύρας. Η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκίνησε από την παιδική του ηλικία. Αρχικά έπαιζε κλασσική μουσική (πιάνο, βιολοντσέλο, κιθάρα) και στη συνέχεια ασχολήθηκε με παραδοσιακά μουσικά όργανα κυρίως της Ανατολής.
Ζει στην Κρήτη πάνω από τριάντα χρόνια όπου μελετάει και διδάσκει την κρητική μουσική παράδοση. Στην Κρήτη άλλωστε ίδρυσε το Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος», που στεγάζεται στο Χουδέτσι Ηρακλείου, με σκοπό τη συλλογή, τη διάσωση και την προβολή παραδοσιακών μουσικών οργάνων από όλο τον κόσμο.

«Μία φορά» από την Ιρλανδία


«Once». Ιρλανδία/Βρετανία, 2007. Σκηνοθεσία-σενάριο: Τζον Κάρνι. Ηθοποιοί: Γκλεν Χάνσαρντ, Μαρκέτα Ιργκλοβα. Σας την προτείνουμε και περιμένουμε τα σχόλια σας...
Ένα μοιραίο βράδυ στο Δουβλίνο, ένας απελπισμένος μουσικός του δρόμου, που θρηνεί για τη χαμένη του αγάπη, τραβά την προσοχή μιας δραστήριας μετανάστριας και ανύπαντρης μητέρας, που αναζητά κάτι για να γεμίσει τη μοναχική της ύπαρξη. Οι δυο τους θα ακολουθήσουν κοινό μονοπάτι και λίγες μόνο μέρες μετά, με οδηγό τους τη δύναμη της μουσικής, θα γεμίσουν από ελπίδα, πάθος για δημιουργία και φυσικά κάποια δόση ρομαντισμού!
Μια ταινία- φόρος τιμής στα κλασικά μιούζικαλ, αλλά με πολύ μοντέρνα γραφή. Ένα φιλμ που απέσπασε θετικές κριτικές και βραβεία στα φεστιβάλ κινηματογράφου του Σάντανς και του Δουβλίνου, και έρχεται να δώσει απάντηση στο ερώτημα «Πόσο συχνά συναντάμε την αληθινή αγάπη στη ζωή;». Πρωταγωνιστούν ο Γκλεν Χάνσαρντ, τραγουδιστής του ιρλανδικού συγκροτήματος The Frames και η Μαρκέτα Ιργκλοβά, Τσέχα τραγουδίστρια και στιχουργός.
Ο σκηνοθέτης Τζον Κάρνεϊ γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1972, και ξεκίνησε την καριέρα του στον κινηματογράφο ως σεναριογράφος, παραγωγός και σκηνοθέτης δύο βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους, Shining Star και Hotel. Παράλληλα σκηνοθετούσε μουσικά βίντεο του γκρουπ The Frames. Η πρώτη του κινηματογραφική ταινία, το November Afternoon, ψηφίστηκε ως καλύτερη ταινία του 1997 από τους The Irish Times. Στη συνέχεια έγραψε και σκηνοθέτησε την τηλεταινία Just in Time. Το 2001 έκανε την ταινία Εκτός Ελέγχου (On the Edge) με τους Κίλιαν Μέρφι και Στίβεν Ρία. Έπειτα στράφηκε στην τηλεόραση, όπου έγραψε και σκηνοθέτησε επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς Bachelors Walk, της πιο πετυχημένης ανεξάρτητης δραματικής σειράς της Ιρλανδικής τηλεόρασης.

Η Ατλαντίδα στην Ιρλανδία;


Η Ατλαντίδα , το θρυλικό έθνος νησιών πέρα από την του οποίου ύπαρξη η διαμάχη έχει οργιστεί για χιλιάδες έτη, ήταν πραγματικά η Ιρλανδία, σύμφωνα με μια νέα θεωρία από έναν σουηδό επιστήμονα.
Για την Ατλαντίδα, ο έλληνας φιλόσοφος Πλάτωνας έγραψε το 360 Π.Χ., ήταν ένα νησί στον Ατλαντικό Ωκεανό όπου ένας προηγμένος πολιτισμός αναπτύχθηκε περίπου 11.500 έτη πριν έως ότου χτυπήθηκε από μια κατακλυσμική φυσική καταστροφή και βύθισε κάτω από τα κύματα. Ο γεωγράφος Ulf Erlingsson, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο που εξηγεί τη θεωρία του, λέει τις μετρήσεις, τη γεωγραφία, και το τοπίο της Ατλαντίδας όπως περιγράφεται από την αντιστοιχία Ιρλανδία Πλάτωνα σχεδόν ακριβώς. "Είμαι κατάπληκτος από αυτό που έχω βρεί, είναι απίστευτο. "
" Ακριβώς όπως η Ατλαντίδα , η Ιρλανδία είναι 300 μίλια μακριά, 200 μίλια ευρεία, και η ευρύτερη πέρα από τη μέση. Και οι δύο περιβάλλουν μια κεντρική πεδιάδα από τα βουνά.
" Έχω εξετάσει τα γεωγραφικά στοιχεία από τον υπόλοιπο κόσμο και των 50 μεγαλύτερων νησιών υπάρχει μόνο ένα που έχει μια πεδιάδα στη μέση , η Ιρλανδία."
" Υποψιάζομαι ότι ο μύθος προήλθε από την Ιρλανδία και προέρχεται από την τράπεζα Dogger. Σκέφτομαι ότι η μνήμη της τράπεζας Dogger συντηρήθηκε πιθανώς στην Ιρλανδία για περίπου 3.000 έτη και έγινε μικτή επάνω με την ιστορία της Ατλαντίδας , "είπε.
Ο Erlingsson συνδέει τα όρια της ατλαντικής αυτοκρατορίας, όπως περιγράφονται από Πλάτωνα, με τη γεωγραφική διανομή των μεγαλυθικών μνημείων στην Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική, που ταιριάζει με τους ναούς της Ατλαντίδας τις γνωστές περιοχές ενταφιασμών στο Newgrange και στο Knowth, βόρεια του Δουβλίνου, οι οποίες προηγούνται χρονικώς τις πυραμίδες.
Το βιβλίο του, " Η Ατλαντίδα από την προοπτική ενός γεωγράφου: Η χαρτογράφηση του εδάφους νεράιδων, "υπολογίζει ότι η πιθανότητα του Πλάτωνα θα είχε πρόσβαση στα γεωγραφικά στοιχεία για την Ιρλανδία ως 99,98 τοις εκατό.
Οι προηγούμενες θεωρίες για την Ατλαντίδα έχουν προτείνει ότι μπορεί να ήταν γύρω από τα νησιά των Αζορών 900 μίλια δυτικά της πορτογαλικής ακτής, ή στην αιγαία θάλασσα. Άλλοι το εντοπίζουν απλώς στο μακρύς-αποσυντεθειμένο εγκέφαλο Πλάτωνα. (Πηγή: http://www.mysteries.b2w.gr/).

Όσο ζεις μαθαίνεις


Με το ψάξε ψάξε όλο και περισσότερα μαθαίνουμε και σας τα μεταφέρομε. Μέσα λοιπόν του βιβλίου «Κέλτικες παραδόσεις των Δρυίδων και Αρχαία Ελλάδα» από τις εκδόσεις Πύρινος Κόσμος ενημερωθήκαμε για τα εξής:
«Όταν οι Κέλτες εισέβαλαν στην Ευρώπη και τις Βρετανικές Νήσους στην αρχή της πρώτης χιλιετίας π.Χ. βρήκαν εκεί έναν αρκετά αναπτυγμένο πολιτισμό και οι ιερείς τους οι Δρυίδες μυήθηκαν στα Μυστήρια των ιερών λόφων και των ντόλμεν. Γύρω στον 5 αιώνα μ.Χ. όταν οι Σάξονες και άλλα γερμανικά φύλλα - δηλαδή οι πρόγονοι των σύγχρονων Ευρωπαίων - κατέκτησαν την Κεντρική Ευρώπη και τη Βρετανία άρχισαν να καταγράφουν για πρώτη φορά τις μυστικές δοξασίες των Δρυίδων και τις παραδόσεις των Κελτών, που αποτελούν την πολιτιστική κληρονομιά των σημερινών κατοίκων της ηπείρου μας. Αυτήν ακριβώς την κοινή παράδοση, που είναι τόσο συγγενής με τη δική μας, εξετάζει το βιβλίο αυτό. Επίσης παρουσιάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που αποδείχνουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αποικήσει την Ιρλανδία πριν από τους Κέλτες και διέδωσαν στα βρετανικά νησιά έναν πολιτισμό παρόμοιο με εκείνον της αρχαίας Κρήτης και των Μυκηνών».

Στην Ιρλανδία ο Άρμστρονγκ


Ο «θρύλος» της ποδηλασίας Λανς Άρμστρονγκ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στο γύρο της Ιρλανδίας την επόμενη σαιζόν. Ο εφτά φορές νικητής του γύρου της Γαλλίας τόνισε ότι εξετάζει σοβαρά το συγκεκριμένο αγώνα. Θυμίζουμε ότι ο Αμερικανός ποδηλάτης πρόσφατα πήρε την απόφαση να συνεχίσει να τρέχει, παρά την πρώτη του σκέψη να εγκαταλείψει την ενεργό δράση πριν τρία χρόνια.

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Τέλος ο Κιν από τη Σάντερλαντ


Τον αντικαταστάτη του Ρόι Κιν ψάχνουν οι διοικούντες την Σάντερλαντ. Οι «μαύρες γάτες», έλυσαν την συνεργασία τους με τον Ιρλανδό τεχνικό, ο οποίος παρά τα σχεδόν 100 εκατ. ευρώ που ξόδεψε σε μεταγραφές από τον Αύγουστο του 2006, όταν και ανέλαβε τις τύχες της ομάδας, δεν κατάφερε να την ανεβάσει επίπεδο. Το ποτήρι για τον παλαίμαχο διεθνή άσσο, ξεχείλισε μετά τη βαριά ήττα στο «Στάντιουμ οφ Λάιτ» (1-4) από την Μπόλτον.
«Αναρωτιέμαι κάθε μέρα, αν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για την Σάντερλαντ», είπε την επομένη της ήττας από τους «Ουόντερερς» ο Κιν, προδικάζοντας έτσι το τέλος του. Η ήττα από την Μπόλτον, ήταν η πέμπτη στα τελευταία έξι παιχνίδια και μοιραία η Σάντερλαντ είναι 18η στη βαθμολογία.

Ο Μέρφι του Νοεμβρίου


Φέτος είναι η χρονιά του. Μετά τη βράβευση του ως παίκτη της αγωνιστικής περιόδου, ο Μπράιαν Μέρφι αναδείχθηκε και ο καλύτερος του Νοεμβρίου. Ο Ιρλανδός τερματοφύλακας πανηγύρισε με την Μποέμιανς αρχικά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ενώ προσέφερε τα μέγιστα για να «σηκώσει» και το κύπελλο, αφού έπιασε πέναλτι στον τελικό με την Ντέρι. «Ήταν εκπληκτικό αυτό που συνέβη φέτος», δήλωσε αρχικά ο Μέρφι, που έχει δεχθεί προτάσεις από Αγγλικές και Σκοτσέζικες ομάδες. «Πετύχαμε πολλά φέτος με την ομάδα μας. Κατακτήσαμε το νταμπλ και θέλουμε να συνεχίσουμε ανάλογα στο μέλλον. Αποδείξαμε ότι είμαστε η καλύτερη ομάδα στην Ιρλανδία, παίζοντας καλό ποδόσφαιρο».

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Γκίβεν: «Δε φεύγω»


Να παραμείνει στη Νιούκαστλ θέλει ο τερματοφύλακας της, Σέι Γκίβεν, όπως δήλωσε. Τα αγγλικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως η Τότεναμ σχεδιάζει να πάρει τον 33χρονο Ιρλανδό πορτιέρο ως αντικαταστάτη του Εουρέλιο Γκόμεζ, τον οποίο απέκτησε το καλοκαίρι από την Αϊντχόφεν, αλλά δεν έχει ικανοποιήσει με τις εμφανίσεις. Αντιθέτως ο 27χρονος Βραζιλιάνος έχει υποπέσει σε πολλές γκάφες. «Ξόδεψαν πολλά χρήματα για την απόκτηση τερματοφύλακα και δε νομίζω να ξοδέψουν παραπάνω», είπε ο Γκίβεν και αναφέρθηκε στον Γκόμεζ. «Είμαι σίγουρος πως θα κερδίσει την εμπιστοσύνη της ομάδας και θα γίνει πάλι ένας καλός τερματοφύλακας», σχολίασε, τονίζοντας επίσης πως θέλει να συνεχίσει στη νυν ομάδα του. «Δεν θέλω να φύγω από τη Νιούκαστλ. Είμαι πολύ χαρούμενος εδώ».

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Λύνεται το κυκλοφοριακό στην Ιρλανδία


Προς λύση οδεύει το κυκλοφοριακό πρόβλημα και στους δρόμους του Δουβλίνου, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς. Άλλο ένα παράδειγμα που μπορεί και οφείλει και η Ελλάδα να υιοθετήσει, αφού ήδη τα περιθώρια έχουν αρχίσει να στενεύουν επικίνδυνα…
Στόχος της ιρλανδικής κυβέρνησης είναι να καταφέρει, μέχρι το 2020, να ανεβάσει στα ποδήλατα περισσότερους από 150.000 οδηγούς αυτοκινήτων, αφού το φαινόμενο του θερμοκηπίου απειλεί όλο και περισσότερο τη χώρα. Οι υπεύθυνοι του υπουργείου μεταφορών της χώρας βρίσκονται στο τελικό στάδιο των συζητήσεων για την ολοκλήρωση του πλάνου τους, το οποίο θέλει τους οδηγούς αυτοκινήτων και μοτοσικλετών να απαγορεύεται να οδηγούν σε πολλά κεντρικά σημεία της πόλης του Δουβλίνου. Επίσης, πολλά είναι τα μέτρα φιλικά προς τους ποδηλάτες έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται, αφού ο στόχος είναι το 10% των διαδρομών να γίνονται με ποδήλατο.

Αλκοόλ και μουσική


Ταξίδι στην Ιρλανδία χωρίς ένα πέρασμα από τις κλασικές παμπ είναι αδιανόητο. Η Guardian σας προτείνει στέκια σε διάφορα μέρη της χώρας. Αρχίζοντας από το Δουβλίνο σας συνιστά το σήμα κατατεθέν της πόλης «Τhe Stags Ηead». Ο χώρος είναι ζεστός, διακοσμημένος με μαόνι, ξύλο καρυδιάς και βαρέλια ουίσκι. Κάποτε σύχναζε εκεί και ο Τζέιμς Τζόις. (1 Dame Court, www.thestagshead.ie ). Στο Κορκ, στο «De Βarras», η ατμόσφαιρα «μυρίζει» μουσική. Στον τοίχο είναι κρεμασμένα φλάουτα και διάφορα άλλα παραδοσιακά όργανα, ενώ υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για ζωντανές εμφανίσεις (55 Pearse St, Clonakilty, Δυτικό Κορκ, www.debarra.ie ). Τέλος, το «Κellys Cellars» στο Μπέλφαστ είναι από τα πιο παλιά στέκια στην πόλη με μακρά ιστορία. Τα Σαββατοκύριακα παίζει φολκ μουσική, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας σερβίρονται τοπικές νοστιμιές (30-32 Bank Street).

Ταξιδιωτικές συμβουλές


Με το ψάξε ψάξε βρίσκεις καθημερινά ανθρώπους που ασχολούνται επίσης με την Ιρλανδία. Ανακαλύψαμε λοιπόν μέσω του www.akouseto.gr κάποιες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε όταν ταξιδέψετε στο νησί:
Α) Στο Δουβλίνο πρέπει:
1. Να πας το Phoenix Park το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης σε αστική περιοχή.
2. Nα κοιτάξεις το “καρφί” από κάτω προς τα πάνω και να νοιώσεις ότι συνδέεσαι με τον ουρανό…
3. Να κάνεις βόλτα στον Liffey με κάποιο καραβάκι επειδή υπάρχει.
4. Να διαβείς τα σοκάκια της Temple Bar γιατί είναι το Μοναστηράκι του Δουβλίνου και εσύ είσαι τουρίστας.
5. Να πας στο εργοστάσιο της Guinness και να πιεις την Μπύρα φτιαγμένη με την αυθεντική παραδοσιακή συνταγή αγναντεύοντας το Δουβλίνο από ψηλά.
6. Να πας στο Triniy College απλά επειδή υπάρχει και έχει ονομαστή βιβλιοθήκη.
7. Να κάνεις βόλτα με τα τουριστολεωφορεία γιατί τα βλέπεις όλα και σε πάνε ακριβώς εκεί που πρέπει.
8. Να πας στο κάστρο που δεν θυμάμαι το όνομα του και είναι ατμοσφαιρικό.
9. Να μεθύσεις σε μια pub (προφέρεται “πουμπ” με το “ου” κοφτό) και να ξεράσεις μέσα στον Liffey στον οποίο έκανες βόλτα με το καραβάκι πριν.
10. Διάφορα άλλα που δεν μπορώ να σου πω γιατί δεν θα είχε εκπλήξεις το ταξίδι σου.
Β) Στην Επαρχία της Ιρλανδίας:
Να νοικιάσεις αυτοκίνητο (τιμόνι δεξιά) με πλήρη ασφάλεια (γύρω στα 60 ευρώ η μέρα όλα μαζί) και να πας στα Cliffs of Moher, τους γκρεμούς με μέτωπο στον Ατλαντικό. Επίσης να περάσεις και από το Galway, μια ενδιαφέρουσα πόλη-λιμάνι, και από το Limerick του οποίου η ομάδα Rugby, η γνωστή Munster κέρδισε το ευρωπαϊκό προτάθλημα φέτος στην Σκωτία. Στο δρόμο προς αυτές τις περιοχές αλλά και κατά την επιστροφή θα εντυπώσεις στο μυαλό σου ενδιαφέρουσες εικόνες που μπορεί και να μην έχεις ξαναδεί. Μπορεί όμως και να έχεις…
Επίσης:
1. Πάρε ομπρέλα, αδιάβροχο και δεύτερες κάλτσες/εσώρουχα.
2. Να κοιτάς πάντα δεξιά πριν διασχίσεις τον δρόμο.