Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Εδώ θα μας βρείτε


Επειδή ολοένα και περισσότερο μεγαλώνει η παρέα μας και θα θέλαμε να έχουμε περισσότερη επικοινωνία, επιλέξαμε να δημιουργήσουμε ένα e-mail, στο οποίο θα μπορείτε να στέλνετε ό,τι εσείς επιθυμείτε και αφορά φυσικά την Ιρλανδία. Μπορείτε λοιπόν να στείλετε στο irelandfan2008@yahoo.gr. Θα περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα πρώτα σας e-mail…

Άτυχος ο Treacy


Σοβαρός αποδεικνύεται ο τραυματισμός του Keith Treacy. Ο Ιρλανδός μέσος που αγωνίζεται ως δανεικός στη Sheffield United από την Blackburn αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα στο γόνατο και αναμένεται να μείνει για καιρό εκτός αγωνιστικών χώρων. Περαστικά...

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Από το rugby στο... πανί


Τρεις κορυφαίοι αθλητές της Ιρλανδίας ετοιμάζονται να γίνουν... ηθοποιοί. Καλά ακούσατε. Ο λόγος για τους πρωταθλητές rugby Jerry Flannery, Paul O'Connell και Donncha O'Callaghan (φωτό κάτω), οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην ταινία 'The Munster Cuts' (φωτό) που θα προβληθεί το 2010. Ο Flannery γράφει και το σενάριο της συγκεκριμένης ταινίας, μαζί με τον Francis Ryan.
«Είμαστε φίλοι από παιδιά με τον Jerry και πάντα μας ενδιέφερε να ασχοληθούμε με τον κινηματογράφο», δήλωσε ο Ryan. Στην ταινία πρωταγωνιστεί και ο Ιρλανδός κωμικός Joe Rooney.

"Η Ευρώπη δεν μπορεί να κρέμεται από την Ιρλανδία"


Ακόμα και στην περίπτωση που οι Ιρλανδοί ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή συνθήκη της Λισαβόνας, «θα βρεθεί μία λύση» διαβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Pierre Lellouche (φωτό). «Η θεσμική τύχη 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων βρίσκεται στα χέρια 3 ή 4 εκατομμυρίων Ιρλανδών. Είναι μια αβέβαιη εκστρατεία», τόνισε ο Lellouche στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI. «Ό,τι κι αν συμβεί, η Ευρώπη θα προχωρήσει μπροστά γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή», πρόσθεσε. Οι Ιρλανδοί καλούνται για δεύτερη φορά να εκφράσουν την άποψή τους στο δημοψήφισμα που θα γίνει την Παρασκευή για τη συνθήκη της Λισαβόνας. Τον Ιούνιο του 2008, το 53,4% της Ιρλανδίας των 862.000 πολιτών είπε ένα μεγάλο «Όχι» στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, προκαλώντας πονοκέφαλο στα κράτη – μέλη της ΕΕ.. Η απόρριψη αυτή εμπόδισε την εφαρμογή της συνθήκης, η οποία πρέπει να επικυρωθεί και από τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τεθεί σε ισχύ.
Πηγή: www. inews.gr.

Οι U2 στο ΟΑΚΑ


Δεκατέσσερα χρόνια μετά την πρώτη εμφάνισή τους στη Θεσσαλονίκη οι U2 επιστρέφουν στην Ελλάδα για ένα δυνατό live, αυτή τη φορά στην Αθήνα. Το αγαπημένο ιρλανδικό ροκ συγκρότημα ανεβαίνει στη σκηνή του Ολυμπιακού Σταδίου στις 3 Σεπτεμβρίου του 2010.
Οι U2 επιβεβαίωσαν ότι η πολύ επιτυχημένη «360° Tour» θα συνεχιστεί και το 2010, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία παραγωγής Live Nation.
Έχοντας μόλις κυκλοφορήσει το U2 Mobile άλμπουμ τους, No Line On The Horizon, το 12ο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος, η περιοδεία του 2010 θα έχει χορηγό για μια ακόμη φορά την BlackBerry.
Με ένα κυλινδρικό σύστημα βίντεο που αποτελείται από πλέγμα οθονών LED και μια ατσάλινη κατασκευή που βρίσκεται 150 πόδια (45 μέτρα) από το έδαφος πάνω από μια τεράστια σκηνή με περιστρεφόμενες γέφυρες, το συγκρότημα δημιούργησε μια μοναδικά άμεση προς τους θεατές εμπειρία 360 μοιρών.
Οι Ευρωπαίοι θαυμαστές που δεν είχαν την δυνατότητα να τους απολαύσουν θα έχουν μια νέα ευκαιρία να ζήσουν την φαντασμαγορική εμπειρία της U2 360° Tour μέσα στον επόμενο χρόνο με επιβεβαιωμένες στάσεις σε Γερμανία, Δανία, Φινλανδία, Ρωσία, Αυστρία, Ελλάδα, Τουρκία, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία και Πορτογαλία.
Κρατώντας την ιδέα ότι αυτή η περιοδεία είναι κάτι περισσότερο από μια μοναδική σκηνική κατασκευή με άριστη ορατότητα, τα εισιτήρια για την U2 360° 2010 περιοδεία θα κυμανθούν για ακόμα μια φορά με τρόπο που το 85% αυτών θα τιμώνται λιγότερο από 95 ευρώ, με γενική είσοδο στην αρένα στην τιμή των 55 ευρώ και τουλάχιστον 10.000 εισιτήρια στην τιμή των 30 ευρώ (ή το ισότιμο).
Η διάθεση εισιτηρίων θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Οι λεπτομέρειες για όλες τις ημερομηνίες, οι πληροφορίες για τη διάθεση εισιτηρίων καθώς και οπτικό υλικό και βίντεο από τη μοναδική παραγωγή και το πλάνο των θέσεων είναι διαθέσιμα στο U2.com.
Οι εγγεγραμμένοι στο U2.com θα έχουν αποκλειστικά τη δυνατότητα να αγοράσουν εισιτήρια για τις συναυλίες του 2010 νωρίτερα από την ημερομηνία διάθεσης των εισιτηρίων για το ευρύ κοινό.
Η συναυλία της Αθήνας είναι μία παραγωγή της Live Nation Global Touring και χορηγία της εταιρείας BlackBerry.
* Η φωτογραφία που χρησιμοποιούμε είναι συμβολική. Εμείς με αυτούς τους U2 μεγαλώσαμε. Όχι ότι δε θα πάμε στη συναυλία, αλλά ας στείλουμε και ένα μήνυμα...

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Προηγείται το «ναι»


Υπέρ της Συνθήκης της Λισαβόνας τάσσεται το 55% των πολιτών στην Ιρλανδία, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο, λιγότερο από μια εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα της 2ας Οκτωβρίου.
Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 27% δεν συμφωνούν με την επικύρωση και θα ψηφίσει "όχι", ενώ ένα ποσοστό 18% δεν έχει αποφασίσει ακόμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της σφυγμομέτρησης που έκανε το Ινστιτούτο Red C για την εφημερίδα "Sunday Business Post".
Το "ναι" επικρατεί στην πλειοψηφία των πολιτών, ακόμα και σε αυτούς που λένε ότι, είναι πολύ προβληματισμένοι για το εάν θα πάνε στις κάλπες, σχολίασε ο διευθυντής της εφημερίδας Πατ Λίχι.
Σημειώνεται ότι, το 2008 οι Ιρλανδοί με ποσοστό 53,4% απέρριψαν την Συνθήκη βυθίζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια μεγάλη θεσμική κρίση.
Ακόμη, σημειώνεται ότι η Ιρλανδία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που το Σύνταγμά της προβλέπει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την επικύρωση της Συνθήκης.

«Έλαμψε» ο Talbot


Ο Nial Talbot ξεχώρισε στην τρίτη και τελευταία ημέρα των διεθνών αγώνων υπερπήδησης εμποδίων Athens CSI2*, που διεξήχθησαν στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο.
Ο Ιρλανδός αναδείχθηκε νικητής με την Global μετά από αγώνα διαβάθμισης, με τη μοναδική άπταιστη διαδρομή.

Οι εκλεκτοί του Trapattoni


Τους παίκτες που θα έχει στη διάθεση του για τους αγώνες των προκριματικών του Μουντιάλ 2010 ανακοίνωσε ο Giovanni Trapattoni. Η Εθνική Ιρλανδίας θα υποδεχτεί στο Croke Park την Ιταλία στις 10 Οκτωβρίου και το Μαυροβούνιο στις 14 του μηνός. «Είναι δύο παιχνίδια που τα βλέπουμε ως τελικούς. Με τη βοήθεια του κόσμου μας πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε. Όλα είναι ανοικτά και πρέπει μέχρι τέλους να διεκδικήσουμε την πρόκριση μας», δήλωσε ο Ιταλός ομοσπονδιακός προπονητής. Αναλυτικά οι παίκτες που κλήθηκαν:
Shay Given (Manchester City), Keiren Westwood (Coventry City), Joe Murphy (Scunthorpe United)
Defenders
John O'Shea (Manchester United), Kevin Foley (Wolves), Richard Dunne (Aston Villa), Stephen Kelly (Fulham), Kevin Kilbane (Hull City), Eddie Nolan (Preston North End), Sean St. Ledger (Middlesbrough), Paul McShane (Hull City), Darren O’Dea (Reading)
Midfielders
Aiden McGeady (Celtic), Damien Duff (Fulham), Darron Gibson (Manchester United), Glenn Whelan (Stoke City), Keith Andrews (Blackburn Rovers), Liam Miller (Hibernian), Stephen Hunt (Hull City), Andy Keogh (Wolves), Steven Reid
(Blackburn Rovers), Liam Lawrence (Stoke City)
Forwards
Caleb Folan (Middlesbrough), Kevin Doyle (Wolves), Robbie Keane (Tottenham Hotspur), Shane Long (Reading), Leon Best (Coventry City).

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Robbie Robbie κι άλλο γκολ


Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώνετε. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα. Όσα και τα γκολ που πέτυχε σήμερα ο τεράστιος Robbie Keane στο παιχνίδι της Tottenham με την Burnley. 5-1 νίκησαν οι γηπεδούχοι με τον Ιρλανδό επιθετικό να σκοράρει αρχικά με πέναλτι στο 18΄, ενώ ακολούθησαν άλλα τρία γκολ στο 74΄, 77΄ και 87΄. Μπράβο παλικάρι μου, άντε και την Ιταλία τώρα. Ξέρεις εσύ…

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Με "Τραπ" ως το 2012


Ως το 2012 -τουλάχιστον- θα συνεχίσουν μαζί Ιρλανδία και Τζιοβάνι Τραπατόνι. Η μέχρι τώρα πετυχημένη παρουσία του Ιταλού τεχνικού στον πάγκο των "πρασίνων" οδήγησε τους ιθύνοντες της ιρλανδικής ομοσπονδίας σε πρόωρη ανανέωση της συνεργασίας μαζί του. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της νησιώτικης χώρας ανακοίνωσε την επέκταση του συμβολαίου με τον "Τραπ" για άλλα δύο χρόνια, έως δηλαδή το EURO 2012. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι η νέα συμφωνία θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον Ιρλανδό δισεκατομμυριούχο, Ντένις Ο΄Μπράιαν. «Η ομάδα έχει τεράστια προοπτική. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν τα πιστεύω μας και τι μπορούμε να πετύχουμε και ανυπομονώ να συνεχίσουμε τη δουλειά που έχουμε ξεκινήσει» ανέφερε η "γριά αλεπού" των ποδοσφαιρικών πάγκων.
Πλέον, ο Τραπατόνι προετοιμάζει το Έιρε για τα δύο εντός έδρας ματς με Ιταλία και Μαυροβούνιο, στα οποία και θα κριθεί η τελική θέση που θα πάρει στον όμιλο των προκριματικών του Μουντιάλ του 2010...

Όλα «οκ» με Ireland


Η Manchester City κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τον τέταρτο γύρο του Carling Cup, επικρατώντας της Fulham στην παράταση με 2-1 χάρη στο τέρμα του Kolo Toure.
Ωστόσο, πριν ολοκληρωθεί το 75ο λεπτό ο Stephen Ireland αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο παραπονούμενος για έντονες ζαλάδες, που οδήγησαν το ιατρικό επιτελείο στην απόφαση να τον στείλουν στο νοσοκομείο για πληρέστερες εξετάσεις, οι οποίες ευτυχώς βγήκαν καθαρές.
Όπως ανακοίνωσε η επίσημη City: “Ο Stephen Ireland επέστρεψε από το νοσοκομείο μετά τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, ύστερα από τον αγώνα του Carling Cup κόντρα στην Fulham.
Ο Ιρλανδός μέσος αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο στο 75ο λεπτό και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο για προληπτικές εξετάσεις, αφού παραπονέθηκε για έντονες ζαλάδες. Έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και αφού βγήκαν καθαρές, πήρε εξιτήριο και αναμένεται να ξεκουραστεί και να ενσωματωθεί στις προπονήσεις για το παιχνίδι της Δευτέρας με την West Ham” κατέληξε η ανακοίνωση των citizens.

Πρώτες και καλύτερες οι «μικρές»


Με απόλυτη επιτυχία ολοκλήρωσε η Εθνική ομάδα Γυναικών κάτω των 19 τις υποχρεώσεις της στα προκριματικά του UEFA Championship. Μετά την νίκη και κόντρα στη Φινλανδία με 3-2, βρέθηκε στην κορυφή του ομίλου και... προχωρά. Τα γκολ σημείωσαν οι Karen Duggan, Shelby Murphy (φωτό) και Julieanne Russell.
Οι συνθέσεις:
REPUBLIC OF IRELAND: Dyer, Walsh, Duggan, Zoe Murphy, Ward;,Doherty, Bilson, Shelby Murphy, Russell, O'Reilly, Kearney.
Substitutions: Campbell for Shelby Murphy (h/t), Nolan for O'Reilly (57 mins), Cronin for Ward (90 mins).

Πρώτη νίκη με Καζακστάν για την Εθνική Γυναικών


Μετά την ήττα από την Ελβετία με 2-0, η Εθνική Γυναικών της Ιρλανδίας νίκησε στο δεύτερο παιχνίδι των προκριματικών του Μουντιάλ 2011 το Καζακστάν με 2-1. Τα τέρματα σημείωσαν οι Fiona O’ Sullivan και Stephanie Roche, με τον ομοσπονδιακό προπονητή Noel King να δηλώνει ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα.
Αναλυτικά οι συνθέσεις:
Republic of Ireland: Emma Byrne, Marie Curtin, Mary Therese McDonnell, Niamh Fahy, Yvonne Tracy, Sonya Hughes, Ciara Grant (C), Jemma Connor, Aine O'Gorman, Fiona O'Sullivan, Stefanie Curtis.
Substitutes: Meabh de Burca, Diane Caldwell, Shannon McDonnel (on for Ciara Grant, 75 mins) l, Stephanie Roche (on for Stefanie Curtis, 77 mins), Lynn Bradley, Amanda Parkes, Kate Taylor (on for Sonya Hughes, 75 mins).

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

«Ο... Ιρλανδός Owen»


Ο τεχνικός των Wolves, Mick MacCarthy (φωτό), αποκάλυψε μία παλιά ιστορία για τον Michael Owen.
Ο Mick ήταν στις εξέδρες του Selhurst Park όταν ο Owen το Μάιο του 1997 ντεμπούταρε με την ομάδα της Liverpool.
Τότε ο Mick ήταν τεχνικός της εθνικής Ιρλανδίας και είχε τονίσει πως πίστευε ότι ο Michael Owen είχε λίγο ιρλανδικό αίμα στις φλέβες του!
«Ο Michael είναι ένας κορυφαίος παίκτης και έχει μάθει να παίζει σε πολύ μεγάλο επίπεδο. Τον είχα δει στο ξεκίνημα του όταν ήμουν ακόμα προπονητής της εθνικής Ιρλανδίας. Δεν τον ήξερα και όταν έμαθα ότι λέγεται Owen είπα πως αν αυτός δεν είναι έστω και στο μισό Ιρλανδός εγώ είμαι Ολλανδός».

Ας γλυκαθούμε λίγο...


Στη ζωή καθημερινά υπάρχουν πολλές «πικρές» στιγμές, για αυτό και εμείς θα προσπαθήσουμε να σας γλυκάνουμε λίγο. Όχι με ό,τι να ναι αλλά με τις... δικές μας σοκολάτες. Πάμε λοιπόν...
Η εταιρεία Irish Chocolate ιδρύθηκε το 1932. Σήμερα αποτελεί την κύρια εταιρεία παραγωγής σοκολάτας στην Ιρλανδία, διαθέτοντας μεγάλη ποικιλία προϊόντων σοκολάτας, με τις χειροποίητες Butlers σοκολάτες να κατέχουν την κεντρική θέση.
Συγκεκριμένα, η μεγάλη αυτή ποικιλία χειροποίητων προϊόντων ζαχαροπλαστικής περιλαμβάνει: χειροποίητες σοκολάτες (τρούφες, πραλίνες, κρέμα σαντιγί και καραμέλες), μέντες (κρέμες δυόσμου, τραγανιστές τρούφες μέντας), διάφορα γλυκίσματα / φοντάν (βανίλιας, σοκολάτας, από ρούμι και σταφίδα, από λικέρ ιρλανδικής κρέμας και ουίσκι Jameson), ζαχαρωτά (βουτύρου, με φρούτα, καραμέλες και μαστιχωτά γλυκίσματα με γεύση φρούτων), πασχαλινά αυγά και άλλα πρωτότυπα προϊόντα.
Η εταιρεία είναι αναγνωρίσιμη από το πολυτελές χρυσό και άσπρο περιτύλιγμα των κουτιών που χρησιμοποιεί ως συσκευασία δώρου. Η έδρα της επιχείρησης βρίσκεται στο κέντρο του Δουβλίνου, ενώ η διαχείριση της αποθήκης και του λογιστηρίου, το εργαστήριο παραγωγής των προϊόντων, καθώς και το τμήμα πωλήσεων και αποστολής προϊόντων βρίσκονται δίπλα στις εγκαταστάσεις της έδρας της επιχείρησης.
Μία πρόσφατη καινοτομία της εταιρείας ήταν η ίδρυση των Butlers Chocolate καφέ. Το 1998 εγκαινιάστηκαν τα πρώτα καφέ στο κέντρο του Λονδίνου.

«Πάνε Στοίχημα» για την επικύρωση της ευρωσυνθήκης


Ιρλανδικό γραφείο στοιχημάτων έχει αρχίσει από τώρα να καταβάλει τα κέρδη στους παίκτες που στοιχηματίζουν υπέρ της επικύρωσης της μεταρρυθμιστικής συνθήκης της ΕΕ στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα στην Ιρλανδία.
«Με 1 στις 12 πιθανότητες, ένα θετικό αποτέλεσμα (στο δημοψήφισμα) δείχνει να αποτελεί την προκαθορισμένη κατάληξη σε αυτό το στάδιο, αν και αναμένουμε μια σκληρή μάχη», δήλωσε ο Λίον Μπλανς, εκπρόσωπος του Boylesports.
Οι δημοσκοπήσεις που διεξάγονται στην Ιρλανδία δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της επικύρωσης της συνθήκης της Λισσαβώνας.
«Καθώς πολλές σημαντικές ομάδες στη χώρα, όπως οι αγρότες και οι επικεφαλής των επιχειρήσεων, υποστηρίζουν τη συνθήκη, πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα αυτό είναι τώρα αναπόφευκτο», προσέθεσε ο Μπλανς.
Το αντίπαλο ιρλανδικό γραφείο στοιχημάτων Paddy Power (PAP.I) είχε χάσει πέρυσι πολλά χρήματα όταν κατέβαλε προκαταβολικά τα κέρδη σε αυτούς που είχαν στοιχηματίσει υπέρ του «Ναι» στο ανάλογο δημοψήφισμα, στο οποίο επικράτησε το «Όχι».
Εκπρόσωπος του Paddy Power δήλωσε φέτος ότι αναμένουν μια νίκη του «Ναι», αλλά ότι δεν πρόκειται να καταβάλουν προκαταβολικά τα κέρδη σε αυτούς που θα στοιχηματίσουν στο «Ναι» πριν από την έναρξη του δημοψηφίσματος στις 2 Οκτωβρίου.
«Είναι μια τόσο σημαντική συνθήκη. Δεν θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους ένα λόγο για να μην πάνε να ψηφίσουν», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Paddy Power, προσθέτοντας ότι ένας παίκτης στοιχημάτισε χθες, Τρίτη, 32.000 ευρώ στην επικύρωση της συνθήκης.
«Περιμένουμε ότι όλοι όσοι έχουν στοιχηματίσει στο 'Ναι' θα πιάσουν την καλή την ερχόμενη εβδομάδα», κατέληξε.
Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Mahon ανέλαβε την St. Patricks


Ο Pete Mahon είναι ο νέος προπονητής της St. Patricks και θα αντικαταστήσει τον Jeff Kenna στην τεχνική ηγεσία των «Αγίων». Ο 62χρονος Ιρλανδός βρισκόταν στον πάγκο της UCD από το 2003 ως το 2008, ενώ παλιότερα ήταν προπονητής στη Bohemian.

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

«Έλαμψε» ο Brendan Gleeson στα βραβεία EMMY


Για τα τηλεοπτικά βραβεία EMMY δεν καιγόμαστε, αλλά από τη στιγμή που και εδώ ξεχώρισε ένας Ιρλανδός, θα ασχοληθούμε. Ο λόγος για τον Brendan Gleeson, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για τη μίνι σειρά «Into the Storm», για την ερμηνεία του ως Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Άνοιξε λογαριασμό ο Doyle


Το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Wolves πέτυχε ο Kevin Doyle. Ο Ιρλανδός επιθετικός άνοιξε το σκορ στο 2-1 της ομάδας του επί της Fulham στο Molineux. Κάτι που ικανοποίησε και τον Giovanni Trapattoni, ενόψει των αγώνων που θα δώσει η Εθνική Ιρλανδίας με Ιταλία και Μαυροβούνιο, για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2010.

Ιρλανδική γειτονιά στη Βουλγαρία


Κατάγονται από την Ιρλανδία, αλλά εδώ και 26 χρόνια, κάθε χειμώνα, γίνονται κάτοικοι Βουλγαρίας. Ο λόγος για δυο Ιρλανδούς από το Μόναγκαν, οι οποίοι κάθε χειμώνα "μετακομίζουν" στο χειμερινό θέρετρο Τσεπαλάρε της Βουλγαρίας, για να απολαύσουν το σκι στο πανέμορφο τοπίο της βουλγαρικής Ροδόπης.
Μάλιστα, ο Σον Μπόιλαν και ο Γκάμπριελ Μάρεϊ έχουν αγοράσει δυο σπίτια στην περιοχή, τα οποία κι έχουν ανακαινίσει και δεν κρύβουν την αγάπη τους για τη "γωνιά" αυτή της βουλγαρικής γης.
Αυτή την αγάπη των δύο Ιρλανδών για τον τόπο εισέπραξαν και οι αρχές του Τσεπαλάρε, που, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων BGNES, έδωσαν το όνομά τους στο δρόμο, όπου βρίσκονται τα σπίτια τους.
Αυτό έγινε έπειτα από την υποβολή σχετικής πρότασης από ντόπιους κατοίκους, οι οποίοι αισθάνονται πλέον δικούς τους ανθρώπους τους δύο Ιρλανδούς.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου, να χτιστεί μια ολόκληρη ιρλανδική γειτονιά στο Τσεπαλάρε, κοντά στα σπίτια των δύο ανδρών.
Πηγή: http://web.ana-mpa.gr/balkans/article.php?doc_id=599551.

Η Ε.Ε εκβιάζει την Ιρλανδία


Tην ώρα που οι Ιρλανδοί ετοιμάζονται να προσέλθουν εκ νέου στις κάλπες για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Ε.Ε., πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες για το τι θα σήμαινε ένα δεύτερο «όχι».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο (φωτό), διεμήνυσε ότι εάν οι Ιρλανδοί απορρίψουν και πάλι τη Συνθήκη της Λισσαβόνας στο δημοψήφισμα της 2ας Οκτωβρίου, η χώρα τους θα χάσει το δικαίωμα να ορίζει αυτόματα έναν Επίτροπο. «Ο μόνος τρόπος ώστε η Ιρλανδία να διαθέτει πάντα έναν επίτροπο είναι να ψηφίσει «ναι» στη Λισαβόνα», τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τhe Irish Times». «Αν δε συμβεί αυτό, θα πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των επιτρόπων. Αυτό ορίζεται στις παρούσες συνθήκες και είμαστε νομικά υποχρεωμένοι να το κάνουμε» εξήγησε. Ο κ. Μπαρόζο σημείωσε ακόμη ότι ένα νέο «όχι» στη μεταρρυθμιστική συνθήκη θα είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ερωτηματικά για τη μελλοντική θέση της Ιρλανδίας στην Ευρώπη, γεγονός που θα ασκούσε ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στην ήδη δοκιμαζόμενη οικονομία της.
Πηγή: www.televoas.blogspot.com

«Η εκατομμυριούχος» του Τζορτζ Μπέρναρντ Σο στην Ελλάδα


«Δύο τραγωδίες υπάρχουν στη ζωή. Η μία είναι να μην αποκτήσεις αυτό που ονειρεύεσαι. Η άλλη να το αποκτήσεις». Με αυτή την αμφιλεγόμενη ρήση του Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, η Αθήνα υποδέχεται την πρώτη ελληνική παρουσίαση της «Εκατομμυριούχου», στο Μέγαρο Μουσικής, σε μορφή μιούζικαλ και τη λαμπερή συμμετοχή της Νόνικας Γαληνέα.
Η Νόνικα Γαληνέα επιστρέφει στο «θεατρικό» σανίδι του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ως «Η εκατομμυριούχος» του Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, πλάι στο λαοφιλή Γιάννη Μπέζο και σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη.
Πρωταγωνιστεί στην πρώτη πανελλήνια παρουσίαση του ομώνυμου έργου του Νομπελίστα Ιρλανδού δραματουργού, μιας κοινωνικής κωμωδίας - εξτραβαγκάντσας που η ίδια η Νόνικα Γαληνέα διασκεύασε σε μορφή μιούζικαλ, σε συνεργασία με το δημοσιογράφο Κοσμά Βίδο. Οι παραστάσεις θα δοθούν στις 6, 7, 8, 10, 11 και 12 Οκτωβρίου, ενώνοντας μια πραγματική dream team: ο σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης, που ανέλαβε και τη δραματουργική επεξεργασία του έργου, ο Σταμάτης Κραουνάκης στη μουσική, η Λίνα Νικολακοπούλου στους στίχους και την επιμέλεια των κειμένων και ο Γιάννης Μετζικώφ στα σκηνικά και τα κοστούμια.
Στόχος της παράστασης, σύμφωνα με το σκηνοθέτη της είναι «να φέρει το έργο σε σημερινούς προβληματισμούς, σε αντιστοιχίες και συγκρίσεις που αναδεικνύουν τον Τζορτζ Μπερναρντ Σο σύγχρονο και αναγνωρίσιμο στο σημερινό κοινό. Με την προσεκτική μετατόπιση του θεατρικού προς μια μουσική κωμωδία, με σεβασμό στους χαρακτήρες, τις συγκρούσεις και τους αρμούς του κειμένου και όπλο το χιούμορ και τη διεισδυτική ματιά της ''Εκατομμυριούχου''. Με διαλεκτικό πνεύμα, αλλά και με κωμικούς μετεωρισμούς των ηρώων πάνω στα ολισθηρά δεδομένα της ζωής τους».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σο έγραψε το έργο το 1935 σε ηλικία 70 ετών -η διαύγεια του πνεύματος και ο καταιγιστικός σαρκαστικός ρυθμός είναι εμφανή ακόμη και στη σχετικά προχωρημένη του ηλικία (ιδανικό μάθημα αυτό για φερέλπιδες νέους δημιουργούς).
Η μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη περιέχει ακούσματα κλασικά και μοντέρνα, μουσικές υψηλής τέχνης και ποπ επιτυχίες, στοιχεία vaudeville και καμπαρέ, επιδιώκοντας ένα μουσικό κράμα που θα ενεργοποιήσει τη διάθεση του θεατή να μπει στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της μεσοπολεμικής Ευρώπης και στο σημερινό εκκωφαντικό σφυγμό της σύγχρονης πόλης.
Το έργο
Η «Εκατομμυριούχος», με το χαρακτηριστικό όνομα Επιφάνια Σατράπη ντι Πάρεργα, το γένος Μιλιόνι (ύφος στο οποίο κινούνται και τα υπόλοιπα ονόματα του έργου), αφότου κληρονόμησε τον πατέρα της, εγκαταλείπει απογοητευμένη τον μποξέρ σύζυγό της και τον εραστή της κι ερωτεύεται έναν ιδεαλιστή γιατρό, προστάτη των φτωχών, με τον οποίο αποφασίζουν να μπουν σε αμοιβαία δοκιμασία για να ανακαλύψουν εάν κάνουν ο ένας με τον άλλον. Ο γιατρός στη δοκιμασία που είχε ζητήσει ο πατέρας της (να βρει έναν άντρα με ταλέντο στην απόκτηση χρημάτων) και η εκατομμυριούχος στη δοκιμασία που είχε ζητήσει η μητέρα του (να βρει μια γυναίκα που να μπορεί να ζήσει για ένα εξάμηνο με ελάχιστα χρήματα).
Το θεατρικό έργο γράφτηκε το 1935 και ανέβηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και τη Ν. Υόρκη το 1952 με πρωταγωνίστρια την Κάθριν Χέμπορν. Το 1961 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τη Σοφία Λόρεν και τον Πίτερ Σέλερς και το 1972 στην τηλεόραση του BBC, στη σειρά «Το έργο του μήνα», με την Μάγκι Σμιθ και τον Τομ Μπέικερ, σε σκηνοθεσία Ουίλιαμ Σλάτερ.
Πηγή: www.nafteboriki.gr

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Κορίτσι-θαύμα




Είναι η καλύτερη και το έδειξε και πάλι. Η Ιρλανδή Katie Taylor κατάκτησε στην Ουκρανία για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πυγμαχίας, νικώντας στον τελικό την Τουρκάλα Meryem Aslan Zeybek με 11-0. Και δεν είναι μόνο αυτό. Σε όλο το τουρνουά δεν έχασε ούτε πόντο, παίρνοντας 23. Θυμίζουμε ότι νωρίτερα κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Θέλετε να μάθετε κι άλλα για την Katie για να μείνετε με ανοιχτό το στόμα;
Αποτελεί μέλος της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ιρλανδίας και μάλιστα σκόραρε την Πρωταπριλιά του 2007 στο παιχνίδι με την Ουγγαρία για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. «Αγαπώ τη χώρα μου και θέλω να προσφέρω είτε στο ποδόσφαιρο, είτε στην πυγμαχία», δηλώνει η ίδια.
Και σκοράρει και... δέρνει. Μπράβο κοριτσάρα μας...

Με το... αριστερό


Την ήττα με 2-0 στο Wholen γνώρισε η Εθνική Γυναικών της Ιρλανδίας από την Ελβετία, για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2011. «Είμαι απογοητευμένος με το αποτέλεσμα και την εμφάνιση μας. Κάναμε ευκαιρίες αλλά δεχτήκαμε δύο γκολ. Σε λίγες μέρες θα αντιμετωπίσουμε το Καζακστάν στο Cork και πρέπει οπωσδήποτε να νικήσουμε, για να πάμε με ανεβασμένη ψυχολογία στη Ρωσία», δήλωσε ο ομοσπονδιακός προπονητής, Noel King.
Αναλυτικά οι συνθέσεις:
Republic of Ireland: Emma Byrne, Mary-Therese McDonnell, Meabh de Burca, Niamh Fahey, Yvonne Tracy, Jemma Connor, Ciara Grant, Michele O'Brien, Aine O'Gorman (φωτό), Fiona O'Sullivan, Stefanie Curtis
Substitutes: Sonya Hughes (on for Marie Therese McDonnell, 78 mins), Marie Curtin, Shannon McDonnell (on for Jemma Connor, 78 mins), Alisha Moran, Lynn Bradley, Stephanie Roche (on for Stefanie Curtis, 87 mins), Diane Caldwell
Referee: Christine Beck (Netherlands).

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Θρίαμβος Deignan στην Ισπανία


Τη μεγαλύτερη νίκη στην καριέρα του πέτυχε ο Ιρλανδός ποδηλάτης Philip Deignan, στο Tour της Ισπανίας. Ο 26χρονος αθλητής ξεπέρασε στο σπριντ τον Τσέχο Roman Kreuziger και τερμάτισε στην πρώτη θέση. Έτσι βρίσκεται πλέον στην ένατη θέση της γενικής κατάταξης. Ο ποδηλάτης της Cervélo, κάλυψε την διαδρομή των 165 χλμ. σε 4:19:14 εν μέσω συνεχιζόμενης βροχής. «Είμαι πολύ ευτυχισμένος. Είναι η πρώτη φορά που Ιρλανδός κερδίζει εταπ σε μεγάλο Γύρο από το 1992 και τη νίκη του Stephen Roche", δήλωσε ο Deignan.
Ο τερματισμός του Γύρου θα γίνει στην Μαδρίτη την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.
Τα αποτελέσματα του εταπ:
1 Philip Deignan - Cervélo TestTeam 4:19:14
2 Roman Kreuziger - Liquigas 0:00:03
3 Jakob Fuglsang - Saxo Bank 0:00:16
4 Manuel Váquez - Contentpolis-Ampo 0:00:39
5 Igor Antón - Euskaltel-Euskadi 0:00:41
6 Mickaël Chérel - Française des Jeux 0:00:42
7 Rein Taaramäe - Cofidis
8 Rémy Di Gregorio - Française des Jeux
9 Jesús Hernández - Astana
10 Jesús Del Nero - Fuji-Servetto
11 Tadej Valjavec - AG2R La Mondiale 0:00:57
Η γενική κατάταξη:
1 Alejandro Valverde - Caisse d'Epargne 78:56:42
2 Robert Gesink - Rabobank 0:00:32
3 Samuel Sánchez - Euskaltel-Euskadi 0:01:10
4 Ivan Basso - Liquigas 0:01:29
5 Cadel Evans - Silence-Lotto 0:01:51
6 Ezequiel Mosquera - Xacobeo Galicia 0:01:55
7 Joaquím Rodríguez - Caisse d'Epargne 0:05:54
8 Paolo Tiralongo - Lampre-NGC 0:06:35
9 Philip Deignan - Cervélo TestTeam 0:07:49
10 Juan José Cobo (Spa) Fuji-Servetto 0:10:46

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Η επιστροφή της Sinead O'Connor


Η εκκεντρική τραγουδίστρια επιστρέφει στην ενεργό δράση, ηχογραφώντας μια νέα εκτέλεση του κομματιού της "This Ιs Τo Μother Υou" και ετοιμάζοντας νέα τραγούδια για το επερχόμενο άλμπουμ της. “Το This Ιs Τo Μother Υou” επανηχογραφείται για να χρησιμοποιηθεί στην νέα καμπάνια του φιλανθρωπικού οργανισμού GEMS, που καταπολεμά το λαθρεμπόριο παιδιών στην Β. Αμερική. Μαζί με την Sinead, θα συμμετέχουν και άλλες δύο τραγουδίστριες στο κομμάτι, η Mary J Blige και η Santigold.
Εν τω μεταξύ η Ιρλανδή τραγουδίστρια, γράφει, προβάρει και δουλεύει νέο υλικό για το επόμενο της άλμπουμ. Όπως δήλωσε και η ίδια “Ελπίζω να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου για να μπορέσουμε να το κυκλοφορήσουμε ψηφιακά και στα δισκοπωλεία, μέσα στην άνοιξη του 2010.”

Stephen Reid: «Να μείνω στη Blackburn»


Στόχο να παραμείνει στην Blackburn και μετά την προσεχή περίοδο όπου λήγει το συμβόλαιό του με τους Rovers έχει ο Stephen Reid. Ο Ιρλανδός μέσος ταλαιπωρήθηκε από σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο και απείχε σχεδόν από τους αγωνιστικούς χώρους το μεγαλύτερο διάστημα της περασμένης χρονιάς, ενώ φέτος δεν είναι 100% απόλυτα έτοιμος, έχοντας αγωνιστεί μόλις ένα ημίχρονο για το Carling Cup με την Gillingham.
«Είναι μια από τις πιο καθοριστικές χρονιές της καριέρας μου", τόνισε φανερά συνειδητοποιημένος ο 28χρονος μέσος και πρόσθεσε: "Έχω στόχο να αγωνιστώ βασικός με την Blackburn και να ακολουθήσω την εθνική μου ομάδα στο Μουντιάλ", ανέφερε.
Όσον αναφορά το μέλλον του στους Rovers επισήμανε: "Θέλω να συνεχίσω στην ομάδα. Μακάρι να επεκτείνω την συνεργασία μου το καλοκαίρι παρά το γεγονός πως το ισχύον έχει ακόμη 12 μήνες", κατέληξε ο 28χρονος.

Ξεκινά η μεταβίβαση δανείων στη "bad bank"


Τις αγορές προβληματικών παγίων από ιρλανδικές τράπεζες ξεκινά ο ειδικός οργανισμός που δημιούργησε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας για να αντιμετωπίσει οριστικά το θέμα των επισφαλών δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών και να επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.
Όπως ανακοίνωσε η ιρλανδική κυβέρνηση, η Εθνική Υπηρεσία Διαχείριση Παγίων (NAMA) θα ξεκινήσει στο επόμενο διάστημα την αγορά παγίων στο πλαίσιο του σχεδίου για την εξυγίανση των τραπεζών και την αναζωπύρωση του δανεισμού.
Οι αγορές των προβληματικών παγίων θα πραγματοποιηθούν με σημαντικά discounts, ενώ οι ζημιές λόγω της μεταβίβασης "αναμένεται να οδηγήσουν ορισμένες τράπεζες στην ανάγκη ανασυγκρότησης των κεφαλαίων τους", επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Brian Lenihan, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Η Allied Irish θα μεταβιβάσει δάνεια ύψους 24 δισ. ευρώ στη NAMA, ενώ η Anglo Irish Bank Corp. θα μεταβιβάσει δάνεια 28 δισ. ευρώ στην υπηρεσία. Η Bank of Ireland θα διαθέσει 16 δισ. ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν και οι μικρότερες EBS και Irish Nationwide, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Η Allied Irish Banks Plc ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αντλήσει 2 δισ. ευρώ, μετά την μεταβίβαση των δανείων της στην υπηρεσία, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το Νοέμβριο και να ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2010. Η AIB εκτιμά ότι θα καταγράψει απομειώσεις 3,7 δισ. ευρώ προ φόρων από την μεταβίβαση. Η άντληση των νέων κεφαλαίων θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους 12 με 18 μήνες.
Ο τίτλος της Allied Irish Banks βρέθηκε να σημειώνει άλμα 29% στις αρχικές συναλλαγές στο Δουβλίνο.
Πηγή: www.capital.gr

Αφιέρωμα στους Frank Αnd Walters


Στην ιστοσελίδα www.stereoworld.gr ο Χρήστος Μήλιος αφιερώνει 429 λέξεις στο Ιρλανδικό συγκρότημα Frank Αnd Walters και εμείς σας τις παρουσιάζουμε.
«Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της εποχής μας είναι η ταχύτατη μετάδοση πληροφοριών. Ο καθένας μας έχει τη δυνατότητα να ψάξει, να διαβάσει και να μάθει μέσω διαδικτύου οτιδήποτε αναζητήσει. Καλό όλο αυτό αλλά εμπεριέχει και κινδύνους, ένας από τους πιο συνηθισμένους είναι η παράλειψη ή απόκρυψη δεδομένων. Για γίνω πιο συγκεκριμένος αν κάποιος ψάξει να μάθει για το κίνημα της Brit pop και τους κύριους εκπροσώπους της θα βρει πολλές και έγκυρες πληροφορίες, αν όμως θέλει να εμβαθύνει, τότε υπάρχει πρόβλημα. Μία από τις εγκληματικές παραλείψεις, κατά την γνώμη μου, είναι η αφάνεια του ονόματος των Frank Αnd Walters από τις λίστες των brit pop συγκροτημάτων
«Μα καλά» θα πει κάποιος, «αυτοί είναι Ιρλανδοί τι σχέση έχουν με την Βρετανική ποπ, από πού κι ως πού; Τρελάθηκες;» Καθόλου. Τις συναυλίες των Frank Αnd Walters άνοιγαν ονόματα όπως οι Radiohead και οι Suede. Μεγάλος οπαδός και roadie τους ήταν ο Noel Gallaher ο οποίος τους είχε εγκωμιάσει στο παρελθόν και έχει υποστηρίξει ότι υπήρξαν ένα από τα βασικά ερεθίσματα για την δημιουργία των Oasis.
Οι Frank And Walters δημιουργήθηκαν το 1990 στο Cork της Ιρλανδίας από τα αδέρφια Paul Linehan και Niall Linehan (ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Kevin Pedreschi το 2004) και τον Ashley Keating. Το όνομά τους το εμπνεύστηκαν από δύο εκκεντρικούς «αλήτες» της περιοχής που τους κέντρισαν το ενδιαφέρον. Έχουν κυκλοφορήσει 5 studio άλμπουμ και εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να είναι ενεργοί συνεχίζοντας και τις live εμφανίσεις τους.
Το πρώτο άλμπουμ τους και ένα από τα ωραιότερα indie pop album που δεν έχει δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας στη Ελλάδα, είναι το Trains, Boats And Planes, ένα αριστούργημα που συνέθεσαν στις αρχές τις δεκαετίας του '90 και το οποίο κυκλοφόρησε το 1992 και έμελλε να γίνει το κρυφό διαμάντι της Setanta Records. Το Trains, Boats And Planes αποτελείται από έντεκα χαρούμενα ποπ κομμάτια που διαδέχονται αρμονικά το ένα το άλλο σε αντίθεση με όλα αυτα τα άλμπουμ της σύγχρονης ποπ που αναλώνονται σε φανταχτερές ενορχηστρώσεις και προγραμματισμούς για να καλύψουν την απουσία της μελωδίας. After All και Τhis Ιs Νot Α Song είναι τα κομμάτια που ακούστηκαν και χόρευτηκαν περισσότερο στα indie club της Ευρώπης. Στη χώρα μας οι Franks έχουν λίγους αλλά συναισθηματικά δεμένους οπαδούς, αυτό άλλωστε έγινε ιδιαίτερα φανερό στη μία και μοναδική τους εμφάνιση στη χώρα μας το 2002 στο An club.
Ακούστε το στο σπίτι, στην δουλειά, στο αυτοκίνητο, ακούστε το με φίλους, με γνωστούς, με τον/την καλό/ή σας αλλά μην διανοηθείτε να το ακούσετε χαμηλά!
Σε έναν ιδανικό κόσμο οι Frank And Walters θα ήταν stars, στον δικό σου;».

Στη «μάχη» της Αυστρίας McGrane και Murphy


Δύο Ιρλανδοί παίκτες του γκολφ ξεκινούν τις υποχρεώσεις τους στο τουρνουά της Αυστρίας, που θα πραγματοποιηθεί σε μια περιοχή έξω από τη Βιέννη. Ο λόγος για τους Damien McGrane (φωτό) και Gary Murphy, οι οποίοι κατεβαίνουν στους αγώνες με σκοπό τη διάκριση. Καλή επιτυχία...

Καλή επιτυχία κορίτσια


Ο Noel King θα ηγηθεί των προσπαθειών της Εθνικής Γυναικών της Ιρλανδίας στα προκριματικά του Μουντιάλ 2011. Ο Δουβλινέζος προπονητής προετοιμάζει τα κορίτσια μας για τους αγώνες με Ελβετία, Ρωσία, Ισραήλ και Καζακστάν και δήλωσε σχετικά: «Προετοιμαστήκαμε καλά στην Ιντιάνα για αυτά τα σημαντικά παιχνίδια που θα ακολουθήσουν. Συγκεντρωνόμαστε για την πρώτη μας αναμέτρηση με την Ελβετία, η οποία έχει δεμένο σύνολο. Η Ρωσία φαντάζει το φαβορί στον όμιλο μας, αλλά θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό».
Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων:
Switzerland v Republic of Ireland
September 19, 2009
Wohlen, Switzerland
Kick-off: 5pm (local time)
Republic of Ireland v Kazakhstan
September 24, 2009
Turners Cross, Cork
Kick-off: 7.30pm
Το ρόστερ της Εθνικής ομάδας:
Emma Byrne - Arsenal
Niamh Fahey - Arsenal
Mary T McDonnell - Chicago Red Stars
Ciara Grant - Arsenal
Stefanie Curtis - Bristol Rovers
Yvonne Treacy - Arsenal
Jemma Connor - Chelsea
Fiona O'Sullivan - San Francisco Storm
Aine O'Gorman - Stella Maris
Meabh de Burca - Salthill Devon
Shannon McDonnell - Chicago
Sonya Hughes - Tolka Rovers
Michele O'Brien - Jersey Sky Blue
Alisha Moran - New York Athletic
Marie Curtin - Lifford
Lynn Bradley - Raheny United
Diane Caldwell - Dundalk
Stephanie Roche - Raheny United

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Dolores, η επιστροφή


Κυκλοφόρησε το δεύτερο προσωπικό άλμπουμ της Dolores O'Riordan, με τίτλο "No Baggage", από την Cooking Vinyl.
Η σπουδαία τραγουδοποιός και - πάλαι ποτέ - αγαπημένη φωνή των Cranberries, είναι προικισμένη με ένα σπάνιο φυσικό χάρισμα αλλά και μία ισχυρή εθνική κουλτούρα.
Η Dolores αναδεικνύει τη θλιμένη ιρλανδική μελωδικότητα μέσα από ηλεκτρικές rock και pop φόρμες, κατορθώνοντας να ακούγεται συγχρόνως πρωτότυπη και οικεία!
Με τη συνεργασία του Καναδού Dan Brodbeck στην παραγωγή, το "No Baggage", πέρα από εξώφθαλμα radio-friendly κομμάτια που θυμίζουν τα χρυσά '90ς και τους Cranberries, κρύβει λυρικούς θησαυρούς και low-key στιγμές που θα αποζημιώσουν τους πιστούς της φίλους και θα φέρουν κοντά καινούργιους.
Ένα ώριμο άλμπουμ για την αιώνια...rock 'n' roll εφηβεία. Πρώτο single το "The Journey".

"Ναυτική Κληρονομιά της Ιρλανδίας"


Αν το παίρναμε χαμπάρι νωρίτερα μπορεί και να πηγαίναμε. Δείτε τι βρήκαμε για κάτι που έγινε στην Αθήνα και δυστυχώς ολοκληρώθηκε... χθες.
«Η μακραίωνη ιστορία της ναυσιπλοΐας της Ιρλανδίας αποτυπώνεται στις φωτογραφίες του Maurice Gunning στην έκθεση «Ναυτική Κληρονομιά της Ιρλανδίας», που διοργανώνουν από κοινού ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και η Πρεσβεία Ιρλανδίας από 4 έως 15 Σεπτεμβρίου 2009 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα».
Ο Maurice Gunning επιδοτήθηκε επί τρία συνεχή χρόνια (2006-2009) από το Heritage Council (Συμβούλιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς) της Ιρλανδίας για την εξερεύνηση και την φωτογραφική αποτύπωση της ναυτικής κληρονομιάς της χώρας του. Η αποστολή του οδήγησε εκείνον και την κάμερά του στα απόκρημνα μέρη και τις απομακρυσμένες γωνίες της δυτικής ακτής της χώρας, όπου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την ιρλανδική παράδοση και ιστορία στη ναυσιπλοΐα. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του, ο Maurice Gunning ενίσχυσε την έρευνά του χάρη στη γνωριμία του με παραδοσιακούς Ιρλανδούς ναυπηγούς, γεγονός που αποτυπώνεται στο φωτογραφικό υλικό της έκθεσης.
O Maurice Gunning διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Limerick της Ιρλανδίας, ενώ έργα του έχουν εκτεθεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις».

Ο... εκνευρισμένος Colin Farrell


Έντονη λογομαχία είχε ο Ιρλανδός ηθοποιός Colin Farrell με φωτογράφο στην πρεμιέρα της τελευταίας του ταινίας στο Τορόντο του Καναδά.
Ο 33χρονος ηθοποιός εκνευρίστηκε όταν ο φωτογράφος Joe Alvarez ζήτησε από την αδελφή του να απομακρυνθεί από το κόκκινο χαλί ώστε να τραβήξει μια καθαρή φωτογραφία του σταρ. Εκείνος αρνήθηκε να φύγει η αδελφή του από το πλάι του και ήρθε πολύ κοντά στον Alvarez μιλώντας του σε πολύ έντονο ύφος.
«Οι διάσημοι έχουν πολλά άτομα κοντά τους, δημοσιοσχεσίτες, φίλους, με αποτέλεσμα να υπάρχει ελάχιστος χώρος για να φωτογραφηθούν. Εγώ αυτό που είπα ήταν να φύγουν όσοι μπορούν από το κόκκινο χαλί ώστε να κάνουμε τη δουλειά μας. Ο Farrell όμως το πήρε προσωπικά και μου είπε σε ιδιαίτερα έντονο ύφος να μην ξαναμιλήσω άσχημα στην αδελφή του», δήλωσε ο Joe Alvarez στους δημοσιογράφους.
Το περιστατικό άμεσα θεωρήθηκε λήξαν και ο Farrell επέστρεψε στα «καθήκοντά» του προωθώντας τη νέα του ταινία και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην αίθουσα Τύπου.
Ο Farrell πρωταγωνιστεί στην ταινία Triage (φωτό), η οποία δείχνει τις ψυχολογικές συνέπειες που έχει υποστεί ένας φωτογράφος-δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Πηγή: www.cosmo.gr

Δανεικός στη Middlesbrough o Folan


Την επιθετική γραμμή της Middlesbrough θα ενισχύει για τους επόμενους τρεις μήνες ο επιθετικός της Hull, Caleb Folan.
Μετά την έλευση του Jan Vennegoor of Hesselink στους Τίγρεις, δημιουργήθηκε συνωστισμός στη γραμμή κρούσης της ομάδας, γι’ αυτό ο Phil Brown πήρε την απόφαση να παραχωρήσει δανεικό τον Ιρλανδό επιθετικό, με την Boro να διατηρεί οψιόν αγοράς ύψους 2 εκατ. λιρών.

Ανανέωσε με Stoke ο Whelan


Ένα από τα βασικά γρανάζια της Stoke, ο Glenn Whelan, υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την ομάδα αποδεχόμενος της πρόταση της διοίκησης, και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα εξακολουθήσει να είναι κάτοικος Britannia Stadium.
Ο Ιρλανδός μέσος, αποκτήθηκε τον Ιανουάριο του 2008 από τη Sheffield Wednesday έναντι 500.000 λιρών και σε βάθος χρόνου έγινε από τους σημαντικότερους παίκτες της ομάδας, πράγμα που εκτίμησε η διοίκηση των Potters, και τον αντάμειψε αναλόγως.
“Είμαι πολύ χαρούμενος που το μέλλον μου θα παραμείνει συνυφασμένο με αυτό της ομάδας. Έχω δουλέψει πολύ σκληρά από τη μέρα που ήρθα εδώ και τώρα κέρδισα ένα νέο συμβόλαιο. Ήθελα να παραμείνω στο υψηλότερο επίπεδο και η Stoke μου δίνει αυτή την ευκαιρία.”, ήταν τα λόγια του περιχαρούς 25χρονου μέσου μετά την υπογραφή του νέου του συμβολαίου.

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΟΚ! «Έφυγε» ο Sutherland


Μια δύσκολη μέρα για την Ιρλανδία και το χώρο της πυγμαχίας είναι η σημερινή. Ο χάλκινος Ολυμπιονίκης στους αγώνες του Πεκίνου, Darren Sutherland, βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του στο Λονδίνο. Μόλις ο προπονητής του, Frank Maloney, μπήκε στην οικία του 27χρονου Ιρλανδού, βρήκε νεκρό τον σπουδαίο αθλητή.
«Είναι μία τραγωδία για την Ιρλανδία και την πυγμαχία. Έχουμε σοκαριστεί όλοι. Αυτή τη στιγμή οι σκέψεις μου είναι στην οικογένεια του Darren», δήλωσε ο Maloney. Ό,τι και να πούμε είναι λίγο. Ας είναι ελαφρύ το χώμα...

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Ήμασταν εκεί


Καλός ο Μπολτ, δε λέμε, αλλά εμείς χαρήκαμε που παρακολουθήσαμε από κοντά τον τελικό 200μ. στο Καυτανζόγλειο το βράδυ της Κυριακής και για έναν άλλο λόγο. Στη συγκεκριμένη κούρσα έλαβε μέρος και ο «δικός» μας Paul Hession, ο οποίος τερμάτισε στην πέμπτη θέση. Στη φωτογραφία διακρίνεται ο Ιρλανδός σπρίντερ πίσω από τον Τζαμαϊκανό σούπερ σταρ (φωτό από κούρσα του 2007).

Σκόραραν Duff και Andy Reid


Δύο Ιρλανδοί μεσοεπιθετικοί «έλαμψαν» στην 5η αγωνιστική της Premier League. Συγκεκριμένα, ο Damien Duff χάρισε στη Fulham με το γκολ του στο 79΄ τη νίκη με 2-1 επί της Everton, ενώ ο Andy Reid σημείωσε το δεύτερο τέρμα στην επικράτηση της Sunderland κόντρα στην Hull με 4-1.

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Σύσταση «κακής τράπεζας» στην Ιρλανδία


Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας υπέγραψε το νομοσχέδιο που προβλέπει τη μεταφορά επισφαλών δανείων στην Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Τίτλων (NAMA), θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιο που είναι γνωστότερο ως «κακή τράπεζα». Η πρόθεση του κυβερνητικού προγράμματος είναι η στήριξη της εξασθενημένης αγοράς ακινήτων με έναν τρόπο που θα επιτρέψει στις τράπεζες της χώρας να ξαναρχίσουν τον δανεισμό. Ωστόσο υπήρξαν κάποιες πολιτικές αντιδράσεις που πιθανότατα να αποδυναμώσουν ή και να εκτροχιάσουν το κυβερνητικό σχέδιο. Το Κοινοβούλιο θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα τις συζητήσεις σχετικά με το πρόγραμμα μεταφοράς επισφαλών δανείων, η λογιστική αξία των οποίων ανέρχεται μέχρι και τα 90 δισ. ευρώ, από τις τράπεζες, μια πρωτοβουλία που αναμένεται να αυξήσει την κρατική ιδιοκτησία στον συγκεκριμένο τομέα. Το σχέδιο προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα αγοράσει στεγαστικά δάνεια με έκπτωση και θα τα διαχειρίζεται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να καταφέρει τουλάχιστον να ισοσκελίσει οικονομικά, εκείνη και κατ’ επέκταση οι Ιρλανδοί φορολογούμενοι, μέσα στην επόμενη δεκαετία. Σε αντάλλαγμα, οι τράπεζες αναμένεται να ξαναρχίσουν να δανείζουν με κρατικά κεφάλαια.
Ωστόσο, το «νεαρό» μέλος της κυβέρνησης, το κόμμα των Πρασίνων, του οποίου η υποστήριξη είναι απαραίτητη για το πέρασμα του νομοσχεδίου ΝΑΜΑ, ζήτησε την απομάκρυνση ορισμένων διευθυντών τραπεζών στο διάστημα των επόμενων δύο χρόνων, με αντάλλαγμα τη στήριξη του νομοσχεδίου. «Υπάρχει μια δημόσια αδιαλλαξία ότι ορισμένα από τα άτομα που συμμετείχαν στις κακές αποφάσεις, που φέρανε τις τράπεζες στην τωρινή κατάσταση, παραμένουν ακόμη στη θέση τους», υποστηρίζει ο πρόεδρος των Πρασίνων Νταν Μπόιλ. Στο στόχαστρο έχουν τεθεί δέκα διευθυντές της Τράπεζας της Ιρλανδίας, οκτώ της Allied Irish Banks και μερικοί από άλλα τραπεζικά ιδρύματα. Μια σειρά σκανδάλων γύρω από την κρατικοποιημένη πλέον Anglo Irish Bank, καθώς και οι αυξανόμενες δανειακές ζημίες από τη βουτιά της αγοράς ακινήτων, έχουν ήδη οδηγήσει στην αποχώρηση ανώτατων στελεχών στους περισσότερους τραπεζικούς οργανισμούς της χώρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Irish Times», η κυβέρνηση φιλοδοξεί να πληρώσει τα στοιχεία του NAMA με δύο τύπους ομολόγων, συμπεριλαμβανομένου και ενός ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης που θα αποπληρωθεί μόνον εφόσον η NAMA παράγει κέρδη. Η ένωση τραπεζικών υπαλλήλων Ιρλανδίας, που εκπροσωπεί 23.000 εργαζόμενους, εξέφρασε χτες την υποστήριξή της για το προτεινόμενο νομοσχέδιο και προσφέρθηκε να ασκήσει πίεση στα κόμματα, κάποια εκ των οποίων θα προτιμούσαν ευρύτατη κρατικοποίηση.
Πηγή: www.kathimerini.gr

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

«Μάγεψε» ο Lawrence, 1-0 τη Νότια Αφρική


Το φοβερό γκολ του Liam Lawrence της Stoke City στο 37΄ έδωσε τη νίκη στην Εθνική Ιρλανδίας επί της Νοτίου Αφρικής με 1-0, σε φιλική αναμέτρηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης (8/9). Ο Giovanni Trapatonni είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει παίκτες που δεν είχαν μεγάλο χρόνο συμμετοχής, ενόψει και των επόμενων επίσημων υποχρεώσεων της ομάδας. Αναλυτικά οι συνθέσεις:
Republic of Ireland: Keiren Westwood (Coventry City); Stephen Kelly (Fulham), Sean St. Ledger (Preston North End), Paul McShane (Hull City), Eddie Nolan (Preston North End), Liam Lawrence (Stoke City), Darron Gibson (Manchester United), Keith Andrews (Blackburn Rovers), Andy Keogh (Wolves), Kevin Doyle (Wolves) - captain, Caleb Folan (Hull City). Substitutes: Leon Best (Coventry City) for Doyle 59, Darren O'Dea (Celtic/Reading) for McShane 62, Damien Duff (Fulham) for Keogh 78.
South Africa: Fernandez, Gaxa, Mokoena, Gould, Masilela, Van Heerden, Parker, Dikgacoi, Pienaar, Mhlongo, Mphela. Substitutes: Mabhudi for Van Heerden 59, Tshabalala for Parker 63, Kenyekane for Mphela 74, Thwala for Masilela 78, Ngobeni for Dikgacoi 81.

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Μεθυσμένη πολιτεία το Kilkenny


Το hurling είναι το εθνικό σπορ των Ιρλανδών και εμείς, πιστοί στο ραντεβού μας, το καλύπτουμε και αυτό. Το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε και για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν η ομάδα του Kilkenny πανηγύρισε τον τίτλο, νικώντας στον τελικό την Tipperary. Να και μία φωτογραφία από τον σπουδαίο αγώνα...

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

3000… ευχαριστώ


Όταν στις 26 Ιουνίου 2008 αποφασίζαμε να κάνουμε το blog για τη χώρα που μας εκφράζει, θέλαμε απλά να προχωρήσει και να... δούμε πως θα πάει. Τελικά όχι μόνο πάει αλλά μας κάνει χαρούμενος όταν βλέπουμε πλέον 3000 χτυπήματα. Όλοι εσείς που θέλετε να ενημερώνεστε για την Ιρλανδία μας κάνετε να ασχολούμαστε ακόμα περισσότερο με το site. Άντε και εις ανώτερα...

Άντε παράτα τα ρε


Έπρεπε ήδη να είχες παραιτηθεί. Το ποδόσφαιρο δε σε θέλει πια. Όλος ο κόσμος γελάει με την πάρτη σου. Ακόμα δε χόρτασες να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου στην Ιταλία; Έπρεπε να πάρεις και ένσημα βάζοντας δύο αυτογκολ στο Γεωργία-Ιταλία (0-2); Ούτε την ίδια σου τη χώρα δε σεβάστηκες; Τόσα χρόνια στη Μίλαν, δε μπορεί, έγινες περισσότερο Ιταλός από ότι Γεωργιανός. Άντε ρε Kaladze παράτα μας. Κάτι ήξερε ο Stephen Hunt και σου την έδωσε (φωτό). Πόνεσε ε;

Διπλό με... αρχηγό


Το 40ο του γκολ με την Εθνική Ιρλανδίας χάρισε μια σπουδαία εκτός έδρας νίκη στους πρασινοπορτοκαλί επί της Κύπρου με 1-2. Ο λόγος φυσικά για τον τεράστιο Robbie Keane, ο οποίος διαμόρφωσε στο σημαντικό παιχνίδι του ΓΣΠ στο 83΄ το τελικό αποτέλεσμα, με ωραία κεφαλιά μετά τη σέντρα του Whelan από δεξιά. Προηγήθηκε η ισοφάριση από τον Ηλία στο 30΄, ενώ το σκορ είχε ανοίξει ο Kevin Doyle στο 6ο λεπτό της αναμέτρησης. Πλέον οι Ιρλανδοί βρίσκονται ένα βαθμό πίσω από την Ιταλία και δείχνουν ικανοί να εξασφαλίσουν τουλάχιστον τη συμμετοχή τους στα μπαράζ, για την πρόκριση στο Μουντιάλ 2010.
«Προσπαθήσαμε πολύ σκληρά για να τα καταφέρουμε. Πήραμε τους τρεις πολύτιμους βαθμούς και προχωράμε», δήλωσε ο αρχηγός της Εθνκής Ιρλανδίας, ενώ ο Giovanni Trapattoni σημείωσε: «Ήταν πολύ σημαντική νίκη. Ιταλία και Βουλγαρία επικράτησαν και έπρεπε να κάνουμε το ίδιο».
Οι συνθέσεις του αγώνα:
Republic of Ireland: Shay Given, John O'Shea, Richard Dunne, Sean St. Ledger, Kevin Kilbane, Stephen Hunt (Aiden McGeady 67), Keith Andrews, Glenn Whelan, Damien Duff, Robbie Keane, Kevin Doyle (Caleb Folan 75).
Cyprus: Avgousti, Ilia, Christou, Charalambous, Avraam, Charalambides, Satsias, Michail (Alexandra 72), Nikolau, Aloneftis, Okkas (Christofe 90 +).

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

«Μόνο τη νίκη»


Μετά την μετακίνηση του στην Aston Villa, ο Richard Dunne στρέφεται αποκλειστικά στο αυριανό παιχνίδι της Κύπρου, για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2010. «Κάθε φορά που παίζουμε στην Κύπρο, όλοι μας λένε ότι πρέπει να πάρουμε ρεβάνς. Το μόνο που εμείς θέλουμε είναι να νικήσουμε. Τα καταφέραμε στην έδρα μας και ξέρουμε ότι θα έχουμε δύσκολο έργο το Σάββατο», δήλωσε ο διεθνής Ιρλανδός κεντρικός αμυντικός. Αυξάνονται οι ελπίδες για να τεθεί στη διάθεση του Giovanni Trapattoni o Sean St. Ledger.

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Απόβαση στην Κύπρο


Πυρετωδώς ετοιμάζονται οι Ιρλανδοί φίλαθλοι να δώσουν δυναμικό «παρών» στο σημαντικό παιχνίδι του Σαββάτου με την Κύπρο στο ΓΣΠ. Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικών Ομάδων της Κύπρου, Χάρης Λοϊζίδης, για τους φιλοξενούμενους έχουν δοθεί η ανατολική και η νότια κερκίδα, ενώ έχουν ήδη προπωληθεί 2.100 εισιτήρια σε Ιρλανδούς φίλαθλους.