Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Lenihan: «Διαθέτουμε ακόμη ταμειακά αποθέματα»


Η Ιρλανδία έχει ακόμα ταμειακά αποθέματα και δεν "πτώχευσε", αλλά αναγκάστηκε να υποβάλει αίτηση για οικονομική ενίσχυση καθώς έχει αποκλειστεί από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Brian Lenihan.
Μιλώντας στο κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό RTE Radio 1, ο Lenihan επισήμανε ότι το πρόγραμμα βοήθειας θα αποδείξει στις αγορές "ότι η Ιρλανδία μπορεί να καταφύγει σε αυτή τη λύση που εμφανίζεται ως έσχατη", αλλά θα τις επιτρέψει να δανειστεί ξανά από τις αγορές στο μέλλον.
Ο Lenihan εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ιρλανδία μπορεί να επιστρέψει «αρκετά γρήγορα» στις αγορές και αρνήθηκε τα όσα λέγονται ότι η χώρα θα αποκλειστεί από τις αγορές για τρία χρόνια. Αναφορικά με τις τράπεζες τόνισε ότι θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση του συνόλου του κλάδου με πιθανές συγχωνεύσεις και εξαγορές. «Οι τράπεζες θα μικρύνουν έτσι ώστε να εκπληρώνουν τις πραγματικές ανάγκες της πραγματικής ιρλανδικής οικονομίας».
Ο Lenihan σημείωσε παράλληλα ότι οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι από το τετραετές δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας -το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη- και δεν πρόκειται να ζητήσουν αλλαγές πάνω στο πρόγραμμα. Επανέλαβε τέλος, ότι οι διαπραγματεύσεις δεν αγγίζουν το φόρο επιχειρήσεων ύψους 12,5% που είναι ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρωζώνη.
Πηγή:www.capital.gr

Μέχρι τέλος του μήνα έτοιμο το πακέτο βοήθειας για Ιρλανδία


Πιάνουν «δουλειά» από σήμερα και επισήμως τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ προκειμένου να συνθέσουν τις λεπτομέρειες ενός τριετούς πακέτου διάσωσης για την Ιρλανδία, ενώ η κυβέρνηση της χώρας βάζει τις τελευταίες πινελιές στο δημοσιονομικό πρόγραμμα λιτότητας των 15 δισ. ευρώ.
Χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησαν να συμβάλλουν στη διάσωση της Ιρλανδίας με δάνεια, που αναμένεται να ανέλθουν συνολικά στα 80-90 δισ. ευρώ, ώστε να καταπολεμηθεί η τραπεζική κρίση και η κρίση του προϋπολογισμού.
Στελέχη των Ε.Ε. και ΔΝΤ ελπίζουν ότι η κίνηση αυτή θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των αγορών, ενώ παράλληλα θα αποτρέψει την απώλεια της εμπιστοσύνης για τις άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης, όπως για την Πορτογαλία και την Ισπανία.
Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, η οποία αντιμετωπίζει ήδη την οργή της κοινής γνώμης για τη διαχείριση της κρίσης, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα σχέδια για ένα πακέτο περικοπών και αύξησης των φόρων με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα-ρεκόρ του προϋπολογισμού. Ωστόσο, το υψηλό κόστος δανεισμού της συνέχισε να διογκώνεται, καθιστώντας μια διάσωση σχεδόν αναπόφευκτη.
Το τετραετές πακέτο δημοσιονομικής λιτότητας αναμένεται να περιέχει σχέδια για νέο φόρο κατοικίας, καθώς και περικοπές σε επιδόματα και υπηρεσίες. Αναμένεται ακόμη να σταματήσουν και οι φοροαπαλλαγές για τους υψηλότερα αμοιβόμενους.
Η υπουργός Τουρισμού Mary Hanafin (φωτό), δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι το τετραετές σχέδιο είχε ολοκληρωθεί, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί και από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, και θα παρουσιαστεί την Τετάρτη.
Εξετάζεται ακόμη ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση των τραπεζών της Ιρλανδίας, ως κεντρική «σανίδα» για το ευρύτερο διεθνές πακέτο βοήθειας. Ο υπουργός Οικονομικών Brian Lenihan δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες ότι οι ιρλανδικές τράπεζες θα γίνουν σημαντικά μικρότερες από ό,τι είναι τώρα, ενώ δεν αποκλείεται να πουληθούν και διάφορα τμήματα που δεν εντάσσονται στις κύριες δραστηριότητες.
Το μέγεθος της διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά αναμένεται να είναι μικρότερο από τα 110 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Olli Rehn δήλωσε ότι ειδικοί από την Κομισιόν, την ΕΚΤ Και το ΔΝΤ θα έχουν έτοιμο ένα τριετές πακέτο βοήθειας, μέχρι το τέλος του μήνα. Η Βρετανία, η οποία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, δήλωσε ότι θα προσφέρει περίπου 7 δισ. στερλίνες σε διμερή βοήθεια.
Σύμφωνα με ανάλυση της BNP Paribas που δημοσιεύει σήμερα το blog Alphaville των Financial Times, η Μ. Βρετανία και η Γερμανία είναι οι χώρες που θα χάσουν περισσότερο από ενδεχόμενη στάση πληρωμών της Ιρλανδίας, καθώς διαθέτουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε ιρλανδικά ομόλογα.
Η έκθεση της Μ. Βρετανίας διαμορφώνεται σε 149 δισ. δολάρια, ενώ της Γερμανίας σε 139 δισ. δολάρια και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 69 δισ. δολάρια, το Βέλγιο με 54, η Γαλλία με 50 και η Ιαπωνία με 27 δισ. δολάρια. Οι υπόλοιπες χώρες έχουν έκθεση της τάξης των 243 δισ. δολαρίων σε ιρλανδικά ομόλογα.
Πηγή: www.capital.gr

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Πολύ κοντά στη λήψη πακέτου στήριξης από ΕΕ, ΔΝΤ


Η Ιρλανδία είναι έτοιμη να δεχθεί σημαντικό πακέτο στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δήλωσε σήμερα ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Πάτρικ Χόνοχαν (φωτό), ο οποίος τοποθετεί το ύψος του πακέτου αυτού σε «δεκάδες δισεκ. ευρώ».
Οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη έγιναν λίγο πριν από την άφιξη σήμερα στην Ιρλανδία κλιμακίου αξιωματούχων από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για περαιτέρω συνομιλίες για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.
Κατά τον Χόνοχαν, η τελική απόφαση εναπόκειται στην κυβέρνηση της Ιρλανδίας, η οποία δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις.
Ο κεντρικός τραπεζίτης, μάλιστα, τοποθέτησε το επιτόκιο δανεισμού που πιθανόν θα έχει το πακέτο στήριξης στο 5%.
Αρκετοί παράγοντες πιστεύουν ότι ιδιαίτερα για τις υπερχρεωμένες τράπεζες της χώρας, θα χρειαστούν κάποιο είδος «διάσωσης». Οι φόβοι για τη σταθερότητα των τραπεζών έχουν οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο του κόστους δανεισμού του κράτους, το οποίο έχει διοχετεύσει αρκετά δισεκ. ευρώ στα πιστωτικά ιδρύματα.
Οι δηλώσεις του Χόνοχαν έγιναν σε συνέντευξή του στον κρατικό σταθμό RTE σήμερα το πρωί από τη Φρανκφούρτη, όπου συμμετείχε σε τακτική συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ.
Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC, Bloomberg

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Αυτό ήταν Irish πάρτι!!!
























Ήρθε η ώρα να σας δείξουμε το πώς περάσαμε στο Irish Party που πραγματοποιήθηκε στο Beer Bazaar, στις 28 Οκτωβρίου. Δεν χρειάζεται να σας πούμε και πολλά, πέρα από ένα μεγάλο ευχαριστώ! Τα υπόλοιπα απλά δείτε τα…

Η Ιρλανδία κινδυνεύει με πτώχευση


Η Ιρλανδία οδεύει προς πτώχευση τον ερχόμενο Ιούνιο επειδή αδυνατεί να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα που χρειάζεται από τις αγορές.
Αυτό ισχυρίζεται η οικονομολόγος Megan Greene του Economist Intelligence Unit.
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Irish Independent, η οικονομολόγος αναφέρει πως η Ιρλανδία θα πρέπει οπωσδήποτε να δεχθεί βοήθεια από τον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης (ESF) τον Ιούνιο, διότι βρίσκεται σε πολύ δυσμενέστερη θέση από όσο νομίζει.
Σύμφωνα με την Greene, η χώρα χρειάζεται να προχωρήσει σε πολύ πιο δραστικές περικοπές μέσα στο διάστημα 2011-2015, από αυτές που αποφασίστηκαν. Σήμερα, οι περικοπές που ανακοινώθηκαν είναι €6 δισ. για το 2011, και €15 δισ. για τη περίοδο 2011-2015. Η Greene όμως θεωρεί πως οι περικοπές θα πρέπει να είναι της τάξης των €9 δισ. και €20 δισ. αντίστοιχα. Όπως λέει, υπάρχουν σοβαρές αμφισβητήσεις στις προβλέψεις της κυβέρνησης για το ΑΕΠ, και πιστεύεται πως η πραγματική ανάπτυξη δεν θα αρχίσει πριν από το 2012.
Η Ιρλανδία βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τον προϋπολογισμό της, αλλά και της σχεδιαζόμενης διάσωσης της Anglo Irish Bank. Αν δεν λυθεί τουλάχιστον ένα από τα δυο αυτά σοβαρά ζητήματα, είτε μέσω περικοπών, είτε μέσω τερματισμού της στήριξης του τραπεζικού τομέα της χώρας, η πίεση που δέχεται η οικονομία της, θα διογκωθεί ακόμη περισσότερο.
Πηγή: http://www.antinews.gr

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Οι Πράσινοι κέρδισαν απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για διενέργεια ενδιάμεσων εκλογών


Ο μικρός εταίρος της ιρλανδικής κυβέρνησης, το Κόμμα των Πρασίνων, ανέφερε σήμερα ότι ένας νόμος που θα επιτρέπει τη διενέργεια ενδιάμεσων εκλογών για την πλήρωση των κενών εδρών του κοινοβουλίου πρόκειται να ψηφιστεί αμέσως, σύμφωνα με ιστοσελίδα του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού RTE.
Σύμφωνα με το RTE το οποίο επικαλείται τον επικεφαλής των Πρασίνων, Νταν Μπόιλ, ο σχετικός νόμος θα δώσει στο μικρό αυτό κόμμα το πράσινο φως για ενδιάμεσες εκλογές στην κομητεία Ντόνεγκαλ και ότι ο νόμος πρόκειται να ψηφιστεί αμέσως από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Ο κ. Μπόιλ ανέφερε επίσης ότι εκλογές για τρεις άλλες κενές θέσεις στο κοινοβούλιο θα διενεργηθούν την 'Άνοιξη.
Πηγή: www.express.gr

Στο 13,6% οι εκτιμήσεις για την ανεργία τον Οκτώβριο


Το εκτιμώμενο ποσοστό ανεργίας της Ιρλανδίας υποχώρησε ελαφρώς στο 13,6% τον Οκτώβριο έναντι του 13,7% τον Σεπτέμβριο, υποδεικνύοντας ότι η αγορά εργασίας ενδέχεται να πλησιάζει επίπεδα σταθεροποίησης, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας από την καταγραφή των εγγεγραμμένων για τα επιδόματα συμπεριλαμβάνουν τους μερικώς απασχολούμενους καθώς και τους περιστασιακά απασχολούμενους με δικαίωμα βοηθήματος και επιδόματος ανεργίας. Ωστόσο, το επίσημο ποσοστό ανεργίας, όπως μετριέται από τη δημοσκόπηση της Quarterly National Household Survey, αυξήθηκε συγκριτικά με το 13,2% του β΄ τριμήνου.
Τα στοιχεία για την ανεργία εμφάνισαν σημάδια βελτίωσης τον Οκτώβριο, καθώς τα εποχιακά αναπροσαρμοσμένα στοιχεία για τους εν ζωή εγγεγραμμένους μειώθηκαν κατά 6.600 άτομα στα 443.000 τον Οκτώβριο, έναντι μείωσης 5.400 ατόμων τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κρατική υπηρεσία Central Statistics Office.
Ωστόσο, παρά τα θετικά στοιχεία για την ανεργία οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ανεργία θα αυξηθεί κατά το 2011 λόγω τω σαρωτικών περικοπών του κρατικού προϋπολογισμού.
Πηγή:www.capital.gr

Πλησίασε το 5% το ιρλανδικό spread


Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ
Το... σταυρό των spreads συνεχίζει να κουβαλά και η Ιρλανδία, με την αγορά να προβλέπει πτώχευση της τράπεζας Allied Irish, την τράπεζα Anglo Irish να «παζαρεύει» αναδιάρθρωση χρέους και το πολιτικό κλίμα να επιβαρύνεται από την παραίτηση βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος.
Τα spreads των δεκαετών ιρλανδικών ομολόγων ενισχύθηκαν χθες για έβδομη συνεχόμενη μέρα κατά 16 μονάδες βάσης στις 498 μονάδες (4,98%) σε σχέση με τα δεκαετή γερμανικά ομόλογα (bunds). Το επιτόκιο του ιρλανδικού ομόλογου έχει φτάσει στο 7,52%, επίπεδο το οποίο είναι το υψηλότερο από το 1999 που η Ιρλανδία εντάχθηκε στο ευρώ.
Δεν είναι μόνο το κρατικό χρέος της Ιρλανδίας που γίνεται μέρα με τη μέρα ακριβότερο, αλλά και το επί μέρους χρέος των ιρλανδικών τραπεζών. Το κόστος ασφάλισης για ομόλογα αξίας 10 εκατ. ευρώ της τράπεζας Allied Irish Bank έχει φτάσει στα 3,25 εκατ. ευρώ, με την αγορά να δίνει 62% πιθανότητα η εν λόγω τράπεζα να πτωχεύσει μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.
Ζητά αναδιάρθρωση 80%
Η άλλη ιρλανδική τράπεζα, η Anglo Irish, την οποία έχει «χρεωθεί» η ιρλανδική κυβέρνηση, βρίσκεται σε διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης του χρέους της, προσφέροντας στους πιστωτές της 20 λεπτά για ένα ευρώ χρέους, ζητά με άλλα λόγια να μειωθεί η αξία του χρέους της (ομόλογα) κατά 80%!
Τα επιδεινούμενα προβλήματα των ιρλανδικών τραπεζών συμπίπτουν με την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει νέο τετραετές πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο προβλέπει υπερδιπλασιασμό των αρχικών περικοπών των 7 σε 15 δισ. ευρώ.
Το ιρλανδικό δημοσιονομικό έλλειμμα, χωρίς το κόστος διάσωσης των τραπεζών, ανέρχεται στο 11,9% του ΑΕΠ, με το σύνολο του χρέους της να φτάνει στο 70%.
Το κόστος διάσωσης της Anglo Irish εκτιμάται ότι θα ανεβάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 35% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος πάνω από 100% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από τη δεκαετία του '80.
Η πρόσφατη μάλιστα παραίτηση βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος συνέτεινε στην άνοδο των spreads, καθώς το πρώτο πακέτο λιτότητας πρέπει να περάσει από την έγκριση του Κοινοβουλίου τον Δεκέμβριο.
Πηγή: www.enet.gr