Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Προς κρατικοποίηση και των 6 τραπεζών


Κορυφώνεται η αγωνία στην Ιρλανδία μία ημέρα πριν την ανακοίνωση των stress test για τις τράπεζες της χώρας και ενώ η Irish Life & Permanent απέσυρε τις μετοχές της από το χρηματιστήριο του Δουβλίνου, εν μέσω φημών για άμεση κρατικοποίησή της.
Χθες, η μετοχή της Irish Life & Permanent έκανε «βουτιά» 46%, καθώς επικράτησαν φήμες ότι η κυβέρνηση της Ιρλανδίας θα χρειαστεί να διοχετεύσει νέα κεφάλαια στον χρηματοοικονομικό οργανισμό. Στην επίσημη ανακοίνωση της η Irish Life & Permanent τονίζει ότι η έντονη φημολογία για την επικείμενη διάσωση και κρατικοποίηση της τράπεζας απαιτεί τη διακοπή των συναλλαγών της μετοχής της έως ότου η κεντρική τράπεζα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress test.
Πρόκειται για τη μοναδική από τις έξι ιρλανδικές τράπεζες που δεν χρειάστηκε έως τώρα να διασωθεί από το κράτος. Ωστόσο, τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η τράπεζα ενδέχεται να χρειαστεί κεφαλαιακή ένεση τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ.
Το ιρλανδικό δημόσιο έχει ήδη αποκτήσει τον έλεγχο τεσσάρων από τις έξι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Πρόκειται για τις Anglo Irish, Αllied Irish Banks, EBS και INBC οι οποίες έχουν λάβει ήδη ενίσχυση ύψους 46 δισ. ευρώ και βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο του κράτους. Το δημόσιο συμμετέχει επίσης με 36% στο μετοχικό κεφάλαιο της Bank of Ireland.
Πηγή: www.euro2day.gr

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Τον Απρίλιο η συμφωνία για την Ιρλανδία


Εντός του Απριλίου ενδεχομένως να επιτευχθεί συμφωνία για την αναθεώρηση της συμφωνίας στήριξης της Ιρλανδίας με μείωση του κόστους δανεισμού, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ευρωπαϊκή πηγή. Σύμφωνα με το σχετικό τηλεγράφημα, η συμφωνία ενδεχομένως να οριστικοποιηθεί στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις 7-8 Απριλίου.
«Η άτυπη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας» αναφέρει η πηγή του Reuters και συμπληρώνει: «Είναι λογικό να υλοποιηθεί και για την Ιρλανδία η ίδια συμφωνία που πέτυχε η Ελλάδα».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Δουβλίνο ενδεχομένως να μην χρειαστεί περισσότερα από τα 35 δισ. ευρώ που έχουν ήδη προγραμματιστεί για την αναδιάρθρωση των κεφαλαίων των τραπεζών, τώρα που και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημιουργεί νέο εργαλείο ρευστότητας για τις προβληματικές τράπεζες της ευρωζώνης, το οποίο προορίζεται αρχικά για την στήριξη των χρηματοοικονομικών οργανισμών της Ιρλανδίας.
Πηγή: www.euro2day.gr

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Βραδιά Rory με Barry Barnes στο Beer Bazaar


Στις 9 Απριλίου θα νιώσουμε ακόμα περισσότερο Ιρλανδοί και πάλι στο Beer Bazaar! Αυτή την φορά θα παρακολουθήσουμε ένα unplugged αφιέρωμα στον Rory Gallagher με τον Barry Barnes των Sinnerboy.
Να είστε όλοι εκεί και να τραγουδάμε μαζί με τον Barry τα αξέχαστα κομμάτια του σπουδαίου Rory…

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Νίκη με Σκόπια και προχωράμε…


Σημαντική νίκη που την φέρνει στην πρώτη θέση, όπου ισοβαθμεί με Σλοβακία και Ρωσία ,πέτυχε η Εθνική Ιρλανδίας. Οι πρασινοπορτοκαλί επικράτησαν των Σκοπίων στο Δουβλίνο με 2-1, χάρη στα γκολ των Aiden McGeady στο 2΄ και Robbie Keane στο 22΄. Για τους φιλοξενούμενους μείωσε ο Trichovski στο 45΄.
Επόμενο παιχνίδι στα Σκόπια, με τις ελπίδες να έχουν αυξηθεί πλέον για πρόκριση στα τελικά του Euro 2012.
Αναλυτικά οι συνθέσεις:
Republic of Ireland: Keiren Westwood, Kevin Foley, Richard Dunne, Darren O’Dea, Kevin Kilbane, Damien Duff, Glenn Whelan, Darren Gibson (Keith Fahey 77), Aiden McGeady, Robbie Keane (James McCarthy 87), Kevin Doyle (Shane Long 20).
FYR Macedonia: Nuredinoski, Shikov, Grncharov, Noveski, Popov, Naumoski (Risticj 68), Shumulikoski, Demiri (Georgievski 84), Tasevski (Gjurovski 61), Trichkovski, Pandev.
Referee: Mr. Istvan Vad (Hungary).
Εδώ θα δείτε τα γκολ του αγώνα: http://www.youtube.com/watch?v=dhYmZMrM9Xg

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Περήφανοι παρά την τρίτη θέση


Μπορεί η Ιρλανδία να τερμάτισε στην τρίτη θέση, αλλά στο τελευταίο παιχνίδι έκοψε τις ελπίδες των Άγγλων για να κατακτήσουν το πρωτάθλημα. Οι Ιρλανδοί νίκησαν με 24-8 τους Άγγλους, με τον Tommy Bowe να δηλώνει πως η περηφάνια επέστρεψε στους συμπατριώτες του! «Παίξαμε με πάθος και αποφασιστικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ανέκδοτο για σοφό Ιρλανδό!!!


Σοφός Ιρλανδός βασιλιάς, συμβούλευε τους άντρες να κάνουν το ακόλουθο τεστ, για να διαπιστώνουν την πρώτη νύχτα του γάμου τους, αν η γυναίκα τους τους έλεγε αλήθεια και ήταν πράγματι αγνή.
"Χρειάζεστε 3 πράγματα. Λίγη κόκκινη μπογιά, λίγη μπλε και ένα φτυάρι.
Με την μπλε μπογιά βάφετε το ένα @ρχ!δ! σας, με την κόκκινη το άλλο και ανεβαίνετε στο συζυγικό κρεβάτι. Αν η γυναίκα σας σας πει: "Είναι τα πιο παράξενα @ρχ!δ!α που έχω δει", την σκοτώνετε με το φτυάρι..."
Πηγή: www.filaki.gr

Η Ιρλανδία αλλάζει τους όρους του μνημονίου


Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της ΕΕ δεν φαίνεται να έχουν αντιρρήσεις στη πρόταση που τους κατέθεσε η νέα ιρλανδική κυβέρνηση, και που διαφέρει από τους αρχικούς όρους που έχουν επιβληθεί στη χώρα, προκειμένου να εισπράξει το πακέτο βοήθειας αξίας €85 δισ.
Ο υπουργός Οικονομικών Michael Noonan (αριστερά στη φωτό) και ο υπουργός Δημοσίων Δαπανών και....Μεταρρυθμίσεων Brendan Howlin, συναντήθηκαν χθες με τον αναπληρωτή διευθυντή του ΔΝΤ Ajai Chopra, και τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ Klaus Masuch, καθώς και τον Istvan Szekely της ευρωπαϊκής Κομισιόν. Η συνάντηση που έγινε ύστερα από πρόσκληση της νέας κυβέρνησης της Ιρλανδίας, διήρκεσε δυο ώρες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των δυο Ιρλανδών υπουργών, μετά τη λήξη της συνάντησης, «η τρόικα συμφώνησε κατ αρχήν, ότι οι όροι που τέθηκαν στο πρώτο μνημόνιο συνεργασίας τον περασμένο Νοέμβριο, μπορούν να τροποποιηθούν, για να ταιριάξουν με το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα, αρκεί οι τελικοί του στόχοι να παραμείνουν αμετάβλητοι».
Πηγή: www.inews.gr

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ώρα για St. Patrick’s Party!!!


Στις 17 Μαρτίου γιορτάζεται από τους απανταχού Ιρλανδούς και ιρλανδόφιλους η μνήμη του Αγίου Πατρικίου, που σύμφωνα με έναν θρύλο, έδιωξε τα φίδια από την Ιρλανδία! Στο Beer Bazaar (Τοσίτσα-Γκαρπολά 2, Έναντι πύλης Μπιτ Παζάρ, Θεσσαλονίκη) εκείνη την μέρα, εναρμονισμένοι με το κλίμα της εορτής, θα πίνουμε... σαν τα φίδια (!) ιρλανδικές μπύρες ουίσκι και λικέρ, θα τρώμε ιρλανδικό φαγητό, θα χορεύουμε με ιρλανδική μουσική και... δεν μας διώχνει κανείς !!!

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Θέλει να γίνει Ιρλανδός ο Πέναντ!


Να αγωνιστεί στην Εθνική ομάδα, όχι της χώρας του, αλλά σε αυτήν της Ιρλανδίας θέλει ο Ζερμέν Πέναντ της Στόουκ Σίτι.
Ο 28χρονος μέσος έχει γεννηθεί στο Νότιγχαμ αλλά ο παππούς του έχει γεννηθεί στην Ιρλανδία. Ο παίκτης της αγγλικής ομάδας περιμένει να κληθεί στην Εθνική ομάδα ενόψει του Euro το 2012.
Ο ποδοσφαιριστής δήλωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας του: «Είμαι ήδη 28 χρονών και δυστυχώς δεν μπορώ να γυρίσω το χρόνο πίσω. Θα ήθελα κάποια στιγμή να αγωνιστώ και σε διεθνές επίπεδο. Ήδη έχω μιλήσει με τον ατζέντη μου και είπαμε στην ομοσπονδία της Ιρλανδίας ότι με ενδιαφέρει η προοπτική να αγωνιστώ με την εθνική ομάδα της χώρας»,
Στη συνέχεια τόνισε: «Έχω την ευκαιρία να το κάνω και θα την αρπάξω και με τα 2 χέρια. Ποιος ξέρει, τώρα που έμαθαν ότι ενδιαφέρομαι μπορεί να αρχίσουν να με παρακολουθούν σε διάφορα παιχνίδια, για αυτό πρέπει να παίζω ακόμη καλύτερα».

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Rory, never forget…




Στις 2 Μαρτίου 1948 γεννήθηκε ο τεράστιος Rory Gallagher και εμείς για ακόμα μία φορά θα σας θυμίσουμε μέσω του www.wikipedia.org το τί έκανε, στα λίγα δυστυχώς χρόνια που έζησε.
Ο Ρόρυ Γκάλαχερ (Rory Gallagher, 2 Μαρτίου 1948 Μπάλισανον, Ιρλανδία - 14 Ιουνίου 1995 Λονδίνο) ήταν Ιρλανδός συνθέτης , κιθαρίστας και τραγουδιστής της μπλουζ και ροκ μουσικής. Θεωρείται ένας απ' τους σπουδαιότερους κιθαρίστες του ηλεκτρικού μπλουζ.
Νεανικά χρόνια
Γεννήθηκε στην Ιρλανδία και μεγάλωσε στην Κομητεία Κορκ. Περίπου στην ηλικία των εννέα, παρακολούθησε τον Έλβις Πρίσλεϋ σε τηλεοπτική του εμφάνιση και έκτοτε αποφάσισε ν' ασχοληθεί με την κιθάρα, μελετώντας μόνος του. Στα δώδεκά του χρόνια κέρδισε σ' ένα διαγωνισμό την πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα. Έφηβος ακόμα άρχισε να παίζει διασκευές σε επιτυχίες της εποχής και να εμφανίζεται με το πρώτο του συγκρότημα, τους Fontana Showband, ως support act σε διάφορα άλλα συγκροτήματα. Στα δεκαέξι του, σχημάτισε τη δική του μπλουζ μπάντα, τους Impact, με τους οποίους έπαιξε στη Γερμανία και την Ισπανία κατά το '65 και '66. Σ΄αυτές τις περιοδείες, ανάμεσα στον εξοπλισμό του, διέθετε και τη Battered Strat, τη Stratocaster που θα τον συντρόφευε σε όλη την υπόλοιπη καριέρα του, και που αγόρασε σε κάποιο κατάστημα στο Κορκ το 1961. Η κιθάρα λέγεται ότι ήταν η πρώτη του είδους της στην Ιρλανδία. Την είχε παραγγείλει κάποιος άλλος showband μουσικός και ο οποίος άλλαξε γνώμη καθώς δεν του άρεσε το χρώμα. Έτσι, η κιθάρα κατέληξε στα χέρια του Ρόρυ για μόλις εκατό λίρες.
Taste
Πριν κλείσει τα είκοσι του χρόνια, έγινε παγκόσμια γνωστός με τους Taste, συγκρότημα που σχηματίστηκε το 1966 από τον ίδιο και τους Τζον Γουίλσον και Ρότσαρντ ΜακΚράκεν. Κυκλοφόρησαν δυο lp's, τα Taste και On the boards και δυο ζωντανά άλμπουμ, τα Live at Montreux και Live at the Isle of Wight), ενώ συμμετείχαν σε μερικά απ' τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ της εποχής όπως και περιόδευσαν στην Αμερική.
Σόλο καριέρα
Η Battered Strat του 1961.Οι Taste διαλύθηκαν το 1970 κι ο Ρόρυ ξεκίνησε την προσωπική του καριέρα του μαζί με άλλους μουσικούς, όπως ο μπασσίστας Τζέρι Μακαβόι, με τον οποίο θα συνεργαζόταν για το μεγαλύτερο μέρος της και με τον ντράμερ Γουίλγκαρ Κάμπελ. Το 1971 πρωτοεμφανίστηκε στην προσωπική του δισκογραφία μ' τον δίσκο που έφερε ως τίτλο τ' όνομά του. Ο δίσκος αυτός έφτασε στο Νο 40 της Βρετανίας, ενώ παράλληλα άρχισε να περιοδεύει στην Ευρώπη και στην Αμερική, συναυλιακή δραστηριότητα που θα εξακολουθούσε έως και το τέλος της ζωής του. Η κυκλοφορία με τις ηχογραφήσεις από την ευρωπαϊκή περιοδεία του 1972, με τίτλο Live In Europe γνώρισε μεγάλη επιτυχία, όπως κι εκείνη στην Ιρλανδία του 1973-74, με τίτλο Irish Tour '74 η οποία μεταφέρθηκε, με τον ομώνυμο τίτλο, κινηματογραφικά ταινία από το σκηνοθέτη Τόνυ Πάλμερ, σε ταινία. Το 1972, ο Ρόρυ συμμετείχε στην ηχογράφηση των "London Sessions" των Μάντι Γουότερς και Τζέρι Λι Λιούις. Ο Γουότερς τον κάλεσε ξανά το 1974, για τις ανάγκες της ηχογράφησης του London Revisited.
Στη συνέχεια ακολούθησε μια σειρά επιτυχημένων δίσκων. Το 1975 υπέγραψε συμβόλαιο με την Chrysalis, κυκλοφορώντας την αμέσως επόμενη χρονιά το "Calling Card", ο οποίος θεωρείται ο κορυφαίος δίσκος του, σε παραγωγή του μπασίστα των Deep Purple, Ρότζερ Γκλόβερ. Η κυκλοφορία αυτή όμως, όπως και η συνέχεια της καριέρας του, επισκιάστηκε από την επερχόμενη έκρηξη του πανκ, γεγονός όμως το οποίο δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει να κυκλοφορήσει πολύ καλούς δίσκους, όπως τα Top Priority και Photo Finish.
Δεκαετία '80
Ενώ ο Ρόρυ συνέχισε να εμφανίζεται ζωντανά σε όλο τον κόσμο, οι δισκογραφικές παρουσίες του έγιναν αραιότερες κατά τη δεκαετία του '80. Στις 12 Σεπτέμβρη του 1981 εμφανίστηκε στην Ελλάδα, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Η συναυλία, μια απ' τις πρώτες εμφανίζεις ξένων καλλιτεχνών που συνέβησαν στη χώρα, είχε 40.000 θεατές και συνοδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια, από τη Φιλαδέλφεια έως τον Περισσό, με τις αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την περιγραφή του Ρόρυ: Ήμασταν βρεγμένοι, τα μάτια μας δάκρυζαν κι όλοι φοβηθήκαμε. Η συναυλία από μόνη της ήταν καταπληκτική. Αλλά ήταν επικίνδυνη. Απλά δεν ήθελα να πεθάνω σ ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, χωρίς να ξέρω καν τι συνέβαινε.... Την επόμενη μέρα, ο τύπος κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδα και τίτλους όπως "Κάηκε ή Νέα Φιλαδέλφεια από τους ροκάδες". Η συναυλία αργότερα κυκλοφόρησε σε bootleg έκδοση με τον τίτλο Live in Athens.
Το 1985, ο Ρόρυ ίδρυσε τη δισκογραφική εταιρεία, Capo records, μέσω της οποίας κυκλοφόρησε δυο ακόμα δίσκους. Η υγεία του στα τέλη της δεκαετίας είχε αρχίσει να κλονίζεται, γεγονός όμως που δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει να εμφανίζεται ζωντανά, ακόμα και λίγο πριν την κατάληξή του. Η τελευταία του εμφάνιση συνέβη στις 10 Ιανουαρίου 1995, στο Nighttown-theatre, στην Ολλανδία Τον Απρίλιο, λόγω των χρόνιων προβλημάτων του με το αλκοόλ, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος στο στο King's Hospital του Λονδίνου. Έπειτα από επιπλοκές, κατέληξε στις 14 Ιουνίου του 1995. Η σωρός του βρίσκεται στο κοιμητήριο Saint Oliver, στο Κορκ της Ιρλανδίας. Ο τάφος του κοσμείται από πέντε χρυσές ακτίνες, μια εκ των οποίων φέρει το ακριβές μήκος και τα τάστα της Fender του.
Επίδραση
Ο Ρόρυ Γκάλαχερ θεωρείται ένας απ' τους κορυφαίους κιθαρίστες της λευκής μπλουζ μουσικής, τόσο για τα ζωηρά του σόλο και τις καινοτόμες ιδέες στη σύνθεση, όσο και για το πάθος και τη δεξιοτεχνία της τραγουδιστικής του ερμηνείας. Πολλοί σύγχρονοι κιθαρίστες της ροκ και της μπλουζ τον θεωρούν ως την κύρια επιρροή τους. Ακόμα, θεωρείται μια από τις πιο σεμνές και συνεπείς παρουσίες της ροκ μουσικής. Χαρακτηριστικό παρουσιάζεται το εξής γεγονός: Το 1976, το τραγούδι του Edged In Blue είχε γίνει πολύ δημοφιλές στην Αμερική και η αποσπασματική κυκλοφορία του ως single θεωρείτο σίγουρο ότι θα χάριζε ακόμα πλατύτερη επιτυχία στο δημιουργό της. Ο Ρόρυ αρνήθηκε να το κυκλοφορήσει σαν single, αντιμετωπίζοντας τη δισκογραφική του δουλειά Calling Card ως αδιάσπαστο και ενιαίο σύνολο. Το 1974 επίσης, αρνήθηκε πρόταση να γίνει εισχωρήσει στους Rolling Stones καθώς πίστευε ότι κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με την αντίληψή του για τη μουσική. Συμμετείχε όμως σε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της μπλουζ, όπως οι Μάντι Γουότερς, Άλμπερτ Κόλινς, Τζέρι Λι Λιούις, Λόνι Ντόνεγκαν και Αλέξις Κόρνερ. Καθ' όλη τη διάρκεια της μουσικής του διαδρομής, δε σταμάτησε να τοποθετεί πάνω απ' όλα, ακόμα και από την προσωπική του ζωή και την υγεία του, εκείνο που θεωρούσε ότι τον ολοκλήρωνε ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο: την αγάπη του για τα μπλουζ και το πάθος του να παίζει μουσική.
Δισκογραφία
Rory Gallagher (1971)
Deuce (1971)
Live In Europe (1972)
Blueprint (1973)
Tattoo (1973)
BBC Sessions (1974)
Irish Tour '74 (1974)
Against The Grain (1975)
Calling Card (1976)
Photo - Finish (1978)
Top Priority (1979)
Stage Struck (1980)
Jinx (1982)
Defender (1987)
Fresh Evidence (1990)
BBC Sessions (1999)
Let's Go To Work (2001)
Wheels within wheels (μετά θάνατο) – 2003
Υ.Γ Η στιγμή που φυσούσε και έβλεπα την φωτογραφία σου δίπλα στον τάφο του Κορκ δεν ξεχνιέται με τίποτα...

Παναθηναϊκός «βλέπει» Ireland


Έτοιμος για την πρώτη του συμμετοχή με τη φανέλα της Νιούκαστλ εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο Stephen Ireland.
Ο Ιρλανδός μέσος, που δημοσιεύματα τον θέλουν στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού για το καλοκαίρι, αποκτήθηκε από την ομάδα του Άλαν Πάρντιου τον Ιανουάριο όμως ένα πρόβλημα τραυματισμού δεν του επέτρεψε ως τώρα να προσφέρει στις «καρακάξες».
Ο 24χρονος μέσος είναι πλέον ιατρικά έτοιμος να αγωνιστεί και σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα «Independent» είναι έτοιμος να ξεπληρώσει την εμπιστοσύνη που του δείχνει ο προπονητής του.
«Είμαι έτοιμος να παίξω, να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό και να βοηθήσω την ομάδα να ανέβει στη βαθμολογία», είπε αρχικά ο Ireland και πρόσθεσε: «Ο προπονητής δούλεψε πολύ μαζί μου και πρέπει να του ξεπληρώσω αυτή την προσπάθεια. Δε θέλω να απογοητεύσω αυτόν και την ομάδα, θέλω πρώτα από όλα να δουλέψω σκληρά για τους συμπαίκτες μου».
Ο Ιρλανδός χαφ αναφορικά με τις εντυπώσεις του από το Νιούκαστλ, είπε χαρακτηριστικά: «Σκεφτόμουν πάντα ότι είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να έρθεις κι αυτοί οι οπαδοί είναι καταπληκτικοί για τους παίκτες. Έκανα ένα περίπατο στην πόλη και οι άνθρωποι εδώ είναι καλοί κι ευγενικοί. Θα έρθουν να σου σφίξουν το χέρι και να σου πουν ότι εδώ είναι τα καλύτερα. Είναι ωραία και έχω καλά συναισθήματα για το μέρος εδώ. Προσαρμόστηκα πολύ γρήγορα πραγματικά».
Πηγή: www.onsports.gr

Ενιαία αντιμετώπιση με Ιρλανδία θα ζητήσει ο Α. Σαμαράς από ΕΛΚ


Για το Ελσίνκι αναχώρησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με θέμα την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης, που διεξάγεται σήμερα. Στο πλαίσιο της συνόδου αλλά και στις κατά ιδίαν συναντήσεις στο περιθώριο των εργασιών με ομολόγους του ο Σαμαράς θα αναπτύξει τις θέσεις του για την οικονομική κρίση στη χώρα μας και θα υποστηρίξει ότι δικαιώθηκε η αρχική του τοποθέτηση πως τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου ανακυκλώνουν και παρατείνουν την ύφεση και δεν οδηγούν σε έξοδο, τονίζοντας την ανάγκη να ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα και υπενθυμίζοντας την πρότασή του για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Ο Σαμαράς θα τονίσει ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ενιαία το πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Nότου και η Ιρλανδία, στο πλαίσιο της ανάπτυξης πολιτικών και θεσμών που να ενισχύουν την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης, ενώ θα επιχειρηματολογήσει εναντίον του γαλλογερμανικού σχεδίου για συνταγματική κατοχύρωση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής.
Πηγή: www.express.gr

Η Μέρκελ δεν αποκλείει μείωση επιτοκίων για την Ιρλανδία


Ανοιχτό, αλλά μετά πολλών επιφυλάξεων, άφησε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στο ιρλανδικό δάνειο από την τρόικα - ένα ζήτημα που αποτελεί πυξίδα για το αν θα υπάρξει τελικά ανάλογη μείωση και στο δάνειο της χώρας μας.
Η κυρία Μέρκελ εμφανίστηκε σαφώς συγκρατημένη για την πιθανότητα χαμηλότερων επιτοκίων στα δάνεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ μετά τη συνάντησή της με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες, απέφυγε όμως να κλείσει εντελώς την πόρτα.
Όπως είπε, τα επιτόκια δεν μπορούν να μειώνονται «με τεχνητό τρόπο» διότι πάντοτε αποτελούν καθρέφτη της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει μία χώρα.
Αναφερόμενη, δε, ειδικά στην Ιρλανδία είπε: «Εάν ένα κράτος-μέλος έχει ένα αίτημα, φυσικά και το συζητάμε. Όμως, το ιρλανδικό πακέτο δεν είναι πολύ παλιό - συμφωνήθηκε μόλις πριν από λίγους μήνες. Ως εκ τούτου, δεν μπορώ να πω σήμερα αν πρέπει να αλλάξουμε αυτό το πακέτο».
Η μείωση των επιτοκίων στο δάνειο των 85 δισ. ευρώ της Ιρλανδίας αποτελεί βασική διεκδίκηση του κεντροδεξιού κόμματος Φίνε Γκαέλ που κέρδισε τις εκλογές της περασμένης Κυριακής.
Πηγή: www.kerdos.gr

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Υπό συζήτηση η μείωση του επιτοκίου για την Ιρλανδία


Ο επίτροπος Όλι Ρεν (φωτό) δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων δανειοδότησης για την Ιρλανδία, διευκρινίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο στη συζήτηση για το «πακέτο» των μέτρων αντιμετώπισης των χρηματοπιστωτικών κρίσεων.
Με άλλα λόγια, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ενίσχυση του σημερινού Ταμείου και της λειτουργίας του μελλοντικού μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας. «Η πολιτική καθορισμού των επιτοκίων είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο της σφαιρικής στρατηγικής της Ε.Ε. για τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη και της βιωσιμότητας του χρέους όλων των μελών της», δήλωσε χθες ο επίτροπος σε συνέντευξη Τύπου.
Ο νικητής των ιρλανδικών εκλογών, Έντα Κέλι, που αναμένεται να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει τη μείωση του επιτοκίου 5,80% που ορίστηκε για το δάνειο ύψους 85 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε να χορηγηθεί στην Ιρλανδία από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Για τον Ε. Κέλι, πρόκειται για «επιτόκιο τιμωρίας».
Ο Ιρλανδός πολιτικός έχει επίσης υποσχεθεί ότι θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες την επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης που συμφωνήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Προς το παρόν, όμως, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση για το αίτημα αυτό από τους κοινοτικούς και το ΔΝΤ.
ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ
Πηγή: www.enet.gr

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

«Πρωταθλητής» στην... τεκνοποιία η Ιρλανδία


Αν ο μέσος όρος των «ποσοστών γονιμότητας», ακριβέστερα τεκνοποιίας, στην Ε.Ε. των 27 είναι 1.60 παιδί ανά γυναίκα, η Ελλάδα βρίσκεται σε υποδεέστερη θέση με 1.46, ενώ στην κορυφή της λίστας είναι η Ιρλανδία με 2.07.
Όπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση του Κεντρικού Στατιστικού Γραφείου της Ιρλανδίας, το 2008 τις επιδόσεις της Ιρλανδίας ακολουθούν οι: Γαλλία (2.01), Βρετανία (1.96 ), Σουηδία (1.91) Δανία (1.89), Βέλγιο (1.86), Φινλανδία (1.85). Αυτών έπονται η Ουγγαρία και η Ρουμανία (1.35), η Πορτογαλία (1.37) και η Πολωνία (1.39), ενώ στη χειρότερη θέση βρίσκεται η Σλοβακία (1.32).
Σύμφωνα με την έκθεση, για να εξισωθεί ο αριθμός των θανάτων με αυτόν των γεννήσεων, στην Ιρλανδία το ποσοστό τεκνοποιίας θα πρέπει να ανέλθει στο 2.1. Πάντως, το 2008 γεννήθηκαν 73.996 παιδιά, δεύτερο υψηλότερο ρεκόρ μετά το 1980 - όταν οι γεννήσεις ήταν 74.064. Ο μέσος όρος της ηλικίας των μανάδων είναι τα 31.2 έτη, ενώ υψηλό είναι το ποσοστό των παιδιών που γεννιούνται εκτός γάμου (33,4%), ίσως λόγω της απαγόρευσης των αμβλώσεων. Ενδεχομένως εξαιτίας και της εξωσωματικής γονιμοποίησης αυξήθηκε εντυπωσιακά ο δείκτης των διδύμων - στο 17.9% έναντι του 11.8% που ήταν το 1988.
Στην ίδια έκθεση δημοσιεύεται και το ποσοστό θνησιμότητας - δείκτης θανάτου ανά 1.000 κατοίκους. Με μέσο όρο στην Ε.Ε. των 27 το 6.20, η Ελλάδα βρίσκεται σε σχετικά καλό επίπεδο με 5.96, ενώ σε άσχημο επίπεδο βρίσκονται η Λιθουανία (10.34), Λετονία (10.07), Βουλγαρία (9.96), Ρουμανία (9.64), Ουγγαρία (9.26), Εσθονία (8.94) και Πολωνία (8.19). Αντιθέτως, καλύτερη θέση καταλαμβάνουν η Ιταλία (5.12), η Γαλλία (5.18), η Ισπανία (5.20), το Λουξεμβούργο (5.30), η Σουηδία (5.41) και η Αυστρία (5.57).
Πηγή: www.zougla.gr

Ο Έντα Κένι ξεκινά συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης


Τις πρώτες κινήσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Ιρλανδίας που θα πάρει τα ηνία από το κατακρημνισμένο Φιάνα Φέιλ και θα επιχειρήσει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του δανείου ΔΝΤ-Ε.Ε. έκανε χθες ο νικητής των γενικών εκλογών της Παρασκευής, ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Φάιν Γκέιλ και μακροβιότερος βουλευτής της χώρας, Εντα Κένι. Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, το κόμμα του Κένι εξασφάλισε έως και 70 έδρες, ωστόσο υπολείπονται 13 για να εδραιώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αποτέλεσμα που καθιστά σχεδόν βέβαιη τη συμμαχία του με το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα.
Λίγο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο ηγέτης των Εργατικών Ιμον Γκίλμορ έσπευσε, χθες, να επισημάνει ότι το κόμμα του είναι πρόθυμο να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά -όπως σημείωσε- αυτή είναι μια απόφαση που θα πάρουν οι νικητές. «Περιμένουμε την κίνηση του Φάιν Γκέιλ», τόνισε. Μια συμμαχία Φάιν Γκέιλ - Εργατικών «θα είναι ό,τι πλησιέστερο σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μπορούμε να έχουμε».
Τα δύο κόμματα από κοινού, σύμφωνα με τη χθεσινοβραδινή εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος, συγκέντρωσαν 105 έδρες σε σύνολο 166 εδρών. Ο Εντα Κένι προέβλεψε ότι το Φάιν Γκέιλ μπορεί να κατακτήσει έως και 76 έδρες, ωστόσο και πάλι θα χρειαστεί στήριξη για να αγγίξει το αναγκαίο όριο των 83 εδρών και να σχηματίσει κυβέρνηση. «Παρά τη σύγκρουσή τους στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, τα δύο κόμματα έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορούν να συνεργαστούν και να αποκαταστήσουν κάποιο επίπεδο σταθερότητας μετά το χάος που άφησε πίσω του το Φιάνα Φέιλ», σχολίασε χθες το Ρόιτερς.
Από την άλλη πλευρά, το Φιάνα Φέιλ, που στις προηγούμενες εκλογές είχε υπερισχύσει με 78 έδρες και επί σειρά ετών κατακτούσε την πρωτιά, γκρεμίστηκε υπό το βάρος του χρέους και της ευθύνης για το εξευτελιστικό -σύμφωνα με τη γνώμη πολλών Ιρλανδών- πακέτο διάσωσης ύψους 85 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με τις εκλογές του 2007, έχασε 61 έδρες.
Μείωση επιτοκίου;Ο Κένι, τώρα, αναμένεται να επιδιώξει χαμηλότερο επιτόκιο για το δάνειο, ωστόσο η Ευρώπη ενδέχεται να ζητήσει σε αντάλλαγμα αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις. Ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε χθες ότι η Ε.Ε. διατίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης του ισχύοντος επιτοκίου δανεισμού (που σήμερα είναι σχεδόν 6%) αλλά δεν διατίθεται να αναθεωρήσει το ποσό του χρέους. «Συνεχίζουμε να βοηθούμε τη νέα ιρλανδική κυβέρνηση και τον λαό της Ιρλανδίας ώστε να εφαρμόσουν το πρόγραμμα που συνοδεύει τον μηχανισμό στήριξης», υπογράμμισε ο κ. Ρεν.
Ο νικητής των εκλογών είχε την Κυριακή τηλεφωνικές συνομιλίες με την Αγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, με τους οποίους συζήτησε το θέμα του δανείου «σε ευρύ πλαίσιο». Την Παρασκευή θα βρίσκεται στο Ελσίνκι για τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. «Θα κινηθούμε την ερχόμενη εβδομάδα. Είχα ήδη επαφές με την Ευρώπη», δήλωσε στην πρώτη μετεκλογική του συνέντευξη. Χαρακτήρισε δε το δάνειο «κακή συμφωνία για την Ιρλανδία και την Ευρώπη», θεωρώντας ότι υπάρχει «περιθώριο ελιγμών».
Πηγή: http://news.kathimerini.gr