Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Στην Ιρλανδία τα κεντρικά γραφεία (και) του Twitter


Το Twitter ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ανοίξει στην Ιρλανδία τα κεντρικά του γραφεία για τις εκτός ΗΠΑ επιχειρηματικές δραστηριότητες. Έτσι, η διάσημη εταιρεία micro-blogging προστίθεται στη μακρά λίστα των τεχνολογικών κολοσσών που επιλέγουν την Ιρλανδία για τη διεθνή τους παρουσία.
Εκτός από το Twitter, η Ιρλανδία φιλοξενεί επίσης τη Google, το Fecebook, το LinedIn, τη Zynga, τη Microsoft, την IBM, την Oracle, την Intel, την Apple και την HP. Αυτό, βέβαια, δεν είναι απλή σύμπτωση. Η Ιρλανδία έχει καταφέρει να προσελκύσει πολλές εταιρείες, προσφέροντας ιδιαίτερα χαμηλή φορολογία σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με τον καιρό, το Δουβλίνο έχει καταφέρει να κερδίσει τον άτυπο τίτλο της τεχνολογικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Το Twitter ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από πέντε χρόνια και αυτή τη στιγμή απασχολεί πάνω από 600 εργαζομένους. Υπολογίζεται ότι έχει 200 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, ενώ βρίσκεται στην ένατη θέση της παγκόσμιας διαδικτυακής κίνησης σύμφωνα με την εταρεία Alexa.
Πηγή: thenextweb

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Και επίσημα αθώοι οι νεκροί της «Bloody Sunday»


Την πρόθεση της να αποζημιώσει τις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν την «Ματωμένη Κυριακή» - 30ης Ιανουαρίου 1972- όταν οι Βρετανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών στη Βόρεια Ιρλανδία στη διάρκεια της καταστολής των επεισοδίων της, την ημέρα που έμεινε γνωστή ως Bloody Sunday ανακοίνωσε η Βρετανική κυβέρνηση.
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας με επίσημη ανακοίνωση του παραδέχθηκε ότι μέλη των ενόπλων δυνάμεων "έδρασαν λανθασμένα" και ότι η κυβέρνηση "λυπάται βαθιά" για τα γεγονότα αυτής της ημέρας. Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 1972 τα βρετανικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους όταν έπειτα από μία πορεία Καθολικών ξέσπασαν επεισόδια στη συνοικία Μπογκσάιντ, στο Λόντοντερι της Βόρειας Ιρλανδίας, σκοτώνοντας επί τόπου 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 14 από τους οποίους ένας ακόμα υπέκυψε στα τραύματα του.
"Είμαστε σε επικοινωνία με τους δικηγόρους των οικογενειών και όπου υπάρχει νομική ευθύνη και πρέπει να πληρώσουμε αποζημίωση θα το κάνουμε", αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου. Είχαν προηγηθεί συζητήσεις για την καταβολή αποζημιώσεων, όταν η επίσημη έρευνα που έγινε πέρσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για τους πυροβολισμούς και ότι όσοι σκοτώθηκαν ήταν άοπλοι Καθολικοί. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος ο βρετανός πρωθυπουργός είχε ζητήσει συγνώμη, δηλώνοντας ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου "αυτό που συνέβη τη Ματωμένη Κυριακή ήταν λάθος. Γι' αυτό το λόγο εκ μέρους της κυβέρνησης και της χώρας εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη".
Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των οικογενειών που ενδέχεται να λάβουν αποζημιώσεις, ή το ύψος τους, αλλά η οικογένεια ενός από τα θύματα ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχθεί την αποζημίωση και υπογράμμισε ότι επιθυμεί να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι στρατιώτες που ευθύνονται για το μακελειό. Η Λίντα Νας, αδερφή του Ουίλιαμ Νας που σκοτώθηκε την Ματωμένη Κυριακή σε ηλικία 19 ετών δήλωσε στο BBC «είναι αποκρουστικό, προβλητικό. Ούτε τώρα ούτε ποτέ δεν θα δεχθώ χρήματα. Έχω ήδη ενημερώσει τη νομική μου ομάδα ότι θέλω να προχωρήσω δικαστικά".
Πηγή: http://www.enet.gr/?

Αφιέρωμα στον Gary Moore στα Τρίκαλα!



«Ακόμη έχουν τα μπλουζ» τον δικό τους άνθρωπο. Ο Ιρλανδός κιθαρίστας Gary Moore, με την πολύ μεγάλη προσφορά στη σύζευξη μπλουζ και ιρλανδικής μουσικής, μπορεί να έφυγε ξαφνικά πριν λίγους μήνες από κοντά μας, αλλά οι τρικαλινοί του λάτρεις θα του αφιερώσουν μια βραδιά.
Το ερχόμενο Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, από τις 9.30 το βράδυ στη μουσική σκηνή «Κεντρική Πλατεία» (είσοδος 6 ευρώ), οκτώ τρικαλινοί μουσικοί θα ερμηνεύσουν όλες τις αξεπέραστες επιτυχίες του βιρτουόζου της κιθάρας, με τις δεκάδες συνεργασίες, τους κιθαριστικούς νεωτερισμούς, το διακριτό παίξιμο και τον ήχο της Ιρλανδίας.
Μπορεί σε πολλούς να έγινε γνωστός με τις επιτυχίες του στη δεκαετία του '90, αλλά όσα προσέφερε στη μουσική ήδη από τις αρχές του ’70, είναι χαραγμένα στη μνήμη όλων των επίδοξων κιθαριστών.
Ημερομηνία: 24/09/2011 21:30 - 23:30
Τοποθεσία: Μουσική Σκηνή «Κεντρική Πλατεία»

Από τη... Eurovision στην προεδρία!



Κάποτε διεκδικούσε τη νίκη στη Eurovision, σήμερα θα διεκδικήσει την προεδρία. Η Ντάνα Ρόουζμαρι Σκάλον από την Ιρλανδία, που είχε κερδίσει την πρώτη θέση στον μουσικό διαγωνισμό το 1970, αποφάσισε τελευταία στιγμή να θέσει υποψηφιότητα για πρωθυπουργός της χώρας της.
Όπως είπε, σκέφτεται να διεκδικήσει την προεδρία ως ανεξάρτητη υποψήφια. Η καλλιτέχνιδα που κέρδισε τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό μουσικής πριν από περίπου τρεις δεκαετίες με το τραγούδι «All Kinds of Everything» και έχει στο ενεργητικό της τριάντα άλμπουμ και τριάντα singles, έχει «φλερτάρει» και στο παρελθόν με την πρωθυπουργική καρέκλα.
Το 1997 είχε βάλει υποψηφιότητα, αλλά τελικά ήρθε τρίτη, ενώ την προεδρία κέρδισε η Μαίρη Μακ Αλίς. Παρ’ όλα αυτά, η ήττα της δεν μείωσε το ενδιαφέρον της για τα κοινά. Ετσι, λίγο αργότερα, το 1999 κέρδισε μια θέση στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην εκλογική περιφέρεια Κόναχτ-Ούλστερ, την οποία κράτησε μέχρι και το 2004.
Τώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει τη στήριξη αρκετών μελών του ιρλανδικού Κοινοβουλίου, ενώ έχει προσεγγίσει και κάποιους γερουσιαστές του ρεπουμπλικανικού κόμματος Fianna Fail.
Μάλιστα, άτομο από το περιβάλλον της αναφέρει ότι έχει στείλει γράμμα στον ηγέτη του κόμματος Μάικλ Μάρτιν, ώστε να του κάνει γνωστές τις προθέσεις της. Λέγεται επίσης ότι έχει μιλήσει με τον γενικό γραμματέα του ρεπουμπλικανικού κόμματος, ώστε να της δοθεί άδεια να μιλήσει σε όλα τα μέλη του ιρλανδικού Κοινοβουλίου.
Μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, σύμφωνα με τα λεγόμενα δικών της ανθρώπων, η 60χρονη στιχουργός δεν είχε καμία πρόθεση να θέσει υποψηφιότητα, ώσπου άρχισαν οι εικασίες από τον Τύπο.
Τότε έλαβε χιλιάδες e-mails που την ενθάρρυναν να δοκιμάσει. Πρόσφατα άφησε και τη θέση της στο κανάλι RTE όπου εργαζόταν στην εκπομπή «Celebrity Bainisteoir». Σύντομα λοιπόν αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα την απόφασή της.
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΚΟΥΡΑ
Πηγή: http://www.espressonews.gr

Οι μυστηριώδεις σκελετοί της Ιρλανδίας


Δύο ανδρικοί σκελετοί που χρονολογούνται στον πρώιμο Μεσαίωνα, οι οποίοι είχαν μεγάλες πέτρες σφηνωμένες στο στόμα τους, αποκαλύφθηκαν στην Ιρλανδία προκαλώντας, όπως ήταν επόμενο, το έντονο ενδιαφέρον των αρχαιολόγων.
Οι σκελετοί, που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε βρετανικό ντοκιμαντέρ, ήρθαν στο φως στη διάρκεια σειράς ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2005-2009 στο Kilteasheen, κοντά στο Loch Key της Ιρλανδίας, από ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Chris Read από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Sligo, της Ιρλανδίας και τον Thomas Finan από το Πανεπιστήμιο του St. Louis.
Στη διάρκεια των ανασκαφών ήρθαν στο φως συνολικά 137 σκελετοί, αν και οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι περίπου 3.000 σκελετοί, της περιόδου από το 700 έως το 1400, είναι ακόμα θαμμένοι στο σημείο.
Οι δύο άντρες είχαν ταφεί στο ίδιο σημείο, αλλά σε διαφορετική χρονική περίοδο. Ο πρώτος ήταν μεταξύ 40 και 60 ετών και ο δεύτερος μεταξύ 20 και 30 ετών, ήταν θαμμένοι ο ένας δίπλα από τον άλλον και καθένας είχε από μια μεγάλη πέτρα σφηνωμένη στο στόμα του.
Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε οριστικά συμπεράσματα γι’ αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο ταφής.
Πηγή: http://aliartos.net

Ιρλανδία: Πτώση 12% των εξαγωγών τον Ιούλιο


ΔΟΥΒΛΙΝΟ (Dow Jones) – Σε χαμηλό 16 μηνών υποχώρησαν τον Ιούλιο οι εξαγωγές της Ιρλανδίας κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης στις εξαγωγές χημικών προϊόντων, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Τα εποχιακά προσαρμοσμένα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας έδειξαν ότι οι εξαγωγές υποχώρησαν 12% ξεπερνώντας οριακά τα 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο από 7,96 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και σε σύγκριση με 7,8 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2010. Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι εξαγωγές βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάρτιο του 2010.
Οι εισαγωγές τον Ιούλιο σημείωσαν άνοδο 3% στα 3,87 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο. Αυτό διαμόρφωσε τα εμπορικό πλεόνασμα στα 3,15 δισ. ευρώ με πτώση 25% από τα 4,18 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Ωστόσο, τα μη προσαρμοσμένα στοιχεία για τους πρώτους έξι μήνες του έτους έως τα τέλη του Ιουνίου έδειξαν άνοδο των εξαγωγών κατά 7% στα 47,1 δισ. ευρώ από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 9% στα 25 δισ. ευρώ όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία.
Η αύξηση των εξαγωγών το πρώτο εξάμηνο του έτους είχε οδηγό τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα οργανικά χημικά και πετρελαϊκά προϊόντα. Οι εξαγωγές ηλεκτρονικών υπολογιστών υποχώρησαν κατά τη διάρκεια της περιόδου. Πάνω από το μισό των ιρλανδικών προϊόντων είχε κατεύθυνση τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Βέλγιο και τη Μ. Βρετανία.
Η αύξηση των εισαγωγών οδηγήθηκε από τα πετρελαϊκά, ιατρικά και φαρμακευτικά προϊόντα και οργανικές χημικές ουσίες για το εξάμηνο μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Πάνω από το μισό των εισαγωγών προήλθε από τη Μ. Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία.
Πηγή:www.capital.gr

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ιρλανδία ζητεί την κατοχύρωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων 12,5% στις συνθήκες της ΕΕ


Η ιρλανδική κυβέρνηση ζήτησε την τροποποίηση των Συνθηκών της ΕΕ για να διασφαλίσει νομικά τη διατήρηση του χαμηλού φορολογικού συντελεστή της για τα εταιρικά κέρδη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αίτημα αυτό αντανακλά την ανησυχία της Ιρλανδίας ότι μπορεί να εξαναγκασθεί να αυξήσει τον συντελεστή 12,5% που επιβάλει στα κέρδη των επιχειρήσεων, κάτι που η κυβέρνηση της χώρας θεωρεί ότι θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα και την ικανότητά της να προσελκύει ξένες επενδύσεις.
Με επιστολή που έστειλε ο πρέσβης της Ιρλανδίας στην ΕΕ στις 2 Σεπτεμβρίου στην ευρωπαϊκή προεδρία, σημειώνει το δημοσίευμα, ζητούσε να προσαρτηθεί ένα πρωτόκολλο στη συνθήκη για την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ, το οποίο θα διασφαλίζει ότι δεν θα θιγεί η αρμοδιότητα της χώρας του για τη φορολογία.
«Ο συντελεστής 12,5% για τη φορολογία των επιχειρήσεων ήταν κεντρικό στοιχεία της βιομηχανικής μας πολιτικής, αποτελεί ένα συστατικό της ταυτότητάς μας διεθνώς και είναι κρίσιμης σημασίας για τη στήριξη της ανάκαμψης της οικονομίας μας και της αύξησης της απασχόλησης», δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας, Λουσίντα Κρίτον (φωτό), στους Financial Times.
Η Ιρλανδία ζητεί να περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο εγγυήσεις και για την αρμοδιότητα της σε ευαίσθητα θέματα κοινωνικής και ηθικής φύσης, όπως το δικαίωμα για τη ζωή, την οικογένεια και την εκπαίδευση.
Σημειώνεται ότι οι ηγέτες της ΕΕ είχαν αποφασίσει τον Ιούνιο του 2009 να δώσουν εγγυήσεις στην
Ιρλανδία σε όλα τα παραπάνω θέματα, αλλά παρέπεμψαν τη σχετική έγκριση μαζί με την υπογραφή της συνθήκη ένταξης της Κροατίας.
Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κροατίας και εν όψει της επικύρωσης της συνθήκης ένταξής της τον ερχόμενο Δεκέμβριο, η Ιρλανδία έστειλε τη σχετική
επιστολή στην ευρωπαϊκή προεδρία.
Το δημοσίευμα των Financial Times σημειώνει, ωστόσο, ότι δεν είναι σαφές, αν το ιρλανδικό πρωτόκολλο θα συμφωνηθεί στην ΕΕ πριν την υπογραφή της συμφωνίας για την ένταξη της Κροατίας.
Σημειώνει ακόμη, ότι παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών έναντι της Ιρλανδίας, το αίτημα της χώρας μπορεί να προκαλέσει αντιπαράθεση, δεδομένου ότι η Γαλλία και η Γερμανία στοχοποιούν συνεχώς το χαμηλό φορολογικό συντελεστή της Ιρλανδίας.
Τον περασμένο μήνα, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρότειναν την εναρμόνιση των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων και την καθιέρωση ενός νέου πανευρωπαϊκού φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Πηγή: www.tanea.gr

Εύσημα Ρέγκλινγκ σε Ιρλανδία και Πορτογαλία


Εύσημα στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία για την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων προσαρμογής που ακολουθούν, απένειμε ο πρόεδρος του προσωρινού ταμείου στήριξης EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ αναφορικά με την Ελλάδα παρατήρησε πως είναι «ιδιαίτερη περίπτωση».
Εύσημα στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία απένειμε ο πρόεδρος του προσωρινού ταμείου στήριξης EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μια «ιδιαίτερη περίπτωση» (Φωτογραφία αρχείου).
Σε ακρόαση της επιτροπής προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής εν όψει της ψηφοφορίας της 29ης Σεπτεμβρίου για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF, ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι η Ιρλανδία εμφανίζει ήδη ένα πλεόνασμα του ισοζυγίου, το οποίο τροφοδοτείται από την αύξηση των εξαγωγών και την επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας.
Ταυτόχρονα σημείωσε ότι και το δημόσιο έλλειμμα μειώνεται ταχύτερα από ότι προέβλεπε το πρόγραμμα προσαρμογής, ενώ και η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα επιτυγχάνεται ταχύτερα.
Αναφορικά με την Πορτογαλία επισήμανε ότι οι διεθνείς πιστωτές διαπίστωσαν επιτυχία των προσπαθειών εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών. Το έλλειμμα θα μειωθεί από το 9,1% στο 5,9% φέτος και το 2013 η Πορτογαλία θα ικανοποιεί το κριτήριο του Μάαστριχτ 3%.
Αντιθέτως, η Ελλάδα είναι μια «ιδιαίτερη περίπτωση» σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ. «Η χώρα δεν έχει μόνον βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας. Γι αυτό και στο σχεδιαζόμενο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα συμπεριληφθούν και ιδιώτες πιστωτές, προκειμένου να μειωθεί το συνολικό βάρος του χρέους», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Hacker παραμορφώνει καθολικό Ιρλανδικό έγγραφο



Διαδικτυακή επίθεση, η οποία αλλοίωσε μια σειρά ιστοσελίδων, “χτύπησε” και το site της Ιρλανδικής Καθολικής Εκκλησίας.
Ο hacker αλλοίωσε ένα έγγραφο της ιστοσελίδας στο http://www.irishcatholic.ie/site όπου άφησε ένα μήνυμα όπου χλεύαζε το θρήσκευμα.
Το μήνυμα είχε τίτλο: “ You.Got.Taken” και στη συνέχεια ανέφερε:
«Η καθολική εκκλησία της Ιρλανδίας – η μεγαλύτερη και καλύτερη σε πωλήσεις καθολική εφημερίδα της Ιρλανδίας από το 1888 έχει δεχθεί σήμερα διαδικτυακή επίθεση. Θα επανέλθουμε σύντομα. Σας ευχαριστούμε για την υπομονή σας. Και σας ευχόμαστε να συνεχίσετε να πιστεύετε στην ψεύτικη θρησκεία σας».
Πηγή: http://www.secnews.gr

Διόρθωση με ταχύ ρυθμό στην Ιρλανδία


Συνεχίζεται η πορεία ταχείας αποκλιμάκωσης των τιμών των κατοικιών στην Ιρλανδία.
Στο μεν Δουβλίνο, η συνολική μείωση αγγίζει πλέον το 53% σε ό,τι αφορά τα διαμερίσματα και 46% για το σύνολο των κατοικιών (περιλαμβάνονται και οι μεζονέτες και οι μονοκατοικίες), ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, η υποχώρηση αγγίζει το 36% για όλους τους τύπους των κατοικιών.
Εν μέσω αυτής της σοβαρής μείωσης, η κυβέρνηση έχει συστήσει μια ειδική υπηρεσία τους τελευταίους 18 μήνες, με στόχο την προσέλκυση αγοραστών, πουλώντας ακίνητα με σημαντική έκπτωση.
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr

Σόρος: «Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία θα φύγουν από το ευρώ!»


Παρά το γεγονός πως στην τηλεδιάσκεψη, Σαρκοζί και Μέρκελ είπαν πως η Ελλάδα είναι κομμάτι της Ευρωζώνης, τουναντίον ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος – που είχε συναντηθεί πριν από μερικούς μήνες με τον Γιώργο Παπανδρέου – προβλέπει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, καλώντας μάλιστα την ηγεσία της Ε.Ε. να ετοιμαστεί κατάλληλα!
Ειδικότερα, ο Σόρος σε άρθρο του για το New York Review of Books και για το Reuters.com, επισήμανε πως οι υπεύθυνοι για την άσκηση πολιτικής στην Ευρωζώνη θα πρέπει να ετοιμαστούν για την πιθανότητα η Ελλάδα, η Πορτογαλία και ίσως η Ιρλανδία να χρεοκοπήσουν και να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη.
Πηγή: http://www.parapolitika.gr

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Guinness Party στο Ασβεστοχώρι!


Η Guinness γιορτάζει και την Παρασκευή (23/9, 20.30) οι φίλοι της μαύρης μπύρας και της Ιρλανδίας θα έχουν την ευκαιρία να το... χαρούν στο Ασβεστοχώρι. Συγκεκριμένα, στη Μακεδονομάχων 11 και στο «Χωριό» θα πραγματοποιηθεί Guinness Party, με άφθονη μπύρα και εκλεκτούς μεζέδες.

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ιρλανδία: Η έξοδος από το ευρώ θα κοστίσει 45.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια


Το κόστος για κάθε οικογένεια σε περίπτωση που η Ιρλανδία εγκαταλείψει το ευρώ μπορεί να ανέλθει σε 45.000 ευρώ τον πρώτο χρόνο, σύμφωνα με έρευνα της γιγαντιαίας επενδυτικής τράπεζας UBS για τους πελάτες της.
Η απειλή διάλυσης του ευρώ κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε και ο υπουργός Οικονομικών του Γιαν Κις Ντε Τζάγγερ έριξαν μία 'βόμβα' ισχυριζόμενοι πως οι χώρες που συστηματικά παραβαίνουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης πρέπει να εκδιώχνονται από το κοινό νόμισμα.
Με την Ελλάδα να μην έχει διασφαλίσει το νέο πακέτο διάσωσης, οι πιθανότητες εξόδου της από το ευρώ έχουν αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες και οι αναλυτές εκτιμούν πως ενδεχόμενη ελληνική έξοδος θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα σε Πορτογαλία και Ιρλανδία που είναι οι άλλες δύο υπό διάσωση προβληματικές οικονομίες και αποτελούν στόχο των κερδοσκόπων. Η επίδραση ντόμινο θα προκαλέσει κερδοσκοπικές πιέσεις και για Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία.
"Εκτιμούμε πως η έξοδος μίας αδύναμης χώρας από το ευρώ θα επιφέρει ένα κόστος μεταξύ 9.500 και 11.500 ευρώ ανά άτομο στους πολίτες της στη διάρκεια του πρώτου έτους και 3.000 ως 4.000 ευρώ ανά άτομο τα επόμενα χρόνια" αναφέρει η έκθεση της UBS. "Αυτό ισοδυναμεί με 40-50% του ΑΕΠ το πρώτο έτος". Αναφέρεται πως το ΑΕΠ της Ιρλανδίας ξεπερνά ελαφρά τα 150 δισ. ευρώ φέτος. "Το κόστος για μία χώρα που φεύγει από το ευρώ είναι σημαντικό, καθώς οι συνέπειες περιλαμβάνουν τη χρεοκοπία του κράτους, τις χρεοκοπίες επιχειρήσεων, την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και τη κατάρρευση του διεθνούς εμπορίου" σύμφωνα με την UBS.
H έννοια της εξόδου μιας χώρας από το ευρώ με επιστροφή στο νόμισμά της - το ιρλανδικό πουντ για παράδειγμα - το οποίο και θα υποτιμήσει, διαγράφεται από τους οικονομολόγους της UBS. "H έξοδος από το ευρώ δεν μπορεί να γίνει με μία μικρή υποτίμηση του νέου εθνικού νομίσματος. Η ιδέα μιας νομισματικής υποτίμησης 10-20% αποτελεί καθαρή φαντασία. Για ποιο λόγο μία χώρα να περάσει τέτοια τραυματική εμπειρία για μία τόσο μικρή προσαρμογή ;"
Η πρόταση εγκατάλειψης του ευρώ για ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας μέσω νομισματικής υποτίμησης του νέου νομίσματος "είναι απίθανο να λειτουργήσει στην πραγματικότητα" σύμφωνα με την έκθεση, καθώς η Ευρώπη θα επιβάλλει μαζικούς δασμούς ενάντια στις εξαγωγές της χώρας που αποστατεί. "Η ΕΕ σαφώς υπαινίσσεται σχετικά πάνω στο θέμα, λέγοντας πως εάν μία χώρα εγκαταλείψει το ευρώ θα υποστεί αντισταθμιστικά μέτρα έναντι οποιασδήποτε αδικαιολόγητης νομισματικής υποτίμησης" σύμφωνα με την UBS.
Όσον αφορά την πρόταση εξόδου της Γερμανίας από το ευρώ και την αναβίωση του μάρκου, η έκθεση ισχυρίζεται πως πάλι θα υπάρξουν εταιρικές χρεοκοπίες, επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και κατάρρευση του διεθνούς εμπορίου. Επίσης εκτιμά πως θα κοστίσει σε κάθε Γερμανό 8.000 ευρώ τον πρώτο χρόνο και 4.500 ευρώ ανά έτος τα επόμενα χρόνια. Αντίθετα, το κόστος μιας πλήρους διάσωσης της Ιρλανδίας, Ελλάδας και Πορτογαλίας σε περίπτωση χρεοκοπίας μόλις που θα υπερβεί τα 1.000 ευρώ ανά Γερμανό σε μία εφάπαξ επιβάρυνση.
Πηγή: www.enet.gr

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Χέρι βοηθείας από Αρμενία


Η τύχη επιτέλους μας χαμογέλασε! Οι πολλές χαμένες ευκαιρίες της Ρωσίας δεν έγιναν γκολ, η Εθνική Ιρλανδίας έμεινε στο 0-0 και πανηγύρισε το σπουδαίο 0-4 της Αρμενίας στη Σλοβακία.
Ένα αποτέλεσμα που αυξάνει τις ελπίδες για το συγκρότημα του Τζιοβάνι Τραπατόνι, καθώς με νίκη στην Ανδόρα μπορεί να βρεθεί και πάλι στην κορυφή του ομίλου του. Στις 7/10 η Ιρλανδία θα περιμένει και το αποτέλεσμα του αγώνα Σλοβακίας-Ρωσίας.
Για να ευχαριστήσουμε τους Αρμένιους, ιδού μία φωτογραφία από τον θρίαμβο τους.

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Από την Μπριζ, στην Ιρλανδία


Του Άκη Καπράνου
Το καλοκαίρι έφυγε, η σεζόν ξεκινά, και από τις 5 νέες ταινίες της εβδομάδας, μία έχει το δυναμικό να «μείνει» ως μια από τις καλύτερες του φθινοπώρου. Ναι, το λέμε από τώρα: το “The Guard” («Εκτός νόμου και χρόνου»). Αν σας μένει χρόνος πάντως, ρίξτε μια ματιά και στο «Θα έρθει η μέρα μας» του Ρομέν Γαβρά. Δείτε τα τρέιλερ των νέων ταινιών.
Σε μια χαρακτηριστική σεκάνς του «Εκτός νόμου και χρόνου», ο ιρλανδός αστυνόμος Μπρένταν Γκλίζον εκτοξεύει ένα εντελώς άκομψο ρατσιστικό αστείο στον αφροαμερικανό πράκτορα του FBI (τον ενσαρκώνει με χαριτωμένη κωμική ακαμψία ο ταλαντούχος Ντον Τσιντλ), ο οποίος έχει επισκεφθεί ένα μικρό ιρλανδικό χωριό αναζητώντας κάποιους εμπόρους ναρκωτικών. Ο Μπρένταν Γκλίζον γνωρίζει απόλυτα το «βάρος» της προσβολής που μόλις έχει εκτοξεύσει, αλλά την υπερασπίζεται: «Είμαι Ιρλανδός», λέει. «Ο ρατσισμός είναι κομμάτι της κουλτούρας μου». Φυσικά και δεν είναι ρατσιστής, το λέει όμως για να υποδηλώσει την αμετακίνητη θέση του απέναντι στην αμερικανική «εισβολή».
Γιατί ο χαρακτήρας που ενσαρκώνει, είναι ένας φρουρός με την κυριολεκτική έννοια της λέξης. Φρουρεί αυτούς που έμμισθα προστατεύει και ταυτόχρονα φρουρεί την ελεύθερη έκφρασή του, υπερασπίζεται δηλαδή το δικαίωμά του να μείνει απαράλλαχτος σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται, ενίοτε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Η μητέρα του, για παράδειγμα, πάσχει από καρκίνο στα τελευταία στάδια. Την επισκέπτεται τακτικά, ενίοτε της στάζει και λίγο αλκοόλ στα κρυφά. Και, ναι, πίσω από όλα αυτά υπάρχει μια ιστορία: μια τριάδα από καλοβαλμένους, άτσαλα καλλιεργημένους, πλην όμως αποφασισμένους εμπόρους ναρκωτικών - που ήδη έχουν διαπράξει μία σειρά δολοφονιών - χρησιμοποιεί το μικρό χωριό ως ορμητήριο για τη διακίνηση της «πραμάτειας» της στην ενδοχώρα και οι ήρωές μας πρέπει να τη σταματήσουν. Το υπέροχο της υπόθεσης όμως είναι ότι η ιστορία απλώς... συμβαίνει στον αφηγηματικό καμβά του φρουρού, όπου αυτό που αποτυπώνεται είναι, πάνω απ' όλα, ένα κομμάτι μιας, έστω, άκρως σουρεαλιστικής και παράλογης ζωής. Κι εσύ γίνεσαι, από θεατής, κοινωνός.
Ολα δοσμένα με μια κομψότητα και μια προσοχή, που όμως δεν καλύπτουν ούτε το κυνικό χιούμορ (που ενίοτε σπάει κόκαλα) ούτε μια ειλικρινή ευαισθησία που έρχεται να συμπληρώσει το κοντράστ. Βλέποντας την ταινία, και δίχως να έχω ρίξει κάποιες κλεφτές ματιές στο δελτίο Τύπου, θυμήθηκα την υπέροχη «Αποστολή στην Μπριζ» - όπου επίσης πρωταγωνιστούσε ο Γκλίζον - που σκηνοθέτησε ο Μάρτιν ΜακΝτόνα το 2008. Δεν μπορεί, είπα, ο ίδιος το έχει κάνει. Φανταστείτε την έκπληξή μου όταν πληροφορήθηκα πως τούτο εδώ το υπογράφει… ο αδελφός του, ονόματι Τζον Μάικλ ΜακΝτόνα! Προφανώς τα αδέλφια μοιράζονται την ίδια αίσθηση του χιούμορ, όχι όμως και την ίδια άποψη για τη ζωή. Ο φρουρός κουβαλά τη δική του μελαγχολία, είναι όμως, συγκριτικά, πιο allegro, πιο εύθυμος και αποφεύγει το κατάμαυρο φινάλε που ενδεχομένως θα «έστηνε» ο δημιουργός της «Μπριζ».
(Βαθμολογία: 7)
Εδώ δείτε το τραίλερ της ταινίας: http://www.youtube.com/watch?v=Q5pk6s-PRUE
Πηγή: http://www.tanea.gr/

Ατολμία, αστοχία και... Ρωσία


Έπρεπε να περάσουν 85 λεπτά για να απειλήσει η Εθνική Ιρλανδίας την Σλοβακία και τελικά δεν κατάφερε να σκοράρει. Δυστυχώς η ομάδα του Τζιοβάνι Τραπατόνι δεν τόλμησε και όταν το έκανε έχασε δύο πολύ μεγάλες ευκαιρίες με τους Κιν και Νταν.
Οι πράσινοι έμειναν στο 0-0 και πλέον καλούνται να διεκδικήσουν τους τρεις βαθμούς στη Ρωσία, προκειμένου να βρεθούν στην πρώτη θέση του ομίλου τους.
Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα στην υπόθεση πρόκρισης στο EURO 2012 και επειδή μιλάμε για Ιρλανδούς, θα πρέπει να την στηρίζουμε και να πιστεύουμε σε αυτήν.
Το κακό είναι ότι δεν θα αγωνιστούν ο τραυματίας Ο’ Σι και ο τιμωρημένος Λέτζερ.
Καλή επιτυχία παλικάρια...