Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Congratulations for the 17th!!!



Την κατάκτηση του Ιρλανδικού πρωταθλήματος πανηγυρίζει η Σάμροκ Ρόβερς, πολυνίκης του θεσμού, που μετά την επικράτησή της με 2-1 στην έδρα της UCD, στις καθυστερήσεις, πήρε και μαθηματικά τον τίτλο.
Η αντίπαλος του ΠΑΟΚ στο Europa League έφτασε και μαθηματικά στην κατάκτηση του Ιρλανδικού πρωταθλήματος, δύο αγωνιστικές πριν το τέλος του. Η Σάμροκ κατάφερε να επικρατήσει, έστω και δύσκολα, στην έδρα της UCD ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με δέκα παίκτες.
Οι φιλοξενούμενοι έμειναν με παίκτη λιγότερο όταν ο Σάιβς αντίκρισε για δεύτερη φορά την κίτρινη κάρτα και ενώ το σκορ ήταν ακόμη «λευκό» (0-0). Παρά ταύτα, ευτύχησαν να ανοίξουν το σκορ στο 68' με τον Όμαν, όμως η απάντηση των γηπεδούχων ήταν άμεση και έφεραν το ματς στα ίσα στο 72' με σκόρερ τον Μπένσον στο 72'.
Λίγο αργότερα, και πιο συγκεκριμένα στο 80ο λεπτό, η αριθμητική ισορροπία επανήλθε στο ματς όταν αποβλήθηκε ο Μίναν και έμειναν και οι γηπεδούχοι με δέκα παίκτες. Το «τρίποντο» που έψαχναν οι παίκτες της Σάμροκ ήρθε δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του αγώνα, όταν ο Κέλι σκόραρε στο 94' διαμορφώνοντας το τελικό 2-1 και έστειλε τους Ρόβερς για φιέστα στην 36η και τελευταία αγωνιστική, κλειδώνοντας τον 17ο τίτλο στην ιστορία τους.
http://www.youtube.com/watch?v=t6fTGafJr1A&feature=share

Να μας ξανάρθετε!!!















Με μεγάλη μας χαρά, ως μέλη του www.irelandfans.blogspot.com είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε στην Θεσσαλονίκη με τους φιλάθλους της Σάμροκ Ρόβερς, οι οποίοι ταξίδεψαν από το Δουβλίνο και όχι μόνο (ο Ρέι Γούλσον, γιος του πρώην προέδρου που απεβίωσε πριν δύο χρόνια, ήρθε από την Αυστραλία όπου ζει μόνιμα), για να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα στην Τούμπα.
Αυτές οι ώρες δίπλα στους Ιρλανδούς φίλους μας θα μας μείνουν αξέχαστες. Ώρες συζητήσεων για την αγαπημένη μας χώρα, μπύρες, χαβαλές και πολλά άλλα, είτε εκτός, είτε εντός γηπέδου.
Ελπίζουμε σύντομα να τα ξαναπούμε από κοντά με τα «αδέρφια»...
UP THE IRISH!!!

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Ο’ Νιλ: «Δείξαμε ποιοι είμαστε»


Ο προπονητής της Σάμροκ Ρόβερς, Μάικλ Ο’Νιλ, μίλησε στο «Libero 107,4», τονίζοντας ότι η ομάδα του έκανε μία πολύ καλή εμφάνιση χθες, ενώ αποκάλυψε ότι κάποιοι παίκτες του δουλεύουν ως τραπεζικοί υπάλληλοι και στελέχη διαφημιστικών εταιρειών!
Για την ήττα από τον ΠΑΟΚ: «Είμαι απογοητευμένος για το αποτέλεσμα κυρίως γιατί πήγαμε πολύ καλά στο δεύτερο ημίχρονο. Είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε την ισοπαλία. Μετά το δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ απογοητευτήκαμε».
Για το αν αυτή ήταν η καλύτερη απόδοσή της ομάδας του: «Παίξαμε καλά απέναντι σε μία δυνατή ομάδα. Νομίζω ότι ήταν η καλύτερη απόδοση μας στους ομίλους. Απλά, εμείς είμαστε λίγο κουρασμένοι, γιατί είμαστε στο τέλος της σεζόν».
Για την υπόθεση πρόκριση: «Το αποτέλεσμα που πήρε ο ΠΑΟΚ στο Καζάν του δίνει ένα πλεονέκτημα. Δε θα πρέπει να αφήσει βαθμούς στο Δουβλίνο και στο τελευταίο παιχνίδι με τη Ρούμπιν θα κριθεί η πρόκριση».
Για τα δεδομένα τη δουλειάς του στη Σάμροκ: «Είμαστε μία ημιεπαγγελματική ομάδα. Οι περισσότεροι παίκτες μας, έχουν συμβόλαια 42 εβδομάδων, όσο διαρκεί το πρωτάθλημα. Εχουμε κάποιους παίκτες, που δουλεύουν σε τράπεζες, σε διαφημιστικές εταιρείες… Εχουμε όμως και κάποιους νεαρούς που προσπαθούν να βελτιωθούν και να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο, μέσω του Europa League. Είναι μία μίξη, αλλά χθες αποδείξαμε ότι είμαστε μία καλή ομάδα».

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Shamrock Rovers welcome to Thessaloniki!!!











Με μεγάλη μας χαρά βρεθήκαμε την Τρίτη στο ξενοδοχείο όπου έχει καταλύσει η αποστολή της Σάμροκ Ρόβερς και ζήσαμε μία αξέχαστη εμπειρία τριών ωρών.
Ως μέλη του www.irelandfans.blogspot.com και του Ιρλανδικού Club της Θεσσαλονίκης γενικότερα, συναντηθήκαμε με στελέχη της ομάδας, δύο μέρες πριν τον ευρωπαϊκό της αγώνα με τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας.
Τους δώσαμε μία τιμητική πλακέτα με την οποία τους καλωσορίσαμε στην Θεσσαλονίκη, φωτογραφηθήκαμε μαζί τους, ενώ οι παίκτες των πρωταθλητών Ιρλανδίας μαζί με τους Τζόναθαν Ρόουτς (πρόεδρος) και Νόελ Μπερν (γενικός διευθυντής), υπέγραψαν πάνω στην ιρλανδική σημαία που είχαμε μαζί μας.
UP THE IRISH!!!

«Σημαντικό για εμάς και για την Ιρλανδία»


Ο πρόεδρος της Σάμροκ Ρόβερς, Τζόναθαν Ρόουτς, μίλησε στο «Libero 107,4» με αφορμή το αυριανό παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και τόνισε ότι όλοι στην ιρλανδική ομάδα είναι «διψασμένοι» για ένα καλό αποτέλεσμα.
Για το πως αντιμετωπίζουν τους ομίλους του Europa League: «Είναι πολύ ιστορική στιγμή για εμάς, αυτό που έχουμε καταφέρει, να βρίσκεται για πρώτη φορά μία ιρλανδική ομάδα σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Πρώτος στόχος είναι να κερδίσουμε το πρωτάθλημα για να εξασφαλίσουμε την είσοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και την επόμενη σεζόν. Θέλουμε να έχει η ομάδα αυτήν τη σταθερή πορεία και αν γίνεται να μείνουμε σε υψηλό επίπεδο στην Ευρώπη».
Για το αν προτιμά πρωτάθλημα ή την Ευρώπη: «Παίξαμε στο Τσάμπιονς Λιγκ, παλέψαμε με την Κοπεγχάγη, μετά είχαμε την μεγάλη επιτυχία με την Παρτιζάν, θέλουμε να πάρουμε το πρωτάθλημα και γιατί όχι του χρόνου να προχωρήσουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ».
Για το αν η Σάμροκ είναι η πιο αδύναμη ομάδα στον όμιλο: «Είναι καλό να μας βλέπουν οι αντίπαλοι, έτσι. Δέχομαι ότι έχουμε πολύ δύσκολο έργο. Είμαστε μία ομάδα που ειδικά στο Δουβλίνο θα δίνουμε το 100%. Ποδόσφαιρο είναι γιατί να μην προσπαθήσουμε και ότι καλύτερο έρθει…»
Για το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ: «Εκπροσωπούμε την Ιρλανδία, θα μας βλέπουν όλοι από την τηλεόραση. Είμαστε διψασμένοι να κάνουμε κάτι καλό και θέλουμε να πετύχουμε ότι μπορούμε αύριο. Ξέρουμε ότι ο ΠΑΟΚ έχει μία καλή ομάδα. Γνωρίζουμε για τους παθιασμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ και ίσως αυτό να μας δίνει και ένα παραπάνω κίνητρο. Θα έρθουν 100 οπαδοί αύριο, αλλά επειδή ήξεραν ότι θα ταλαιπωρηθούν στην Ελλάδα, λόγω των απεργιών».

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Προβάδισμα τίτλου για Σάμροκ



Πολύ σημαντική νίκη πήρε η Σάμροκ Ρόβερς απέναντι στην Ντέρι και πλέον είναι το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.
Στο εξ αναβολής παιχνίδι για το πρωτάθλημα της Ιρλανδίας, η Σάμροκ κατάφερε να επικρατήσει με 1-0 της Ντέρι και να κάνει τεράστιο βήμα τίτλου. Με δύο αγωνιστικές να μένουν για το τέλος του πρωταθλήματος, η αντίπαλος του ΠΑΟΚ στους ομίλους του Europa League έχει πάρει προβάδισμα τεσσάρων βαθμών από την Σλίγκο Ρόβερς και θέλει ακόμα μία νίκη για να κατακτήσει τον τίτλο.
«Χρυσός» σκόρερ για το «τριφύλλι» ήταν ο Ρίκετς στο 50’ που έδωσε την πολύ σημαντική νίκη στην ομάδα του.
Πηγή: www.onsports.gr

Ιρλανδική έξοδο στις αγορές, υπό όρους, το 2013 βλέπει η Fitch


Πιθανή θεωρεί η Fitch την επίτευξη του στόχου της Ιρλανδίας να επιστρέψει στις αγορές το 2013, με την προϋπόθεση ότι «δεν θα υπάρξει ουσιαστική επιδείνωση της κρίσης στην Ευρωζώνη».
Η συνέχιση της προόδου που σημειώνει η Ιρλανδία, σημειώνει επίσης ο οίκος, μπορεί να την οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης.
«Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια ουσιαστική επιδείνωση της κρίσης στην ευρωζώνη, νομίζω ότι είναι εφικτό να επιστρέψει η Ιρλανδία στις αγορές το 2013, εφόσον συνεχίσουν να πράττουν ορθώς και να μπορέσουν να σημειώσουν προόδους στον περιορισμό του ελλείμματος» ανέφερε στο Reuters ο αναλυτής της Fitch Τόνι Στρίνγκερ.
«Εάν συνεχίσουν να σημειώνουν προόδους και να επανακτήσουν την πρόσβαση στις αγορές, η πιστοληπτική τους αξιολόγηση θα μπορούσε να βελτιωθεί μεσοπρόθεσμα» προσέθεσε επίσης ο Στρίνγκερ.
Πηγή: http://www.tanea.gr

Euro μέσω... Ταλίν!



Την καλύτερη δυνατή (θεωρητικά πάντα) κλήρωση είχε η Ιρλανδία για τα μπαράζ του EURO 2012. Θα κληθεί να αντιμετωπίσει την Εσθονία στα μέσα Νοεμβρίου με τους δύο αγώνες να γίνονται σε διάστημα λίγων ημερών.
Η Ιρλανδία βρισκόταν στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας και ναι μεν θα απέφευγε αντιπάλους όπως η Κροατία, η Πορτογαλία, η Τσεχία, αλλά και η Τουρκία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο δεν θεωρούνται και εύκολοι.
Τουλάχιστον η Εσθονία στα χαρτιά ήταν η πιο αδύναμη και η Ιρλανδία θα την αντιμετωπίσει στις 11/12 Νοεμβρίου στον πρώτο αγώνα και στις 15 Νοεμβρίου στη ρεβάνς.
Αναλυτικά η κλήρωση
Τουρκία - Κροατία
Εσθονία - Ιρλανδία
Τσεχία - Μαυροβούνιο
Βοσνία/Ερζεγοβίνη - Πορτογαλία
Αναλυτικά τα γκρουπ δυναμικότητας:
ΙΣΧΥΡΟΙ:
Κροατία (32.723)
Πορτογαλία (31.202)
Ιρλανδία (28.203)
Τσεχία (27.982)
ΑΔΥΝΑΤΟΙ:
Τουρκία (27.601)
Βοσνία (27.199)
Μαυροβούνιο (21.876)
Εσθονία (20.355)

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έφεραν σε τροχιά ανάπτυξης την Ιρλανδία


Η Ιρλανδία, με τα σημερινά δεδομένα, θα είναι η πρώτη χώρα που θα πει με επιτυχία το «αντίο» στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και θα επιστρέψει στις αγορές δύο μόλις χρόνια μετά την εφαρμογή του Μνημονίου.
Η «εσωτερική υποτίμηση» ύψους 10% επί του ΑΕΠ που ακολούθησε την εφαρμογή του Μνημονίου και το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που είχε ακολουθήσει η ιρλανδική κυβέρνηση μεταξύ 2007-2009, αλλά και η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών με 60 δις. από το ξέσπασμα της κρίσης, επανέφεραν την ιρλανδική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης μετά από τρία χρόνια.
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας το ιρλανδικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο σημείωσε αύξηση 1,6% σε σχέση με το πρώτο και 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010.
Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας προβλέπει ότι φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί στο 10% του ΑΕΠ από 32% πέρυσι, ενώ κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1% το 2012, ενώ οι εξαγωγές θα αυξηθούν 6,4%.
Η ανάκαμψη του βιομηχανικού τομέα, που αποτελεί έναν φορολογικό παράδεισο μέσα στην ΕΕ, είχε άμεση επίδραση στον τομέα των εξαγωγών που με οδηγούς κυρίως τα φαρμακευτικά, ιατρικά και γαλακτοκομικά προϊόντα επανέφερε την ιρλανδική οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης που είχε να δει από το ξέσπασμα της κρίσης.
Την ίδια ώρα το κόστος δανεισμού της χώρας μειώθηκε σημαντικά με την αναπροσαρμογή των επιτοκίων που αποφασίστηκε στη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου, βοηθώντας στην εξοικονόμηση πολλών δισεκατομμυρίων για την αποπληρωμή του δανείου.
Η απόδοση των δεκαετών ιρλανδικών ομολόγων κυμαίνεται πλέον στο 7,5% από το 13,8% του Ιουλίου.
Η Ιρλανδία ήταν η δεύτερη, μετά την Ελλάδα, χώρα που προσέφυγε σε διεθνή βοήθεια προκειμένου να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις.
Συμφώνησε με το ΔΝΤ και την ΕΕ σε ένα «πακέτο» βοήθειας 67,5 δισ. ευρώ για να στηρίξει τον τραπεζικό της τομέα, στα χρέη του οποίου βυθίστηκε ολόκληρη η χώρα.
Το «θαύμα» της "Κέλτικης Τίγρης", της αλματώδους δηλαδή ανάπτυξης της Ιρλανδίας στη δεκαπενταετία που προηγήθηκε της κρίσης, στηριζόταν σε «πήλινα πόδια».
Κατά την περίοδο αυτή οι τιμές των ακινήτων, αλλά και οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών έφτασαν σε δυσθεώρητα ύψη. Όσο υψηλοί ήταν οι ρυθμοί ανάπτυξης όμως, άλλο τόσο υψηλοί ήταν οι ρυθμοί που «σκαρφάλωνε ο πληθωρισμός.
Η αύξηση παροχής δανείων, η απουσία επαρκούς ελέγχου από πλευράς ρυθμιστικών αρχών και πολιτικής ηγεσίας, αλλά η και η έκρηξη της «φούσκας» των ακινήτων οδήγησαν στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας.
Οι Ιρλανδοί ενήργησαν με αποφασιστικότητα, αξιοποιώντας την οικονομική βοήθεια της Τρόικας και προστατεύοντας το οικονομικό μοντέλο της χώρας το οποίο και θεωρούν πως αποτελεί κομμάτι της ταυτότητας τους.
Τράβηξαν λοιπόν κατά τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, μία «κόκκινη γραμμή»: Την διατήρηση της βιομηχανικής τους πολιτικής και του φορολογικού συντελεστή του 12,5% στις επιχειρήσεις, που προσελκύει στην Ιρλανδία πλήθος αμερικάνικων επιχειρήσεων οι οποίες παράγουν εκεί με ευνοϊκούς φορολογικούς όρους, αλλά και χαμηλό μισθολογικό κόστος, τα προϊόντα τους.
Η ιρλανδική οικονομία θεωρείται άλλωστε μέχρι σήμερα η τρίτη πιο ελεύθερη οικονομία, βάσει του δείκτη «οικονομικής ελευθερίας» που έχουν θεσπίσει η Wall Street Journal και το Heritage Foundation.
Την ίδια ώρα, σημαντικό για την Ιρλανδία ήταν το γεγονός ότι δε δίστασε να κρατικοποιήσει με το ξέσπασμα της κρίσης τις τράπεζες της.
Συγκεκριμένα, οι ιρλανδικές τράπεζες, οι οποίες έχουν κρατικοποιηθεί είναι οι Anglo Irish, Αllied Irish Banks, EBS και INBC, έχοντας λάβει ήδη ενίσχυση ύψους 46 δισ. ευρώ. Το δημόσιο συμμετέχει επίσης με 36% στο μετοχικό κεφάλαιο της Bank of Ireland.

Ραντεβού στα μπαράζ


Η Ιρλανδία ήταν η νικήτρια στον «τελικό» του 2ου ομίλου, καθώς επικράτησε 2-1 της Αρμενίας στο Δουβλίνο και εξασφάλισε τη συμμετοχή της στα πλέι οφ για πρόκριση στο EURO 2012.
Οι Αρμένιοι έμειναν με 10 παίκτες από το 26΄ λόγω αποβολής του τερματοφύλακα Ρομάν Μπερεζόφσκι κι αυτό έδωσε μεγάλο πλεονέκτημα στους γηπεδούχους που έφτασαν στη νίκη με αυτογκόλ του Αλεκσανιάν στο 43΄ και γκολ του Νταν στο 59΄, ενώ μείωσε ο Μχιταριάν στο 62΄.
http://www.youtube.com/watch?v=0sGrZltJjYE
Όσο για την πρώτη θέση, κανείς δεν αμφέβαλε ότι ήταν ήδη "ρεζερβέ" από τη Ρωσία, που... σταμάτησε στο 6-0 εναντίον της Ανδόρας.
Η κλήρωση για τα μπαράζ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (13/10) στην Κρακοβία. Οι ομάδες που θα συμμετέχουν είναι οι Πορτογαλία, Κροατία, Τσεχία, Τουρκία, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Εσθονία.

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ο Ιρλανδός που ζει χωρίς χρήματα από το 2008!


Ο Μαρκ Μπόυλ είναι ένας 30χρονος Ιρλανδός που από το 2008 αποφάσισε να αφήσει τη δουλειά του, με μάστερ και πτυχία στη διοίκηση επιχειρήσεων και τα οικονομικά, ενώ ήταν και διευθυντής... σε εταιρεία με βιολογικά τρόφιμα και πήγε να ζήσει... στη φύση χωρίς χρήματα, φυτεύοντας πατάτες, βολβούς και φασόλια για να τρώει.
Κάνει μπάνιο στο ποτάμι, πλένει τα ρούχα του σε μία σκάφη και πάει οπουδήποτε με ένα ποδήλατο που έχει.
Στη φάρμα όπου έχει στήσει στην Αγγλία, ζει μαζί με άλλους ανθρώπους δίπλα του, ενώ πιστεύει πως η κοινωνία είναι πιό υγιής όταν ζει κάποιος χωρίς χρήματα.
Το βιβλίο που έγραψε για την ζωή του εκεί, έχει τίτλο "Ο άνθρωπος χωρίς χρήματα".
Από τις πωλήσεις του βιβλίου, έχει σκοπό να αγοράσει μία τεράστια έκταση και να φτιάξει ένα κοινόβιο.
Ο άνθρωπος αυτός απέδειξε ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να έχουμε όλα αυτά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.
Δήλωσε εθελοντής στη φάρμα για να του επιτρέπουν να παίρνει ξύλα, ενώ έψαξε μέσω ίντερνετ και βρήκε κάποιον που χάριζε το τροχόσπιτό του. Έφτιαξε τουαλέτα από ξύλο και έχει ένα ηλιακό κινητό και ένα ηλιακό λάπτοπ.
Ο Μαρκ Μπόυλ, έχει απαρνηθεί τη σύγχρονη ζωή και με τη βοήθεια των ανθρώπων που ζει σε αυτή τη φάρμα, έχει βρεί αυτό που τον εκράζει, όπως δηλώνει ο ίδιος.
Πηγή: http://to-gamato.blogspot.com

Χωρίς Κιν στον «τελικό» με Αρμενία


Χωρίς τον αρχηγό και πρώτο σκόρερ της θα παραταχθεί η Ιρλανδία στο κρίσιμο αυριανό ματς με την Αρμενία, από το οποίο θα κριθεί ποια από τις δύο ομάδες θα μετάσχει στα πλέι-οφ για πρόκριση στα τελικά του EURO 2012.
Ο Ρόμπι Κιν αντιμετωπίζει ενοχλήσεις στους προσαγωγούς, η κατάστασή του επιδεινώθηκε μετά το σαββατιάτικο ματς με την Ανδόρα και ο Τζιοβάνι Τραπατόνι αναγκάζεται να καταστρώσει τα πλάνα του χωρίς να υπολογίζει στην πολύτιμη συνδρομή του 31χρονου επιθετικού.
Τη θέση του Κιν στην ενδεκάδα θα πάρει ο Σάιμον Κοξ, ενώ στη διάθεση του έμπειρου τεχνικού θα τεθεί ο επιθετικός Τζόναθαν Γουόλτερς, ο οποίος είχε χάσει λόγω τραυματισμού την αναμέτρηση με την Ανδόρα.

Διώχνει το ΔΝΤ η Ιρλανδία!!!


Η Ιρλανδία, με τα σημερινά δεδομένα, θα είναι η πρώτη χώρα που θα πει με επιτυχία το «αντίο» στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και θα επιστρέψει στις αγορές δύο μόλις χρόνια μετά την εφαρμογή του Μνημονίου.
Η «εσωτερική υποτίμηση» ύψους 10% επί του ΑΕΠ που ακολούθησε την εφαρμογή του Μνημονίου και το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που είχε ακολουθήσει η ιρλανδική κυβέρνηση μεταξύ 2007-2009, αλλά και η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών με 60 δις. από το ξέσπασμα της κρίσης, επανέφεραν την ιρλανδική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης μετά από τρία χρόνια.
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας το ιρλανδικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο σημείωσε αύξηση 1,6% σε σχέση με το πρώτο και 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010.
Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας προβλέπει ότι φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί στο 10% του ΑΕΠ από 32% πέρυσι, ενώ κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1% το 2012, ενώ οι εξαγωγές θα αυξηθούν 6,4%.
Η ανάκαμψη του βιομηχανικού τομέα, που αποτελεί έναν φορολογικό παράδεισο μέσα στην ΕΕ, είχε άμεση επίδραση στον τομέα των εξαγωγών που με οδηγούς κυρίως τα φαρμακευτικά, ιατρικά και γαλακτοκομικά προϊόντα επανέφερε την ιρλανδική οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης που είχε να δει από το ξέσπασμα της κρίσης.
Την ίδια ώρα το κόστος δανεισμού της χώρας μειώθηκε σημαντικά με την αναπροσαρμογή των επιτοκίων που αποφασίστηκε στη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου, βοηθώντας στην εξοικονόμηση πολλών δισεκατομμυρίων για την αποπληρωμή του δανείου.
Η απόδοση των δεκαετών ιρλανδικών ομολόγων κυμαίνεται πλέον στο 7,5% από το 13,8% του Ιουλίου.
Η Ιρλανδία ήταν η δεύτερη, μετά την Ελλάδα, χώρα που προσέφυγε σε διεθνή βοήθεια προκειμένου να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις.
Συμφώνησε με το ΔΝΤ και την ΕΕ σε ένα «πακέτο» βοήθειας 67,5 δισ. ευρώ για να στηρίξει τον τραπεζικό της τομέα, στα χρέη του οποίου βυθίστηκε ολόκληρη η χώρα.
Το «θαύμα» της "Κέλτικης Τίγρης", της αλματώδους δηλαδή ανάπτυξης της Ιρλανδίας στη δεκαπενταετία που προηγήθηκε της κρίσης, στηριζόταν σε «πήλινα πόδια».
Κατά την περίοδο αυτή οι τιμές των ακινήτων, αλλά και οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών έφτασαν σε δυσθεώρητα ύψη. Όσο υψηλοί ήταν οι ρυθμοί ανάπτυξης όμως, άλλο τόσο υψηλοί ήταν οι ρυθμοί που «σκαρφάλωνε ο πληθωρισμός.
Η αύξηση παροχής δανείων, η απουσία επαρκούς ελέγχου από πλευράς ρυθμιστικών αρχών και πολιτικής ηγεσίας, αλλά η και η έκρηξη της «φούσκας» των ακινήτων οδήγησαν στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας.
Οι Ιρλανδοί ενήργησαν με αποφασιστικότητα, αξιοποιώντας την οικονομική βοήθεια της Τρόικας και προστατεύοντας το οικονομικό μοντέλο της χώρας το οποίο και θεωρούν πως αποτελεί κομμάτι της ταυτότητας τους.
Τράβηξαν λοιπόν κατά τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, μία «κόκκινη γραμμή»: Την διατήρηση της βιομηχανικής τους πολιτικής και του φορολογικού συντελεστή του 12,5% στις επιχειρήσεις, που προσελκύει στην Ιρλανδία πλήθος αμερικάνικων επιχειρήσεων οι οποίες παράγουν εκεί με ευνοϊκούς φορολογικούς όρους, αλλά και χαμηλό μισθολογικό κόστος, τα προϊόντα τους.
Η ιρλανδική οικονομία θεωρείται άλλωστε μέχρι σήμερα η τρίτη πιο ελεύθερη οικονομία, βάσει του δείκτη «οικονομικής ελευθερίας» που έχουν θεσπίσει η Wall Street Journal και το Heritage Foundation.
Την ίδια ώρα, σημαντικό για την Ιρλανδία ήταν το γεγονός ότι δε δίστασε να κρατικοποιήσει με το ξέσπασμα της κρίσης τις τράπεζες της.
Συγκεκριμένα, οι ιρλανδικές τράπεζες, οι οποίες έχουν κρατικοποιηθεί είναι οι Anglo Irish, Αllied Irish Banks, EBS και INBC, έχοντας λάβει ήδη ενίσχυση ύψους 46 δισ. ευρώ. Το δημόσιο συμμετέχει επίσης με 36% στο μετοχικό κεφάλαιο της Bank of Ireland.

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Euro 2012 (Group 2) : Άγχος και πίεση στην Ζίλινα με την Ιρλανδία να ετοιμάζεται για την τελική επίθεση!


Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα στον 2ο όμιλο η 2η της βαθμολογίας Ιρλανδία είναι σε καλύτερη θέση ακόμα και για την διεκδικήση της κορυφής, εφόσον απόψε η Ρωσία δεν κερδίσει στην Σλοβακία!
Οι Ιρλανδοί παίζουν απόψε στην Ανδόρα και κατόπιν υποδέχονται την Αρμενία έχοντας προφανώς την κατάσταση στα χέρια τους. Ναι μεν η Ρωσία έχει τις μονάδες να διεκδικήσει τη νίκη στη Ζίλινα αλλά και οι Σλοβάκοι θα το παλέψουν με ρίσκο καθώς ούτε η ισοπαλία δεν τους εξυπηρετεί.

Δε «βλέπει» χρεοκοπία της Ελλάδας η Ιρλανδία


Η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα και θα αποτρέψει τη χρεωκοπία της, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, δίνοντας το σήμα ότι μέσα στις προσεχείς εβδομάδες θα επιτευχθεί μία συμφωνία.
«Δεν περιμένω ότι η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει», δήλωσε ο κ. Νούναν στο ιρλανδικό κοινοβούλιο, προσθέτοντας: «απομένουν μόνο εβδομάδες, αλλά έχει αναληφθεί δράση».
Εκτίμησε δε ότι θα χρειασθούν πάνω από 100 δισ. ευρώ, για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Πηγή: RATE_LIMIT_EXCEEDED

Το Σιν Φέιν, δεύτερο πιο δημοφιλές κόμμα


Το Σιν Φέιν, πρώην πολιτικό σκέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο κόμμα της Ιρλανδίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα, και αποτελεί πλήγμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Το Σιν Φέιν, στα μέλη του οποίου δεν επιτρεπόταν μέχρι το 1993 να μιλούν στα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης, κατάφερε να φέρει το Εργατικό Κόμμα, έναν από τους εταίρους της κυβέρνησης, στην τρίτη θέση, καθώς η πολιτική του εναντίον των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα κατάφεραν να προσελκύσουν ένα μεγάλο μέρος των αριστερών ψηφοφόρων.
Το κόμμα κερδίζει επίσης έδαφος και μετά την υποψηφιότητα του πρώην ηγετικού στελέχους του IRA για την προεδρία της Ιρλανδίας, στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 27 Οκτωβρίου.
Η δημοσκόπηση των Irish Times και του ινστιτούτου Ipsos δείχνει ότι το ποσοστό του Σιν Φέιν αυξήθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο, φτάνοντας το 18%, ενώ το Εργατικό Κόμμα έπεσε στο 17% (- 1%).
Το κεντροδεξιό Φίνε Γκαέλ του πρωθυπουργού Εντα Κένι συγκεντρώνει ποσοστό 35% και τον ίδιο αντιμετωπίζει θετικά το 51% των ερωτηθέντων. Αντίθετα, το ποσοστό αποδοχής του ηγέτη των Εργατικών Ιμον Γκίλμορ μειώθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (42%). Ο Τζέρι Ανταμς, ηγέτης του Σιν Φέιν συγκεντρώνει 35%.
Πηγή: http://www.tovima.gr

Ιρλανδία: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας "ανεξέλεγκτης καταστροφής"


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια «ανεξέλεγκτη καταστροφή» αν δεν σημειωθεί πρόοδος εντός των επόμενων εβδομάδων στις διαδικασίες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους. Παράλληλα, ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ επεσήμανε ότι παρατηρείται μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης της κρίσης από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
«Φαίνεται ότι υπάρχει μια αλλαγή νοοτροπίας στην Ευρώπη και τώρα πια δρομολογούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, μοιάζει να ψάχνουν τρόπους ώστε να χτίσουν τείχους έναντι της μετάδοσης της κρίσης», δήλωσε χαρακτηριστικά στην Άνω Βουλή του Δουβλίνου ο Michael Noonan.
Παράλληλα, ο Noonan σημείωσε πως η ανάπτυξη της οικονομίας της Ιρλανδίας αναμένεται να επιβραδυνθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, μετά από ένα σχετικά θετικό α΄ εξάμηνο, κυρίως λόγω της επιδείνωσης του παγκόσμιου outlook.
Πηγή:www.capital.gr

Rory’s Café Bar στη Θεσσαλονίκη


Σήμερα εγκαινιάζεται ένας καινούργιος χώρος στη Θεσσαλονίκη, φτιαγμένος από ανθρώπους για ανθρώπους! Στα Λαδάδικα στην Ορβήλου 4 το Rory's Cafe Bar μας περιμένει από το πρωί μέχρι το βράδυ ανάλογα με την διάθεσή μας, για μουσικούς και όχι μόνο διαλόγους........!

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Έλεγχος στην Ιρλανδία για το Facebook


Γρηγόρης Α. Μηλιαρέσης
Όταν εμφανίστηκαν τα νέα features του Facebook, όλοι σπεύσαμε να γράψουμε μια κουβέντα για τις πιθανές ανησυχίες που προκάλεσαν (εξ αρχής ή που πρόκειται να προκαλέσουν) στους χρήστες, ειδικά σε ό,τι αφορά το θέμα της προστασίας προσωπικών δεδομένων και της δημοσιοποίησης στοιχείων που ο χρήστης δε θέλει κατ’ ανάγκη να δημοσιοποιήσει. Και είχαμε δίκιο, καθώς το θέμα έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις μάλλον πέρα από τις προσδοκίες της εταιρείας (αν και στην πραγματικότητα, η Facebook μάλλον πρέπει να έχει αρχίσει να συνηθίζει ότι από πολλούς αντιμετωπίζεται σαν «αυτοκρατορία του κακού»).
Πέραν μιας σειράς από αρκετά διόλου κολακευτικά σχόλια που διαβάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα από δύο σχολιαστές του New Media Age, ενός από τα εγκυρότερα και σοβαρότερα μέσα της ευρωπαϊκής διαφημιστικής αγοράς, υπάρχει και το προχθεσινό δημοσίευμα του Reuters το οποίο αναφέρει ότι η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ιρλανδίας, πρόκειται να ξεκινήσει έλεγχο για να δει αν το μεγάλο SNS ανταποκρίνεται στους κανόνες περί προστασίας του απορρήτου των χρηστών του. Η είδηση έχει ενδιαφέρον επειδή στην Ιρλανδία βρίσκεται το ευρωπαϊκό κέντρο του Facebook· συνεπώς μια έρευνα εκεί, είναι μια έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η εταιρεία, όπως ήταν αναμενόμενο, σχολίασε την είδηση ως ανάξια λόγου και ως μια τυπική διαδικασία. Και ενδεχομένως να είναι –αν δεν δούμε τα αποτελέσματα του ελέγχου, δε θα ξέρουμε μέχρι ποιου σημείου ερεύνησαν οι ιρλανδοί ελεγκτές και πόσο το Facebook ανταποκρίνεται. Δε θα πρέπει όμως να παραβλέψουμε το γεγονός ότι όσο μεγαλύτερο γίνεται το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο, τόσο περισσότερο θα συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα. Και αυτό δε συμβαίνει μόνο λόγω της αντιπάθειας που προκαλεί μια εταιρεία όταν υπέρ-μεγεθύνεται (η Microsoft θα είχε πολλά να σχολιάσει επ’ αυτού) αλλά και επειδή υπάρχει ένα πραγματικό αίτημα προστασίας όσων στοιχείων απορρήτου έχουν απομείνει στους χρήστες του Ίντερνετ. Ειδικά τώρα που ο νεωτερισμός της στιχομυθίας «είμαι στο Facebook –είσαι στο Facebook;» έχει αρχίσει κάπως να κοπάζει...
Πηγή: http://www.deasy.gr

Noonan: "Η Ιρλανδία δεν επηρεάζεται από τα προβλήματα της Ελλάδας"


Η Ιρλανδία δεν θα επηρεαστεί από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται σε πολύ διαφορετικές θέσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Michael Noonan.
"Η Ιρλανδία και η Ελλάδα είναι πολύ διαφορετικές", δήλωσε κατά την άφιξη του στη σύνοδο του Eurogroup, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
Πηγή:www.capital.gr

Η Ιρλανδία υψώνει φωνή


Παρά τα δημοσιονομικά της προβλήματα, η Ιρλανδία εξακολουθεί να διατηρεί τη φωνή της και να… διαφωνεί.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι τάχθηκε σαφώς κατά της τροποποίησης της Συνθήκης της Λισσαβόνας και της πλήρους δημοσιονομικής ενοποίησης στην Ευρώπη.
Μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο μάλιστα, ξεκαθάρισε πως για τις αντιρρήσεις του έχει ενημερώσει και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες.
Η διαφωνία του προφανώς περιλαμβάνει και την επιβολή του «χρυσού κανόνα» που επιχειρεί ο γαλλογερμανικός άξονας και αποσκοπεί στην υιοθέτηση συνταγματικής διάταξης που θα επιβάλλει στις κυβερνήσεις ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Η υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης απαιτεί χωρίς αμφιβολία αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας, για την οποία ο κ. Κένι υποστηρίζει πως πρέπει να παραμείνει ως έχει και να φέρει σε πέρας την αρχική της αποστολή.
Φυσικά, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός λαμβάνει το δικαίωμα να ομιλεί και να προβάλλει απαιτήσεις και βέτο, από το γεγονός ότι η χώρα του έχει πετύχει πολλούς από τους στόχους της και ήδη λαμβάνει εύσημα από τους δανειστές της.
ΠΗΓΗ: http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2011/10/blog-post_1555.html#ixzz1Zns6n7Fw