Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

Περί Ιρλανδικής κουζίνας



Η γιαγιά μου πάντα γκρίνιαζε για το πρωινό, λέγοντας ότι είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Το παραδοσιακό πρωινό της Ιρλανδίας είναι πραγματικά για γενναίους. Το “Irish Breakfast” περιλαμβάνει αυγά, καβουρδισμένο μπέικον, ζουμερά λουκάνικα και ψητή ντομάτα συνθέτοντας ένα πληθωρικό γεύμα, ικανό να σας κρατήσει ως το βράδυ. Εκτός αυτού, φημισμένο είναι και το ιρλανδικό πλιγούρι με σταφίδες. Στην Ιρλανδία υπάρχουν πολλά μικρά ξενοδοχεία Bed & Breakfast (Β&Β), ελληνιστί κρεββάτι και πρωινό, που προσφέρουν το φημισμένο πλούσιο πρωινό. Από εκεί και πέρα, η Ιρλανδική κουζίνα δεν χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ποικιλία, καθώς τα περισσότερα φαγητά περιστρέφονται γύρω από την πατάτα. Βασικά υλικά της ιρλανδικής κουζίνας είναι οι πατάτες, τα καρότα, τα γογγύλια και η παστινάκη, ενώ συντίθεται από απλά πιάτα με κρέας και βραστά λαχανικά, όπως το γνωστό stew (αρνάκι μαγειρεμένο με λαχανικά και μπύρα). Πολύ αγαπητό έδεσμα είναι το Μπόξτι, κάτι σαν τηγανίτα από πατάτα, με γέμιση από κρέας ή ψάρι, λάχανο και σάλτσα. Τα ψάρια έχουν την τιμητική τους στην Ιρλαδική κουζίνα με πιο δημοφιλή τα γνώστα σε όλο τον κόσμο, fish and chips. Καβούρι με σκορδάτο βούτηρο, και γαρίδες είναι επίσης πολύ αγαπητά στους ιρλανδούς.
Άλλα δημοφιλή εδέσματα της Ιρλανδίας είναι:
· Μια Cornish πίτα (σαν ζυμάρι, oggy, ή hoggan, στην τοπική διάλεκτο), είναι, λίγο πολύ, ένα εύγευστο είδος της ενιαίας κρούστας πιτών στρώματος που γεμίζουν με το χωρισμένα σε τετράγωνα κρέας, την πατάτα, και το κρεμμύδι.
· Ιρλανδικό ψωμί σόδας
· Tσάι Scones. Η συνταγή της Ιρλανδής γιαγιάς. Το τσάι Scones τρώγεται -δεν πίνεται- σαν κέικ και φτιάχνεται με βούτυρο, αλεύρι, ζάχαρι, αλάτι και γάλα.
· McGinley's ιρλανδική πίτα, με μπριζόλα, πατάτες, κρεμμύδια και διάφορα λαχανικά.
· Καραμέλα πατατών: ένα υπέροχο έδεσμα, πολύ αγαπητό στα παιδιά, που φτιάχνεται με μία βρασμένη πατάτα, ζάχαρη, μελάσα, γάλα, βανίλια, καρύδα και κανέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: