Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Με νέους φόρους ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός της Ιρλανδίας


«Την πρόκληση της ζωής της» αντιμετωπίζει η Ιρλανδία, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπράιαν Λένιχαν, κατά την παρουσίαση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση της σπειροειδούς οικονομικής κρίσης.
Εκτός από την επιβολή μεγαλύτερων φόρων για τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, ο Λένιχαν παρουσίασε τα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός εθνικού φορέα διαχείρισης ενεργητικών που θα αναλάβει τα τοξικά ενεργητικά και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υπολογιζόμενου ύψους 80-90 δισ. ευρώ.
Οι τραπεζίτες σχολιάζουν ότι η Ιρλανδία θα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που θα προβεί στη δημιουργία της λεγόμενης «κακής τράπεζας» για την εκκαθάριση των εταιρικών και τραπεζικών ισολογισμών, ελπίζοντας ότι η κίνηση αυτή θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη δανεισμού στην πραγματική οικονομία.
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ωστόσο ότι η κίνηση αυτή θα διογκώσει σημαντικά το δημοσιονομικό χρέος της χώρας, αλλά τόνισε ότι η εξυπηρέτηση των χρεών θα γίνει «όσο το δυνατόν με εισόδημα που θα προκύψει από τα ενεργητικά του νέου φορέα».
Ο νέος προϋπολογισμός επιβάλλει φόρο 4% στα μικτά εισοδήματα από 75.000 ευρώ, και αυξάνεται στο 6% για εισοδήματα άνω των 175.000 ευρώ, μέτρα που θα πλήξουν όσους ωφελήθηκαν από την πρόσφατη οικονομική ανάπτυξη της χώρας, καθώς το δημόσιο προσπαθεί να «κλείσει τρύπες» στα ελλείμματα, και να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση.
Κάνοντας την πρόβλεψη ότι το ΑΕΠ της Ιρλανδίας θα έχει συστολή 8% φέτος, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ήταν προτεραιότητα η αντιμετώπιση του κρατικού δανεισμού, ενώ παράλληλα κάλεσε τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνηση να βάλουν στην άκρη τα μικροπολιτικά τους συμφέρονται και να υποστηρίξουν την αύξηση της φορολογίας.
Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Financial Times

Δεν υπάρχουν σχόλια: