Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Εγγυήσεις στην Ιρλανδία για νέο δημοψήφισμα


Την παροχή νομικών εγγυήσεων στην ιρλανδική κυβέρνηση για την εθνική κυριαρχία συμφώνησε την Παρασκευή (19/6) η Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό να τη βοηθήσει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ιρλανδών ψηφοφόρων στη συνθήκη της Λισσαβόνας για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, οι εγγυήσεις, οι οποίες θα επισφραγιστούν από τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, έχουν στόχο να διαβεβαιώσουν τους ιρλανδούς ψηφοφόρους, οι οποίοι απέρριψαν τη συνθήκη πέρυσι με δημοψήφισμα, ότι η πολιτική της Ιρλανδίας σε θέματα από τη στρατιωτική ουδετερότητα ως τις αμβλώσεις δεν θα θιγεί από τη συνθήκη.
Το Δουβλίνο αναμένεται να διεξαγάγει νέο δημοψήφισμα στις αρχές Οκτωβρίου για τη συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία θα μεταρρυθμίσει τον τρόπο λήψης αποφάσεων στην ΕΕ και χρειάζεται την υποστήριξη όλων των χωρών μελών για να τεθεί σε ισχύ.
"Είναι μια συμφωνία που είχε την έγκριση σχεδόν όλων, συνεπώς οι ηγέτες θα την επικυρώσουν" στην ολομέλειά τους, δήλωσε ένας διπλωμάτης.
"Υπάρχει ένα σχέδιο συμφωνίας που έγινε αποδεκτό από την τσεχική προεδρία, την Ιρλανδία και τη Βρετανία. Αυτό το κείμενο θα συζητηθεί τώρα στην ολομέλεια", δήλωσε επίσης μια διπλωματική πηγή προσκείμενη στην τσεχική προεδρία της ΕΕ.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Πηγή: www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: