Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

«Μάγεψε» η Loreena Mc Kennitt


Μέχρι και τη βροχή κατάφερε να διώξει με τη φωνή της η Loreena Mc Kennitt. Η αιθέρια ερμηνεύτρια της κέλτικης παράδοσης ήταν για ακόμα μία φορά εντυπωσιακή και σταθήκαμε τυχεροί όλοι όσοι βρεθήκαμε στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης το βράδυ της Κυριακής (28/6). Περίπου δύο ώρες απολαύσαμε την Καναδή, με ιρλανδικές και σκωτσέζικες ρίζες ερμηνεύτρια, που μάγεψε μαζί με το μουσικό της σχήμα τους χιλιάδες που έδωσαν το «παρών». Η βροχή απειλούσε να μας «χαλάσει» το μουσικό αυτό ταξίδι, αλλά τελικά δεν έβρεξε καθόλου και πιστέψτε μας η διαδρομή ήταν μεγάλη και ονειρική. Μία φωτογραφία για όλους εσάς που δεν βρεθήκατε στη συναυλία…

Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

«Κέλτης» με… ρόπαλο


Όπως υποστηρίζουμε και αγαπάμε τα πάντα που αφορούν την Ιρλανδία, έτσι και συμπαθούμε τις Celtic και Hibernian, για λόγους που έχουμε εξηγήσει στο παρελθόν. Ο αρχηγός της Celtic, Paul Hartley, θα βρίσκεται αύριο στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Ηρακλή και χαιρόμαστε που ένας… «Κέλτης» έρχεται στην Ελλάδα. Ο μέχρι πρότινος αρχηγός της δευτεραθλήτριας Σκωτίας θα συζητήσει με τους ανθρώπους του Γηραιού το ενδεχόμενο συνεργασίας για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο 32χρονος μέσος έμεινε ελεύθερος από την Celtic και δεν αποκλείεται να φορά του χρόνου τα κυανόλευκα, αν και προς το παρόν αυτό φαντάζει δύσκολο να γίνει.

Ένας Ιρλανδός στη Θεσσαλονίκη


Κάτοικος Θεσσαλονίκης για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι ο Ian Daly. Ο Ιρλανδός 19χρονος επιθετικός υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον Άρη, όπου θα προσπαθήσει να δείξει την αξία του. Έχει γεννηθεί στις 20 Μαρτίου του 1990 έχει ύψος 1.79 και είναι 73 κιλά. Έχει αγωνιστεί σε όλα τα τμήματα υποδομής της Manchester City (με ανάλογη παρουσία σε όλες τις εθνικές ομάδες της Ιρλανδίας) και την τελευταία χρονιά συμμετείχε σε όλες τις δραστηριότητες της πρώτης ομάδας. Αγωνίζεται ως μεσοεπιθετικός, αλλά και σέντερ φορ. Στην πρώτη ομάδα της Manchester City είχε το νούμερο 54, ενώ στην εθνική ομάδα της χώρας του τόσο με την ομάδα UNDER17, όσο και με την UNDER19 αγωνίζονταν με το 9 στην πλάτη. Ως γνήσιοι φιλο-Ιρλανδοί τον καλωσορίζουμε στην Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη.

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Εγγυήσεις στην Ιρλανδία για νέο δημοψήφισμα


Την παροχή νομικών εγγυήσεων στην ιρλανδική κυβέρνηση για την εθνική κυριαρχία συμφώνησε την Παρασκευή (19/6) η Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό να τη βοηθήσει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ιρλανδών ψηφοφόρων στη συνθήκη της Λισσαβόνας για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, οι εγγυήσεις, οι οποίες θα επισφραγιστούν από τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, έχουν στόχο να διαβεβαιώσουν τους ιρλανδούς ψηφοφόρους, οι οποίοι απέρριψαν τη συνθήκη πέρυσι με δημοψήφισμα, ότι η πολιτική της Ιρλανδίας σε θέματα από τη στρατιωτική ουδετερότητα ως τις αμβλώσεις δεν θα θιγεί από τη συνθήκη.
Το Δουβλίνο αναμένεται να διεξαγάγει νέο δημοψήφισμα στις αρχές Οκτωβρίου για τη συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία θα μεταρρυθμίσει τον τρόπο λήψης αποφάσεων στην ΕΕ και χρειάζεται την υποστήριξη όλων των χωρών μελών για να τεθεί σε ισχύ.
"Είναι μια συμφωνία που είχε την έγκριση σχεδόν όλων, συνεπώς οι ηγέτες θα την επικυρώσουν" στην ολομέλειά τους, δήλωσε ένας διπλωμάτης.
"Υπάρχει ένα σχέδιο συμφωνίας που έγινε αποδεκτό από την τσεχική προεδρία, την Ιρλανδία και τη Βρετανία. Αυτό το κείμενο θα συζητηθεί τώρα στην ολομέλεια", δήλωσε επίσης μια διπλωματική πηγή προσκείμενη στην τσεχική προεδρία της ΕΕ.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Πηγή: www.ethnos.gr

Πορεία για τα παιδιά - θύματα κακοποίησης σε καθολικά ιδρύματα


Σχεδόν 10.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που κρατούσαν στα χέρια τους παιδικά παπούτσια και μαύροασπρες κορδέλες διαδήλωσαν την Τετάρτη (10/6) στους δρόμους του Δουβλίνου, ως ένδειξη συμπαράστασης στα χιλιάδες παιδιά που έπεσαν θύματα κακοποίησης σε αναμορφωτήρια και ορφανοτροφεία, τα οποία βρίσκονταν υπό τη διοίκηση της Καθολικής Εκκλησίας της Ιρλανδίας.
Η μαζική διαδήλωση είχε ως αποτέλεσμα η Ιρλανδική Εκκλησία να εκδώσει άλλη μία ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι εκφράζει «λύπη, ταπείνωση και μετάνοια».
«Απεχθή εγκλήματα διαπράχθηκαν εναντίον των πιο αθώων και των πιο ευάλωτων. Φαύλες πράξεις με επιπτώσεις που διαρκούν για μία ζωή εκτελέστηκαν υπό το πρόσχημα της χριστιανικής αποστολής», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε η Συνδιάσκεψη των Καθολικών Επισκόπων.

Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Ένας και μοναδικός


14 Ιουνίου 1995-14 Ιουνίου 2009. 14 χρόνια συμπληρώθηκαν από τον θάνατο του τεράστιου Rory Gallagher και το blog μας οφείλει να καταθέσει ένα αφιέρωμα στον άνθρωπο που έκανε πολλούς Ιρλανδούς και όχι μόνο, υπερήφανους. Ένας γνήσιος Ιρλανδός που έμαθε σε πολλούς το πώς η ροκ μουσική είναι τρόπος ζωής…
Ο Rory Gallagher γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου 1948 και μεγάλωσε στην Κομητεία Cork. Γύρω στην ηλικία των εννιά είδε τον Έλβις Πρίσλεϋ στην τηλεόραση κι αποφάσισε ν' ασχοληθεί με την κιθάρα, μαθαίνοντας μόνος του. Κέρδισε σ' ένα διαγωνισμό στα δώδεκα του χρόνια την πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα. Έφηβος ακόμα άρχισε να παίζει διασκευές σε επιτυχίες της εποχής και support σε διάφορες μπάντες με το πρώτο του συγκρότημα, τους Fontana Showband. Στα 16 του έφτιαξε τη δικιά του μπλουζ μπάντα, τους Impact, με τους οποίους έπαιξε στη Γερμανία και την Ισπανία το 1965-66. Σ΄αυτές τις περιοδείες είχε μαζί του και τη Battered Strat, τη Stratocaster που θα τον συντρόφευε σ' όλη την υπόλοιπη καριέρα του και που αγόρασε σ' ένα μαγαζί στο Cork το 1961. Η κιθάρα λέγεται ότι ήταν η πρώτη του είδους της στην Ιρλανδία, και την είχε παραγγείλει κάποιος άλλος showband μουσικός, που άλλαξε γνώμη επειδή δεν του άρεσε το χρώμα. Έτσι, η κιθάρα κατέληξε στα χέρια του Rory για μόλις εκατό λίρες.
Πριν καλά-καλά κλείσει τα είκοσι έγινε παγκόσμια γνωστός με τους Taste, που σχηματίστηκαν το 1966 από τον ίδιο και τους Τζον Γουίλσον και Ρότσαρντ ΜακΚράκεν. Κυκλοφόρησαν δυο lp's (Taste και On the boards) και δυο ζωντανά άλμπουμ (Live at Montreux και Live at the Isle of Wight), ενώ συμμετείχαν σε μερικά απ' τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ της εποχής κι έκαναν και μια περιοδεία στην Αμερική.
Οι Taste διαλύθηκαν το 1970 κι ο Rory ξεκίνησε τη σόλο καριέρα του μαζί με άλλους μουσικούς, όπως το μπασσίστα Τζέρι Μακαβόι, με τον οποίο θα συνεργαζόταν για το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του και τον ντράμερ Γουίλγκαρ Κάμπελ. Το 1971 ντεμπουτάρισε μ' ένα δίσκο που είχε τίτλο τ' όνομά του και έφτασε στο Νο 40 της Βρετανίας, ενώ παράλληλα άρχισε να περιοδεύει σε Ευρώπη και Αμερική, κάτι που θα έκανε χωρίς σταματημό μέχρι το τέλος της ζωής του. Οι ηχογραφήσεις απ' την ευρωπαϊκή τουρνέ του 1972 Live In Europe γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, όπως κι αυτές απ' την περιοδεία της Ιρλανδίας του 1973-74 που κυκλοφόρησαν στο άλμπουμ Irish Tour '74 κι έγιναν ταινία με τον ίδιο τίτλο απ' το σκηνοθέτη Τόνυ Πάλμερ. Το 1972 συμμετείχε στην ηχογράφηση των "London Sessions" του Μάντι Γουότερς και του Τζέρι Λι Λιούις. Ο Γουότερς τον κάλεσε και σε άλλη μια ηχογράφηση, για το London Revisited του 1974.
Ακολούθησε μια σειρά επιτυχημένων δίσκων. Το 1975 υπέγραψε συμβόλαιο με την Chrysalis, κυκλοφορώντας το Calling Card του 1976, με παραγωγή απ' τον Ρότζερ Γκλόβερ των Deep Purple, που θεωρείται ο κορυφαίος δίσκος του. Επισκιάστηκε όμως, όπως και η συνέχεια της καριέρας του, απ' την τότε έκρηξη του πανκ. Αυτό δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει να κυκλοφορεί πολύ καλούς δίσκους, όπως το Top Priority και το Photo Finish.
Ο Rory συνέχισε να παίζει σε όλο τον κόσμο, ενώ οι δισκογραφικές του παρουσίες έγιναν σπανιότερες τη δεκαετία του '80. Στις 12 Σεπτέμβρη 1981 εμφανίστηκε και στην Ελλάδα, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Η συναυλία, μια απ' τις πρώτες συναυλίες ξένων καλλιτεχνών που έγιναν στη χώρα, είχε 40.000 θεατές και συνοδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια με την αστυνομία, από τη Φιλαδέλφεια μέχρι τον Περισσό. Σύμφωνα με την περιγραφή του ίδιου του Rory: «Ήμασταν βρεγμένοι, τα μάτια μας δάκρυζαν κι όλοι φοβηθήκαμε. Η συναυλία από μόνη της ήταν καταπληκτική. Αλλά ήταν επικίνδυνη. Απλά δεν ήθελα να πεθάνω σ ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, χωρίς να ξέρω καν τι συνέβαινε....». Την επόμενη μέρα, οι εφημερίδες κυκλοφόρησαν με πρωτοσέλιδα όπως "Κάηκε ή Νέα Φιλαδέλφεια από τους ροκάδες". Η συναυλία αργότερα κυκλοφόρησε σε bootleg με τίτλο Live in Athens.
Ο Rory ίδρυσε τη δική του δισκογραφική εταιρεία, την Capo records, το 1985, στην οποία κυκλοφόρησε δυο δίσκους. Η υγεία του άρχισε να καταρρέει στα τέλη της δεκαετίας, κάτι που δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει να παίζει ζωντανά ακόμα και λίγο πριν το θάνατό του. Η τελευταία του εμφάνιση ήταν στην Ολλανδία στις 10 Ιανουαρίου 1995, στο Nighttown-theatre. Τον Απρίλιο υποβλήθηκε στο Λονδίνο σε μεταμόσχευση ήπατος λόγω των χρόνιων προβλημάτων του με το αλκοόλ, απ' τις επιπλοκές της οποίας πέθανε στις 14 Ιούνη του 1995 στο King's Hospital. Είναι θαμμένος στο νεκροταφείο Saint Oliver, στο Cork της Ιρλανδίας. Ο τάφος του στολίζεται από πέντε χρυσές ακτίνες, μια από τις οποίες έχει το ακριβές μήκος και τα τάστα της Fender του Ρόρυ.
Ο Rory Gallagher θεωρείται ένας απ' τους κορυφαίους κιθαρίστες της λευκής μπλουζ μουσικής, τόσο για τα καμπανιστά του σόλο και τις καινούργιες ιδέες στη σύνθεση, όσο και για το πάθος και τη δεξιοτεχνία της ερμηνείας του. Πολλοί σύγχρονοι κιθαρίστες της ροκ και της μπλουζ τον θεωρούν κύρια επιρροή τους. Ακόμα, ήταν μια απ' τις πιο σεμνές και συνεπείς παρουσίες της ροκ. Όταν το 1976 το τραγούδι Edged In Blue είχε γίνει πολύ δημοφιλές στην Αμερική και η ξεχωριστή κυκλοφορία του ήταν σίγουρο ότι θα του χάριζε ακόμα πιο πλατιά επιτυχία, αρνήθηκε να το κυκλοφορήσει σαν single, αντιμετωπίζοντας τη δουλειά του Calling Card σαν σύνολο. Αρνήθηκε την πρόσκληση να γίνει μέλος των Rolling Stones το 1974, επειδή πίστευε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με την αντίληψή του για τη μουσική. Έπαιξε όμως με μερικά απ' τα μεγαλύτερα ονόματα της μπλουζ, όπως ο Μάντι Γουότερς, ο Άλμπερτ Κόλινς, ο Τζέρι Λι Λιούις, ο Λόνι Ντόνεγκαν κι ο Αλέξις Κόρνερ. Και ποτέ δε σταμάτησε να βάζει πάνω απ' όλα, ακόμα κι απ' την προσωπική του ζωή και την υγεία του, αυτό που θεωρούσε ότι τον ολοκλήρωνε σαν καλλιτέχνη και σαν άνθρωπο: την αγάπη του για τα μπλουζ και το πάθος του να παίζει μουσική.
Πηγή αφιερώματος: (wikipedia.org).

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Έρχεται η Loreena Mc Kennitt


Μετά την απρόσμενη αναβολή των 3 συναυλιών της, η αιθέρια ερμηνεύτρια της κέλτικης παράδοσης και η τραγουδίστρια των πιο σαγηνευτικών new age μουσικών ιστοριών, τις προγραμματίζει ξανά στο Αρχαίο Ωδείο Πάτρας, στη μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη και στο θέατρο Βράχων στην Αθήνα στις 27, 28, και 29 Ιουνίου αντίστοιχα.
Οι κάτοχοι εισιτηρίων δεν χρειάζεται να αλλάξουν τα εισιτήρια τους.
Τα εισιτήρια, τα οποία έχουν προπωληθεί για τις πρώτες ημερομηνίες , θα ισχύσουν κανονικά και για τις νέες.
Υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα εισιτήρια για τις τρεις συναυλίες και θα τεθούν προς πώληση την Τρίτη 9 Ιουνίου.
Στο Αρχαίο Ωδείο στην Πάτρα (στα πλαίσια του Φεστιβάλ Πάτρας), στο θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» στην Αθήνα και στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, η Λορίνα θα μας παρασύρει στους μουσικούς της ονειρότοπους.
Γεννημένη στον Καναδά, αλλά με Ιρλανδικές και Σκωτσέζικες ρίζες, η Loreena Mc Kennitt από πολύ νωρίς ήρθε σε επαφή με τις μουσικές όλου του κόσμου και απορροφήθηκε από τις folk μυθικές ιστορίες από κάθε μακρινή γωνιά του πλανήτη.
Σε όλη τη διάρκεια της μακρόχρονης και πετυχημένης καριέρας της, η Loreena McKennitt έγραψε και ερμήνευσε τραγούδια που γεννήθηκαν μέσα από την αγάπη της για την κέλτικη μουσική και το πάθος της για τις μουσικές παραδοσιακές μυθολογίες.
Εδώ και δυο δεκαετίες, χάρη στην παραμυθένια μουσική της, τις ονειρικές συνθέσεις της και τις κρυστάλλινες ενορχηστρώσεις της, έχει καταφέρει να πουλήσει πάνω από 14 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, να είναι προτεινόμενη για βραβεία Grammy καθώς και να αποσπάσει το βραβείο Billboard International Achievement.
Tο ιδιαίτερο μουσικό της μείγμα από στοιχεία pop, folk και ethnic απλώνεται σε 8 studio album που έχουν καταφέρει να μιλήσουν στις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων ενώ η ίδια έχει υπογράψει τη μουσική επένδυση κινηματογραφικών ταινιών.
Η Καναδή new age ιέρεια έχει σαγηνευτεί από την Ελληνική παράδοση και την Ελληνική ιστορία και γι’ αυτό στη νέα της περιοδεία κάνει τρεις στάσεις στη χώρα μας, ενώ συνοδευόμενη από μια εκπληκτική ομάδα μουσικών θα εμφανιστεί τόσο σε υπαίθριους χώρους όσο και σε κλειστές αίθουσες συναυλιών στο Μαρόκο, την Τουρκία, το Ισραήλ, το Λίβανο, την Ουγγαρία και την Ιταλία.
• 27 Ιουνίου Στο Αρχαίο Ωδείο Πάτρας
Η συναυλία πραγματοποιείται στα πλαίσια του Φεστιβάλ Πάτρας)
• 29 Ιουνίου στο θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» στην Αθήνα
Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινά την Τετάρτη 6 Μαΐου σε όλα τα καταστήματα Metropolis και στο Ticket House.
Τιμή εισιτηρίου: 45 Ευρώ προπώληση & 50 Ευρώ στο Ταμείο
• 28 Ιουνίου στη μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη
Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινά την Τετάρτη 6 Μαΐου στα καταστήματα Metropolis, Patsis και Stereodisc
Τιμή εισιτηρίου: 40 Ευρώ προπώληση & 45 Ευρώ στο ταμείο
Η προπώληση εισιτηρίων πραγματοποιείται και από το internet μέσω του ticketservices.gr
Τηλ: 210 7234567
Οργάνωση Παραγωγής On Stage Productions - Τηλ: 210 7475080

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

«Κερδισμένη» η Derry


Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το φετινό πρωτάθλημα στην Ιρλανδία, καθώς περιλαμβάνει πολλές αλλαγές και ανατροπές στο βαθμολογικό πίνακα. Η Cork City από την πρώτη πέρασε στην τρίτη θέση με 30 βαθμούς αφού δε νίκησε στην έδρα της την Shamrock (0-0), ενώ στραβοπάτησε και η πρωτοπόρος Bohemians (32 βαθμοί), που ηττήθηκε εκτός έδρας από την St.Patricks (φωτό) με 3-1. Η κερδισμένη αυτής της αγωνιστικής ήταν η Derry City, η οποία και με το διπλό επί της Sligo (0-1) βρέθηκε μόνη δεύτερη με 31 βαθμούς. Σπουδαία νίκη πέτυχε στο «σπίτι» της η Dundalk με 3-0 κόντρα στην Bray, ενώ ισόπαλες 1-1 ήρθαν Galway και Drogheda.

Ανατροπή πολιτικού σκηνικού


Στην Ιρλανδία, το κυβερνών κόμμα φαίνεται ότι χάνει την έδρα του στην εκλογική περιφέρεια του Δουβλίνου. Η απώλεια της έδρας του Εόιν Ράιαν (φωτό) σημαίνει επίσης ότι θα αμφισβητείται πλέον η ικανότητα του πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν να πείσει τους ψηφοφόρους υπέρ της Συνθήκης της Λισαβώνας. Ο Τζο Χίγκινς του Σοσιαλιστικού Κόμματος, πολέμιος της Συνθήκης της Λισαβόνας, είναι ο επικρατέστερος διεκδικητής της έδρας καθώς και η Μαίρη Λου Μακντόναλντ του εθνικιστικού Sinn Fein.

Ικανοποιημένος ο Trapattoni


Ο βαθμός που κατέκτησε η Εθνική Ιρλανδίας στη Σόφια κόντρα στη Βουλγαρία θεωρείται σημαντικός, με τον Giovanni Trapattoni να εκφράζει μέσω δηλώσεων την ικανοποίηση του: «Οι παίκτες αξίζουν συγχαρητήρια. Παίξαμε για την νίκη και θα μπορούσαμε να τα είχαμε καταφέρει. Είμαι ικανοποιημένος με το βαθμό αλλά να μην ξεχνάμε ότι ακολουθούν δύσκολα και σημαντικά παιχνίδια με Ιταλία, Μαυροβούνιο και Κύπρο», τόνισε αρχικά ο Ιταλός τεχνικός για να συμπληρώσει: «Θα πρέπει να λάθουμε από τα τα λάθη μας για να παρουσιαστούμε πιο συγκεντρωμένοι στους επόμενους αγώνες. Δύο φορές προηγηθήκαμε νωρίς στις αναμετρήσεις με την Βουλγαρία αλλά δεν αντέξαμε. Θα μιλήσω με τους παίκτες για το πώς μπορούμε να το διορθώσουμε αυτό και να κρατάμε το υπέρ μας προβάδισμα μέχρι τέλους».

Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Σημαντικός βαθμός στη Σόφια


Για ακόμα μία φορά έδειξε ότι έχει παίκτες παλικάρια. Παρά τα σημαντικά προβλήματα τραυματισμών η Εθνική Ιρλανδίας κατέκτησε ένα βαθμό στη Σόφια που αργότερα μπορεί να αποδειχθεί «χρυσός». Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με τον Richard Dunne στο 24΄, όμως ο Telkiyski έκανε στο 29΄ το 1-1, που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Dunne είχε κάνει το 1-0 και πάλι με κεφαλιά και στο παιχνίδι του Δουβλίνου, όπου είχε ισοφαρίσει ο Kilbane με αυτογκολ για τους Βούλγαρους. Πλέον οι Ιρλανδοί έχουν 13 βαθμούς, με τους Βούλγαρους να μένουν στους 8 και την Ιταλία να έχει 14 στην κορυφή του 8oυ ομίλου των προκριματικών του Μουντιάλ 2010.
Οι συνθέσεις του αγώνα:
Bulgaria: Ivanko, Milanov, Tomasic, Stoyanov, Kishishev, Telkiyski, Stilian Petrov, Angelov, Martin Petrov, Berbatov, Bojinov.
Substitutes: Makriev for Bojinov 59, Georgiev for Martin Petrov 61, Dimitrov for Telkiyski 81.
Republic of Ireland: Shay Given (Manchester City), John O’Shea (Manchester United), Sean St. Ledger (Preston North End), Richard Dunne (Manchester City), Kevin Kilbane (Hull City), Damien Duff (Newcastle United), Glenn Whelan (Stoke City), Keith Andrews (Blackburn Rovers), Stephen Hunt (Reading), Caleb Folan (Hull City), Robbie Keane (Tottenham Hotspur).
Substitutes: Aiden McGeady (Celtic) for Hunt 70, Stephen kelly (Birmingham City) for O'Shea 81, Leon Best (Coventry City) for Keane 74.
Referee: Mr. K. P. Larsen (Denmark).

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Αναβολή των συναυλιών της Loreena McKennitt


Η Loreena McKennitt αναγκάζεται να αναβάλει τις ζωντανές εμφανίσεις της σε Πάτρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η Loreena McKennitt αφού ανέβαλε την εναρκτήρια εμφάνιση της περιοδείας της στο φεστιβάλ του Φεζ του Μαρόκο (στις 6 Ιουνίου), αναγκάζεται να αναβάλει και τις τρεις εμφανίσεις της στην Ελλάδα.
Η διάσημη ερμηνεύτρια είχε προγραμματίσει τρεις συναυλίες στο Αρχαίο Ωδείο Πάτρας, στο θέατρο Βράχων στην Αθήνα και στη μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη στις 9, 10 και 11 Ιουνίου αντίστοιχα.
Δυστυχώς όμως κάποιες αναπάντεχες και σοβαρές επιπλοκές της υγείας της μητέρας της, την αναγκάζουν να αναβάλει τις εμφανίσεις της μέχρι νεοτέρας.
H ίδια με επίσημη ανακοίνωσή της στο προσωπικό της site (www.quinlanroad.com) δηλώνει τα εξής:
«Θέλω το κοινό μου στην Ελλάδα να κατανοήσει πόση σημασία έχουν αυτές οι συναυλίες για εμένα και λυπάμαι πραγματικά για όποια αναστάτωση προκάλεσε η ακύρωσή τους. Δεν έχω καμία άλλη επιλογή από το να μείνω στο πλευρό της μητέρας μου αυτή τη στιγμή, και όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας της, ελπίζω να οριστούν νέες ημερομηνίες.
Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, το νωρίτερο στα τέλη του Ιουνίου, ή κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον».
Νεότερα, όσον αφορά τις καινούριες ημερομηνίες ή τυχόν επιστροφή εισιτηρίων θα ανακοινωθούν στις 15 Ιουνίου.

«Λαβωμένη» στην Βουλγαρία


Με μοναδικό σκοπό την νίκη που θα της αυξήσει τις ελπίδες για πρόκριση στο Μουντιάλ 2010 θα διεκδικήσει το Σάββατο στη Σόφια η Εθνική Ιρλανδίας κόντρα στη Βουλγαρία (20.30 ώρα Ελλάδας). Ο Τζιοβάνι Τραπατόνι έχει αρκετούς «πονοκεφάλους», γιατί πολλοί παίκτες ταλαιπωρούνται και προέρχονται από τραυματισμούς. Τελευταίος στη λίστα προστέθηκε ο Paul McShane, που θα δώσει «μάχη» με τον χρόνο για να προλάβει τη συγκεκριμένη αναμέτρηση.
Ο Richard Dunne επίσης έχει ενοχλήσεις, ενώ για τους Shay Given και Robbie Keane οι ελπίδες για τη συμμετοχή τους είναι περισσότερες.
Ο Ιταλός τεχνικός προβληματίζεται επίσης για το ποιον από τους Folan, Leon Best και Shane Long θα χρησιμοποιήσει στην κορυφή της επίθεσης.

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Εκτός o Gibson


Άτυχος στάθηκε ο Darron Gibson της Manchester United, που ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις στους προσαγωγούς. Κάτι που δεν θα του επιτρέψει να αγωνιστεί στο κρίσιμο παιχνίδι της Εθνικής Ιρλανδίας με την Βουλγαρία στη Σόφια.
Παράλληλα, οι Shay Given (Manchester City) και Robbie Keane (Tottenham) δεν πήραν μέρος σε όλη την προπόνηση, χωρίς όμως να υπάρχει ανησυχία για τη συμμετοχή τους.

Σκόνταψε η Cork, πρώτη η Bohemians


Μόνη στην κορυφή του Ιρλανδικού πρωταθλήματος βρίσκεται πλέον η Bohemians, μετά την εντός έδρας νίκης της επί της Galway με 2-0 και την εκτός έδρας ήττα της Cork από την Drogheda με 2-1. Η τρίτη Derry επικράτησε της St. Patricks με 1-0, ενώ η Shamrock εκμεταλλεύτηκε την έδρα της κόντρα στην Dundalk (3-1). Με το ίδιο σκορ ολοκληρώθηκε το παιχνίδι της Bray με την Sligo.

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Στην Ιρλανδία η Natalie Portman


Η Natalie Portman (φωτό) είναι εκείνη που θα πρωταγωνιστήσει με τους Danny McBride και James Franco στο "Your Highness," μια παραγωγή της Universal Pictures. Πρόκειται για μια κωμική ταινία τα γυρίσματα της οποίας έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τον Ιούλιο στην Ιρλανδία. Το σενάριο υπογράφουν οι McBride και Ben Best βάσει του οποίου, ένας τεμπέλης πρίγκιπας πρέπει να σώσει το βασίλειό του αλλά και την αρραβωνιαστικιά του αδερφού του. Στην πορεία δε του αγώνα αυτού, θα γνωρίσει μια πριγκίπισσα-πολεμίστρια την οποία και θα ερωτευτεί σφόδρα.

Ποδηλάτισσα στην Ιρλανδία η Beyonce


Κανένας δεν ξεφεύγει. Όλοι τελικά αγαπούν αυτή τη χώρα. Μέχρι και για ποδήλατο βρέθηκε στην Ιρλανδία η Beyonce. Συγκεκριμένα εθεάθη να κάνει ποδήλατο στο Phoenix Park. Ιδού και η φωτογραφία...

Νέες κλήσεις στην Εθνική


Δύο τερματοφύλακες κάλεσε ο Τζιοβάνι Τραπατόνι στην Εθνική ομάδα της Ιρλανδίας ενόψει του κρίσιμου αγώνα της Σόφιας με την Βουλγαρία στις 6 Ιουνίου.
Ο λόγος για τον Wayne Henderson της Preston και τον Colin Doyle (φωτό) της Birmingham.

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Το ντέρμπι η Bohemians


Στην κορυφή του Ιρλανδικού πρωταθλήματος βρέθηκε εκ νέου η Bohemians, μετά τη μεγάλη της νίκη στην έδρα της Cork με 0-1. Πλέον οι δυο τους ισοβαθμούν με 29 βαθμούς, ενώ ακολουθεί η Derry που επικράτησε εύκολα με 0-3 εκτός έδρας της Galway. Τέταρτη παρέμεινε η Shamrock που δεν εκμεταλλεύτηκε την έδρα της κόντρα στην Drogheda (1-1). Στα υπόλοιπα δύο παιχνίδια, η Sligo πέρασε από την έδρα της Dundalk με 0-2 και οι St.Patricks με την Bray «κόλλησαν» στην ισοπαλία (1-1).

Πάλι το κάρφωσε


Το 39ο γκολ του με την φανέλα της Εθνικής Ιρλανδίας πέτυχε ο Robbie Keane, στη φιλική ισοπαλία με την Νιγηρία (1-1). Στο γεμάτο Craven Cottage οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με τον Eneramo στο 30΄, για να ισοφαρίσει ο μεγάλος αρχηγός στο 38΄. Ο Τζιοβάνι Τραπατόνι είχε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει αρκετούς παίκτες και να διαπιστώσει την κατάσταση τους, ενόψει του κρίσιμου αγώνα στην Βουλγαρία για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2010. Αναλυτικά οι συνθέσεις:
Republic of Ireland: Shay Given (Manchester City), Kevin Foley (Wolves), Richard Dunne (Manchester City), Sean St. Ledger (Preston North End), Eddie Nolan (Preston North End), Liam Lawrence (Stoke City), Liam Miller (QPR), Keith Andrews (Blackburn Rovers), Damien Duff (Newcastle United) ; Robbie Keane (Tottenham Hotspur), Leon Best (Coventry City).
Substitutes: Aiden McGeady (Celtic) for Duff, Shane Long (Reading) for Keane and Keiren Westwood (Coventry City) for Given (all half-time), Glenn Whelan (Stoke City) for Andrews (59 mins), Paul McShane (Sunderland) for Foley (71 mins), Stephen Hunt (Reading) for Lawrence (81 mins).
Nigeria: Ejide, Adefemi, Sodje, Mohammed, Olofinjana, Aluko (Obinna 61 mins), Uche, Adeleye, Utaka, Akpala (Odemwingle 61 mins), Eneramo.