Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Σχέδιο διάσωσης των τραπεζών στην Ιρλανδία


Ένα νέο σχέδιο διάσωσης, που θα οδηγήσει σε αύξηση της συμμετοχής της στις μεγάλες τράπεζες της χώρας, προωθεί σύμφωνα με πληροφορίες η ιρλανδική κυβέρνηση.
Οι μετοχές των τραπεζών Allied Irish Banks και Bank of Ireland βρέθηκαν χθες σε κλοιό πιέσεων, εν μέσω σεναρίων για τα σχέδια του Δουβλίνου.
Η ιρλανδική κυβέρνηση ετοιμάζεται αυτή την εβδομάδα να μεταφέρει το πρώτο πακέτο δανείων στην Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Ενεργητικού (NAMA), την «τράπεζα ασφαλειών», που συστάθηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών για αντιμετώπιση της κρίσης.
Σήμερα η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες προκειμένου να καλύψουν τις επακόλουθες απομειώσεις ενεργητικού.
Ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μετά την ενεργοποίηση της NAMA το κράτος ενδέχεται να αυξήσει το μερίδιό του στην Allied Irish Banks στο 70% από μόλις 25%, που κατέχει σήμερα μέσω προνομιούχων μετοχών. Όσον αφορά στην Bank of Ireland, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Irish Times, η κυβέρνηση (που σήμερα έχει έμμεσο μερίδιο 25% συν 16% σε κοινές μετοχές) σχεδιάζει να αυξήσει το μερίδιό της σε κοινές μετοχές στο 40%.
Οι πληροφορίες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα οι μετοχές της Allied Irish Banks να κάνουν ενδοσυνεδριακά βουτιά 18% και της Bank of Ireland να υποχωρήσουν περισσότερο από 8%.
Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μπράιαν Λένιχαν, αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, τονίζοντας ότι οι αγορές θα πρέπει να περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις.
Τη φημολογία, ωστόσο, τροφοδότησαν και οι επενδυτικοί οίκοι. «Εκτιμούμε ότι εν απουσία ουσιαστικής ανάκαμψης της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η ιρλανδική κυβέρνηση θα επιλέξει να είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος και στις δύο τράπεζες» ανέφερε σε χθεσινό σημείωμά της προς τους επενδυτές η Royal Bank of Scotland.
Οι δύο κορυφαίες ιρλανδικές τράπεζες έχουν επισημάνει ότι θα προσπαθήσουν να αντλήσουν κεφάλαια μέσω των αγορών. Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα τους επιβάλει πολύ αυστηρή διορία για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης, κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει σε ένα νέο κρατικό σχέδιο διάσωσης.
Επιπλέον η Anglo Irish Bank, η οποία εθνικοποιήθηκε πλήρως πέρυσι, έχει ανακοινώσει ότι πιθανότατα θα χρειαστεί επιπλέον κρατικά κεφάλαια ύψους 9 δισ. ευρώ. Οι ΕΒS και Irish Nationwide, που επίσης συμμετέχουν στη NAMA, έχουν ήδη ζητήσει κρατικά κεφάλαια.
Πηγή: www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: