Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Ορατά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας στην Ιρλανδία


Τα καλά νέα στα δημοσιονομικά της Ιρλανδίας υποδεικνύουν ότι η χώρα μάλλον εξέρχεται της οικονομικής ύφεσης.
Επίσημα στοιχεία αναφέρουν πως το ΑΕΠ ανήλθε κατά 0,3% το τρίτο τετράμηνο του 2009, δίνοντας ελπίδες για λήξη της κρίσης.
Η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «The Economist», τα πιο ενθαρρυντικά σημάδια της ανάκαμψης διακρίνονται από τα δημόσια οικονομικά, τα οποία και είχαν «βουλιάξει» από την ύφεση. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μπράιαν Λένιχαμ (φωτό), ανακοίνωσε στις αρχές Ιανουαρίου ότι το έλλειμμα του 2009 ήταν 620 εκατ. ευρώ, μικρότερο δηλαδή από ό,τι είχε προβλεφθεί. Τα δημόσια οικονομικά δεν είναι πλέον ανεξέλεγκτα, πράγμα που θα ενισχύσει και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Τα ευχάριστα νέα προέκυψαν από τους δασμούς, οι οποίοι αποδείχθηκαν ισχυρότεροι από το αναμενόμενο.
Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί συνεχίζουν να εκφράζουν ανησυχία για τα στατιστικά στοιχεία της ανεργίας. Και αυτό γιατί επισημαίνουν ότι πολλές φορές είναι παραπλανητικά. Ο αριθμός των εργαζομένων μεταναστών έχει συρρικνωθεί κατά ένα πέμπτο, αφού πολλοί από αυτούς έχασαν τις δουλειές τους και εγκατέλειψαν την Ιρλανδία.
Την ίδια ώρα, οι Ιρλανδοί άνεργοι δεν μπορούν να μένουν άλλο χωρίς εργασία και δεν είναι λίγοι από αυτούς που δουλεύουν σε δουλειές που μέχρι πριν από λίγο καιρό έκαναν οι οικονομικοί μετανάστες.
Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα του «Economist», μπορεί οι μισθοί να έχουν μειωθεί στην Ιρλανδία, αλλά το ίδιο έχει γίνει και με τις τιμές των προϊόντων.
Αυτό βοηθάει τη χώρα να αναπτύξει την ανταγωνιστικότητά της, το οποίο θα βελτιώσει και την οικονομία.
Πηγή: www.apogevmatini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: