Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Πλήρη στήριξη προς την Ιρλανδία υποσχέθηκε ο Ομπάμα


Ο Mπάρακ Ομπάμα εξέφρασε την πλήρη στήριξή του, ακόμη και οικονομική εάν χρειαστεί, προς την ιρλανδική κυβέρνηση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έφθασε χθες στο Δουβλίνο, τον πρώτο σταθμό της εβδομαδιαίας περιοδείας του στην Ευρώπη. «Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να βοηθήσουμε, με όποιον τρόπο μπορούμε, την Ιρλανδία προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι βλέποντας την τεράστια πρόοδο που έχει επιτύχει η χώρα προκειμένου να σταθεροποιήσει την οικονομία της. Γνωρίζω ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικά δύσκολο δρόμο, αλλά θεωρώ ότι οι Ιρλανδοί είναι κάτι παραπάνω από ικανοί να τον διαβούν και να φθάσουν στο τέλος του με απόλυτη επιτυχία», τόνισε ο Mπ. Ομπάμα σε εκπροσώπους του Τύπου, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Εντα Κένι.
Ο κ. Κένι, όπως διευκρίνισε, συζήτησε με τον Αμερικανό πρόεδρο τη σοβαρότητα με την οποία η ιρλανδική κυβέρνηση αλλά και ο λαός αντιμετωπίζουν την κρίση, αλλά και προχωρούν στη λήψη και ταχύτατη εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να ξεπεραστεί και η Ιρλανδία να ξαναγίνει μία οικονομία - πρότυπο και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παράλληλα οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν –χωρίς, όμως, να δώσουν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες– την απόφασή τους να υπάρξει ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιρλανδίας. Σε πολιτικό επίπεδο ο κ. Ομπάμα εξήρε την πρόοδο που έχει καταγραφεί στη Β. Ιρλανδία, τονίζοντας ότι «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι μετά από χρόνια συγκρούσεων η ειρήνη έχει πλέον περισσότερες πιθανότητες. Οι δύο πλευρές έχουν αποφασίσει ότι έφθασε η στιγμή να επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις τους προς το καλύτερο».
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την Ιρλανδία, με δεδομένο και το γεγονός ότι σε αυτή βρίσκονται οι ρίζες περισσότερων από 37 εκατ. Αμερικανών, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος. Ο Mπ. Ομπάμα φρόντισε να επισκεφθεί και το ιρλανδικό χωριό (μόλις 300 κατοίκων) Μάνεϊγκαλ, στην Κεντρική Ιρλανδία, από το οποίο κατάγεται ένας μακρινός πρόγονός του (από την πλευρά της μητέρας του), ο οποίος έφυγε από τη χώρα το 1850 σε ηλικία 19 ετών και μετανάστευσε στις ΗΠΑ.
Πηγή: www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: