Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

Ένας και μοναδικός


Ο Robert "Robbie" David Keane (Irish name: Roibéard Daithí Ó Catháin ) όπως είναι το πλήρες όνομα του, γεννήθηκε στο Δουβλίνο στις 8 Ιουλίου 1980 και ξεκίνησε την καριέρα του στη CrumlinUnited της Ιρλανδικής πρωτεύουσας. Στα 17 του αγωνίστηκε με τη Wolves, σκοράροντας μάλιστα δύο φορές στο παιχνίδι κόντρα στη Norwich City.
Άμεσα κλήθηκε από την Εθνική Νέων της Ιρλανδίας, με την οποία κατέκτησε το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα με τις ομάδες κάτω των 17 και 19.
Το ταλέντο του ανάγκασε τους ιθύνοντες της Coventry City να τον πλησιάσουν το 1999 και να τον αποκτήσουν. Με τη νέα του ομάδα ο Κιν πέτυχε στην πρώτη του και μοναδική σεζόν 12 γκολ σε 34 παιχνίδια και την επόμενη χρονιά άλλαξε σελίδα στην καριέρα του παίρνοντας μεταγραφή για την Ίντερ.
Εκεί όπου δεν καθιερώθηκε και δόθηκε δανεικός το 2001 στη Leeds, με την οποία σημείωσε 9 γκολ σε 33 αγώνες. Μετά την οικονομική κρίση της ομάδας ο Ιρλανδός επιθετικός παραχωρήθηκε στην Tottenham Hotspur, με την οποία πέτυχε 80 γκολ σε 197 παιχνίδια, ενώ πέρσι κατέκτησε το Carling Cup. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον το όνειρο του Ρόμπι έγινε πραγματικότητα, καθώς έγινε μέλος της αγαπημένης του Liverpool, η οποία ξόδεψε 30 εκατ. Ευρώ για να τον αποκτήσει.
Όσον αφορά τη μεγάλη του πορεία με την Εθνική Ιρλανδίας, μετά τα «χρυσά» χρόνια με τις ομάδες κάτω των 17 και 19, με την οποίες κυριάρχησε στην Ευρώπη, ο Κιν ανέβηκε στη μεγάλη ομάδα και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του το Μάρτιο του 1998 κόντρα στην Τσεχία στο Όλομουτς. Τον Οκτώβριο άνοιξε λογαριασμό πετυχαίνοντας το πρώτο του γκολ απέναντι στη Μάλτα, ενώ κόντρα στο Σαν Μαρίνο σημείωσε χατ-τρικ. Εκεί όπου «έλαμψε» ήταν το Μουντιάλ στα γήπεδα της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας το 2002, όπου και πέτυχε τρία γκολ. Αυτό που δεν ξεχνιέται είναι κόντρα στη Γερμανία στις καθυστερήσεις του αγώνα, το οποίο και χάρισε στην Ιρλανδία την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.
33 γκολ σε 81 παιχνίδια έχει πετύχει συνολικά το παλικάρι μας, που αποτελεί φυσικά και τον αρχηγό της πρασινοπορτοκαλής αρμάδας. Άντε και περισσότερες τούμπες από δω και πέρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: