
Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008
Καλή χρονιά σε όλους

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008
Χριστούγεννα στην Ιρλανδία

Η περίοδος των Χριστουγέννων κρατά από την παραμονή των Χριστουγέννων ως τη γιορτή των Θεοφανείων (που εδώ λέγεται Epiphany ή Twelfth day μιας και είναι η δωδέκατη μέρα μετά τα Χριστούγεννα).
Ένα έθιμο (που έχει αρχίσει όμως να ατονίζει) είναι η τοποθέτηση ενός μεγάλου κεριού στο περβάζι του μεγαλύτερου παραθύρου μετά τη δύση του ηλίου την παραμονή πρωτοχρονιάς. Το κερί αυτό αφήνεται να καίει όλη τη νύχτα και συμβολίζει το καλωσόρισμα στην Μαρία και τον Ιωσήφ που μεταφέρουν το θείο βρέφος.
Η επόμενη των Χριστουγέννων ονομάζεται μέρα του Αγίου Στεφάνου (St. Stephens Day ή Boxing Day). Η ημέρα αυτή είναι πολύ σημαντική για τους Ιρλανδούς. Όπως και στην Αγγλία οργανώνονται διάφορα δρώμενα που περιλαμβάνουν αγώνες ποδοσφαίρου, ιπποδρομίες κ.α.
Ένα παλαιό έθιμο αποτελεί η παρέλαση των αγοριών του τρυποφράκτη (βλ. είδος πουλιού) ή Wren Boys Procession όπως ονομάζεται. Αυτό το έθιμο παραπέμπει στα αρχαία χρόνια όπου ένας τρυποφράκτης σκοτώθηκε και το κορμί του μεταφέρθηκε σε holly bush. Την ημέρα αυτή, αγόρια και κορίτσια σε αυτοσχέδιες ενδυμασίες παρελαύνουν κρατώντας κοντάρια που φέρουν holly bushes και τραγουδούν έναν ύμνο που συνήθως περιλαμβάνει τους εξής στίχους:
‘The wren, the wren, the king of all birds
On St. Stephen’s day was caught in the furze.’
Ενδιαφέρουσες τοπικές φράσεις:
San Nioclas ή Daidi na Nollag (Άγιος Βασίλης)
Nollaig Shona Dhuit (Καλά/Χαρούμενα Χριστούγεννα).
Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008
Ελάτη όπως… Galway

Ακόμα βγάζει ο Γκίβεν

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008
Τι πέταλο ήταν αυτό…

Κλείσε στόματα παλικάρι μου

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008
«Σώζει» τις τράπεζες η Ιρλανδική κυβέρνηση

Έρευνες για το δάνειο της Anglo Irish Bank
.jpg)
Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008
Ντάνταλκ, η «πολιτισμένη»

Πιάσαμε τα «100»

Σκόραραν τα «πουλέν»

Επένδυση 10 δισ. στις τράπεζες

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008
Κινδύνεψε Ιρλανδός υπουργός

Ο 61χρονος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ντικ Ρος (φωτό) κρατήθηκε όμηρος μαζί με επισκέπτες και μέλη του προσωπικού στο ξενοδοχείο Druids Glen Marriott, στην περιοχή Ουίκλοου, νότια του Δουβλίνου.
Οι δράστες διέφυγαν με αυτοκίνητο, παίρνοντας μαζί τους χρηματικό ποσό που κατά πληροφορίες φθάνει τις 20.000 ευρώ.
«Δεν ερρίφθησαν πυροβολισμοί και κανένας δεν τραυματίστηκε στο διάστημα του επεισοδίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία.
Από το γραφείο του υφυπουργού ανακοινώθηκε ότι στη διάρκεια του επεισοδίου ο Ντικ Ρος είχε ένα όπλο κολλημένο στην πλάτη του. Ο Ρος είχε μόλις κολυμπήσει στην πισίνα του ξενοδοχείου και επιστρέφοντας τον πλησίασαν οι δράστες από πίσω.
Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008
Συμφώνησαν οι "27" για εγγυήσεις στην Ιρλανδία

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008
Νέο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας

Μεταξύ των όρων που θέτουν οι Ιρλανδοί είναι και κάποιες διορθώσεις στο προσχέδιο της Συνθήκης οι οποίες αναμένεται να γίνουν γνωστές κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Οι Ιρλανδοί είχαν αρνηθεί να την επικυρώσουν, με δημοψήφισμα που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Ιούνιο και από τότε η Συνθήκη έχει μπει στον «πάγο».
Όπως αναφέρεται από την πλευρά των Ιρλανδών «οι πολίτες τις χώρας χρειάζονται κάποιες διευκρινήσεις και αν αυτές απαντηθούν τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα».
Το δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί μέσα στον επόμενο χρόνο και πριν τη λήξη της θητείας της σημερινής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Νοέμβριο του 2009.
Καθησυχάζουν για τις διοξίνες
«Η EFSA θεωρεί αυτήν την επιπλέον επιβάρυνση του οργανισμού άνευ σημασίας για το μεμονωμένο αυτό περιστατικό», επισημαίνει η ευρωπαϊκή υπηρεσία. Ωστόσο, ο ΕΦΕΤ με ανακοίνωσή του πριν λίγες μέρες, κάλεσε όλες τις επιχειρήσεις που ενδέχεται να διακινούν χοιρινό κρέας προερχόμενο από την Ιρλανδία να το αποσύρουν, προκειμένου να διεξαχθούν έλεγχοι. Καλεί επίσης το καταναλωτικό κοινό, να μην καταναλώνει χοιρινό με προέλευση από την Ιρλανδία.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επιβεβαιώσει ότι η μόλυνση του ιρλανδικού χοιρινού κρέατος με διοξίνη προέρχεται από ένα εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών.
Στη Μπλάκπουλ ο Χαρτ

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008
Κιν: «Δεν πάω πουθενά»

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008
Η Νανά Μούσχουρη στην Ιρλανδία

Ο τζόγος στην Ιρλανδία

Λουκέτο σε παμπ

Δήλωσαν πως οι υψηλοί φόροι επί του αλκοόλ, η αύξηση των ατόμων που προτιμούν να πιουν σπίτι αλλά και η μείωση της ποσότητας που πίνει ο κόσμος οδήγησαν στο κλείσιμο των παμπ, με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, ανέφεραν ότι η Ιρλανδία διαθέτει τους υψηλότερους φόρους επί του αλκοόλ στην Ευρώπη, και κάλεσαν την κυβέρνηση να μην αυξήσει τους φόρους κατά την κατάθεση του επόμενου προϋπολογισμού, στις 14 Οκτωβρίου. Στην Ιρλανδία υπάρχουν, πλέον, 9.500 παμπ, από 11.000 που υπήρχαν πριν επτά χρόνια.
Ο Κόνορ ανέλαβε τη Ντάνταλκ

Ο Connor αντικατέστησε τον John Gill και παρουσιάστηκε από τη διοίκηση της Dundalk στους εκπροσώπους του τύπου. Τώρα θα ρωτήσει κάποιος γιατί τέτοια αγωνία για τη συγκεκριμένη ομάδα. Απλά, γιατί ένας από τους δύο δημιουργούς του μπλοκ την υποστηρίζει...
Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008
Ανησυχία για το ιρλανδικό κρέας

Το Σάββατο, οι ιρλανδικές αρχές διέταξαν την ανάκληση όλων των προϊόντων χοιρινού κρέατος που παρήχθησαν μετά την 1η Σεπτεμβρίου και προορίζονταν είτε για εξαγωγές είτε για την εγχώρια αγορά.
Αναλύσεις που έγιναν στα τέλη Νοεμβρίου εντοπίστηκαν ίχνη της τοξικής ουσίας διοξίνης σε ζωοτροφές που δόθηκαν προς κατανάλωση στους χοίρους.
Τα ποσοστά ήταν μέχρι και 200 φορές πάνω από τα διεθνή όρια ασφαλείας, αναφέρει το BBC. Ωστόσο, ειδικοί επί της ασφάλειας των τροφίμων υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να καταναλωθούν πολύ μεγάλες ποσότητες κρέατος για να είναι επισφαλείς για τον άνθρωπο.
Το μολυσμένο με διοξίνη χοιρινό κρέας από την Ιρλανδία έχει προωθηθεί σε 20 με 25 χώρες, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της κτηνιατρικής υπηρεσίας της Ιρλανδίας Πάντι Ρόγκαν.
«Εκτιμούμε ότι προωθείται σε 20-25 χώρες. Σίγουρα βρίσκεται σε λιγότερες από 30», δήλωσε ο Ρόγκαν.
Προϊόντα ιρλανδικού χοιρινού κρέατος, μολυσμένου με διοξίνη, εντοπίστηκαν στη Γαλλία και το Βέλγιο κατά τη διάρκεια ελέγχων στα σύνορα, όπως ανακοίνωσε η ιρλανδική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων (FSAI).
Σε ελέγχους ρουτίνας που έγιναν από τις γαλλικές αρχές διαπιστώθηκε ότι ιρλανδικά προϊόντα κρέατος, που είχαν τεμαχιστεί στην Ολλανδία, ήταν επίσης μολυσμένα. Μετά από τους ελέγχους η ολλανδική εταιρεία που είχε αναλάβει την κοπή ενημέρωσε το Βέλγιο, όπου είχαν εξαχθεί τέτοια προϊόντα. Οι αναλύσεις των βελγικών αρχών έδειξαν επίσης ότι ήταν μολυσμένα με διοξίνη.
Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε το Σάββατο την απόσυρση από τα καταστήματα χοιρινού κρέατος προέλευσης Ιρλανδίας.
Οι Αρχές προσπαθούν να διευκρινίσουν πόσες είναι οι ποσότητες του ιρλανδικού χοιρινού κρέατος στην αγορά, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Προστασίας του καταναλωτή.
Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008
Από την Ιρλανδία στην Κρήτη

Ο Ρος Ντέιλι (Ross Daly) είναι Ιρλανδός μουσικός, δεξιοτέχνης της κρητικής λύρας. Η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκίνησε από την παιδική του ηλικία. Αρχικά έπαιζε κλασσική μουσική (πιάνο, βιολοντσέλο, κιθάρα) και στη συνέχεια ασχολήθηκε με παραδοσιακά μουσικά όργανα κυρίως της Ανατολής.
Ζει στην Κρήτη πάνω από τριάντα χρόνια όπου μελετάει και διδάσκει την κρητική μουσική παράδοση. Στην Κρήτη άλλωστε ίδρυσε το Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος», που στεγάζεται στο Χουδέτσι Ηρακλείου, με σκοπό τη συλλογή, τη διάσωση και την προβολή παραδοσιακών μουσικών οργάνων από όλο τον κόσμο.
«Μία φορά» από την Ιρλανδία

Ένα μοιραίο βράδυ στο Δουβλίνο, ένας απελπισμένος μουσικός του δρόμου, που θρηνεί για τη χαμένη του αγάπη, τραβά την προσοχή μιας δραστήριας μετανάστριας και ανύπαντρης μητέρας, που αναζητά κάτι για να γεμίσει τη μοναχική της ύπαρξη. Οι δυο τους θα ακολουθήσουν κοινό μονοπάτι και λίγες μόνο μέρες μετά, με οδηγό τους τη δύναμη της μουσικής, θα γεμίσουν από ελπίδα, πάθος για δημιουργία και φυσικά κάποια δόση ρομαντισμού!
Μια ταινία- φόρος τιμής στα κλασικά μιούζικαλ, αλλά με πολύ μοντέρνα γραφή. Ένα φιλμ που απέσπασε θετικές κριτικές και βραβεία στα φεστιβάλ κινηματογράφου του Σάντανς και του Δουβλίνου, και έρχεται να δώσει απάντηση στο ερώτημα «Πόσο συχνά συναντάμε την αληθινή αγάπη στη ζωή;». Πρωταγωνιστούν ο Γκλεν Χάνσαρντ, τραγουδιστής του ιρλανδικού συγκροτήματος The Frames και η Μαρκέτα Ιργκλοβά, Τσέχα τραγουδίστρια και στιχουργός.
Ο σκηνοθέτης Τζον Κάρνεϊ γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1972, και ξεκίνησε την καριέρα του στον κινηματογράφο ως σεναριογράφος, παραγωγός και σκηνοθέτης δύο βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους, Shining Star και Hotel. Παράλληλα σκηνοθετούσε μουσικά βίντεο του γκρουπ The Frames. Η πρώτη του κινηματογραφική ταινία, το November Afternoon, ψηφίστηκε ως καλύτερη ταινία του 1997 από τους The Irish Times. Στη συνέχεια έγραψε και σκηνοθέτησε την τηλεταινία Just in Time. Το 2001 έκανε την ταινία Εκτός Ελέγχου (On the Edge) με τους Κίλιαν Μέρφι και Στίβεν Ρία. Έπειτα στράφηκε στην τηλεόραση, όπου έγραψε και σκηνοθέτησε επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς Bachelors Walk, της πιο πετυχημένης ανεξάρτητης δραματικής σειράς της Ιρλανδικής τηλεόρασης.
Η Ατλαντίδα στην Ιρλανδία;

Για την Ατλαντίδα, ο έλληνας φιλόσοφος Πλάτωνας έγραψε το 360 Π.Χ., ήταν ένα νησί στον Ατλαντικό Ωκεανό όπου ένας προηγμένος πολιτισμός αναπτύχθηκε περίπου 11.500 έτη πριν έως ότου χτυπήθηκε από μια κατακλυσμική φυσική καταστροφή και βύθισε κάτω από τα κύματα. Ο γεωγράφος Ulf Erlingsson, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο που εξηγεί τη θεωρία του, λέει τις μετρήσεις, τη γεωγραφία, και το τοπίο της Ατλαντίδας όπως περιγράφεται από την αντιστοιχία Ιρλανδία Πλάτωνα σχεδόν ακριβώς. "Είμαι κατάπληκτος από αυτό που έχω βρεί, είναι απίστευτο. "
" Ακριβώς όπως η Ατλαντίδα , η Ιρλανδία είναι 300 μίλια μακριά, 200 μίλια ευρεία, και η ευρύτερη πέρα από τη μέση. Και οι δύο περιβάλλουν μια κεντρική πεδιάδα από τα βουνά.
" Έχω εξετάσει τα γεωγραφικά στοιχεία από τον υπόλοιπο κόσμο και των 50 μεγαλύτερων νησιών υπάρχει μόνο ένα που έχει μια πεδιάδα στη μέση , η Ιρλανδία."
" Υποψιάζομαι ότι ο μύθος προήλθε από την Ιρλανδία και προέρχεται από την τράπεζα Dogger. Σκέφτομαι ότι η μνήμη της τράπεζας Dogger συντηρήθηκε πιθανώς στην Ιρλανδία για περίπου 3.000 έτη και έγινε μικτή επάνω με την ιστορία της Ατλαντίδας , "είπε.
Ο Erlingsson συνδέει τα όρια της ατλαντικής αυτοκρατορίας, όπως περιγράφονται από Πλάτωνα, με τη γεωγραφική διανομή των μεγαλυθικών μνημείων στην Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική, που ταιριάζει με τους ναούς της Ατλαντίδας τις γνωστές περιοχές ενταφιασμών στο Newgrange και στο Knowth, βόρεια του Δουβλίνου, οι οποίες προηγούνται χρονικώς τις πυραμίδες.
Το βιβλίο του, " Η Ατλαντίδα από την προοπτική ενός γεωγράφου: Η χαρτογράφηση του εδάφους νεράιδων, "υπολογίζει ότι η πιθανότητα του Πλάτωνα θα είχε πρόσβαση στα γεωγραφικά στοιχεία για την Ιρλανδία ως 99,98 τοις εκατό.
Οι προηγούμενες θεωρίες για την Ατλαντίδα έχουν προτείνει ότι μπορεί να ήταν γύρω από τα νησιά των Αζορών 900 μίλια δυτικά της πορτογαλικής ακτής, ή στην αιγαία θάλασσα. Άλλοι το εντοπίζουν απλώς στο μακρύς-αποσυντεθειμένο εγκέφαλο Πλάτωνα. (Πηγή: http://www.mysteries.b2w.gr/).
Όσο ζεις μαθαίνεις

«Όταν οι Κέλτες εισέβαλαν στην Ευρώπη και τις Βρετανικές Νήσους στην αρχή της πρώτης χιλιετίας π.Χ. βρήκαν εκεί έναν αρκετά αναπτυγμένο πολιτισμό και οι ιερείς τους οι Δρυίδες μυήθηκαν στα Μυστήρια των ιερών λόφων και των ντόλμεν. Γύρω στον 5 αιώνα μ.Χ. όταν οι Σάξονες και άλλα γερμανικά φύλλα - δηλαδή οι πρόγονοι των σύγχρονων Ευρωπαίων - κατέκτησαν την Κεντρική Ευρώπη και τη Βρετανία άρχισαν να καταγράφουν για πρώτη φορά τις μυστικές δοξασίες των Δρυίδων και τις παραδόσεις των Κελτών, που αποτελούν την πολιτιστική κληρονομιά των σημερινών κατοίκων της ηπείρου μας. Αυτήν ακριβώς την κοινή παράδοση, που είναι τόσο συγγενής με τη δική μας, εξετάζει το βιβλίο αυτό. Επίσης παρουσιάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που αποδείχνουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αποικήσει την Ιρλανδία πριν από τους Κέλτες και διέδωσαν στα βρετανικά νησιά έναν πολιτισμό παρόμοιο με εκείνον της αρχαίας Κρήτης και των Μυκηνών».
Στην Ιρλανδία ο Άρμστρονγκ

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008
Τέλος ο Κιν από τη Σάντερλαντ

«Αναρωτιέμαι κάθε μέρα, αν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για την Σάντερλαντ», είπε την επομένη της ήττας από τους «Ουόντερερς» ο Κιν, προδικάζοντας έτσι το τέλος του. Η ήττα από την Μπόλτον, ήταν η πέμπτη στα τελευταία έξι παιχνίδια και μοιραία η Σάντερλαντ είναι 18η στη βαθμολογία.
Ο Μέρφι του Νοεμβρίου

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008
Γκίβεν: «Δε φεύγω»

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008
Λύνεται το κυκλοφοριακό στην Ιρλανδία

Προς λύση οδεύει το κυκλοφοριακό πρόβλημα και στους δρόμους του Δουβλίνου, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς. Άλλο ένα παράδειγμα που μπορεί και οφείλει και η Ελλάδα να υιοθετήσει, αφού ήδη τα περιθώρια έχουν αρχίσει να στενεύουν επικίνδυνα…
Στόχος της ιρλανδικής κυβέρνησης είναι να καταφέρει, μέχρι το 2020, να ανεβάσει στα ποδήλατα περισσότερους από 150.000 οδηγούς αυτοκινήτων, αφού το φαινόμενο του θερμοκηπίου απειλεί όλο και περισσότερο τη χώρα. Οι υπεύθυνοι του υπουργείου μεταφορών της χώρας βρίσκονται στο τελικό στάδιο των συζητήσεων για την ολοκλήρωση του πλάνου τους, το οποίο θέλει τους οδηγούς αυτοκινήτων και μοτοσικλετών να απαγορεύεται να οδηγούν σε πολλά κεντρικά σημεία της πόλης του Δουβλίνου. Επίσης, πολλά είναι τα μέτρα φιλικά προς τους ποδηλάτες έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται, αφού ο στόχος είναι το 10% των διαδρομών να γίνονται με ποδήλατο.
Αλκοόλ και μουσική

Ταξίδι στην Ιρλανδία χωρίς ένα πέρασμα από τις κλασικές παμπ είναι αδιανόητο. Η Guardian σας προτείνει στέκια σε διάφορα μέρη της χώρας. Αρχίζοντας από το Δουβλίνο σας συνιστά το σήμα κατατεθέν της πόλης «Τhe Stags Ηead». Ο χώρος είναι ζεστός, διακοσμημένος με μαόνι, ξύλο καρυδιάς και βαρέλια ουίσκι. Κάποτε σύχναζε εκεί και ο Τζέιμς Τζόις. (1 Dame Court, www.thestagshead.ie ). Στο Κορκ, στο «De Βarras», η ατμόσφαιρα «μυρίζει» μουσική. Στον τοίχο είναι κρεμασμένα φλάουτα και διάφορα άλλα παραδοσιακά όργανα, ενώ υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για ζωντανές εμφανίσεις (55 Pearse St, Clonakilty, Δυτικό Κορκ, www.debarra.ie ). Τέλος, το «Κellys Cellars» στο Μπέλφαστ είναι από τα πιο παλιά στέκια στην πόλη με μακρά ιστορία. Τα Σαββατοκύριακα παίζει φολκ μουσική, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας σερβίρονται τοπικές νοστιμιές (30-32 Bank Street).
Ταξιδιωτικές συμβουλές

Με το ψάξε ψάξε βρίσκεις καθημερινά ανθρώπους που ασχολούνται επίσης με την Ιρλανδία. Ανακαλύψαμε λοιπόν μέσω του www.akouseto.gr κάποιες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε όταν ταξιδέψετε στο νησί:
Α) Στο Δουβλίνο πρέπει:
1. Να πας το Phoenix Park το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης σε αστική περιοχή.
2. Nα κοιτάξεις το “καρφί” από κάτω προς τα πάνω και να νοιώσεις ότι συνδέεσαι με τον ουρανό…
3. Να κάνεις βόλτα στον Liffey με κάποιο καραβάκι επειδή υπάρχει.
4. Να διαβείς τα σοκάκια της Temple Bar γιατί είναι το Μοναστηράκι του Δουβλίνου και εσύ είσαι τουρίστας.
5. Να πας στο εργοστάσιο της Guinness και να πιεις την Μπύρα φτιαγμένη με την αυθεντική παραδοσιακή συνταγή αγναντεύοντας το Δουβλίνο από ψηλά.
6. Να πας στο Triniy College απλά επειδή υπάρχει και έχει ονομαστή βιβλιοθήκη.
7. Να κάνεις βόλτα με τα τουριστολεωφορεία γιατί τα βλέπεις όλα και σε πάνε ακριβώς εκεί που πρέπει.
8. Να πας στο κάστρο που δεν θυμάμαι το όνομα του και είναι ατμοσφαιρικό.
9. Να μεθύσεις σε μια pub (προφέρεται “πουμπ” με το “ου” κοφτό) και να ξεράσεις μέσα στον Liffey στον οποίο έκανες βόλτα με το καραβάκι πριν.
10. Διάφορα άλλα που δεν μπορώ να σου πω γιατί δεν θα είχε εκπλήξεις το ταξίδι σου.
Β) Στην Επαρχία της Ιρλανδίας:
Να νοικιάσεις αυτοκίνητο (τιμόνι δεξιά) με πλήρη ασφάλεια (γύρω στα 60 ευρώ η μέρα όλα μαζί) και να πας στα Cliffs of Moher, τους γκρεμούς με μέτωπο στον Ατλαντικό. Επίσης να περάσεις και από το Galway, μια ενδιαφέρουσα πόλη-λιμάνι, και από το Limerick του οποίου η ομάδα Rugby, η γνωστή Munster κέρδισε το ευρωπαϊκό προτάθλημα φέτος στην Σκωτία. Στο δρόμο προς αυτές τις περιοχές αλλά και κατά την επιστροφή θα εντυπώσεις στο μυαλό σου ενδιαφέρουσες εικόνες που μπορεί και να μην έχεις ξαναδεί. Μπορεί όμως και να έχεις…
Επίσης:
1. Πάρε ομπρέλα, αδιάβροχο και δεύτερες κάλτσες/εσώρουχα.
2. Να κοιτάς πάντα δεξιά πριν διασχίσεις τον δρόμο.