Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Χριστούγεννα στην Ιρλανδία


Οι Ιρλανδοί εορτάζουν τα Χριστούγεννα (Nollaig) περίπου όπως και οι Άγγλοι ή οι Αμερικάνοι, ωστόσο υπάρχουν κάποια τοπικά έθιμα που κάνουν τη διαφορά. (Πάλι καλά, λέμε εμείς…)
Η περίοδος των Χριστουγέννων κρατά από την παραμονή των Χριστουγέννων ως τη γιορτή των Θεοφανείων (που εδώ λέγεται Epiphany ή Twelfth day μιας και είναι η δωδέκατη μέρα μετά τα Χριστούγεννα).
Ένα έθιμο (που έχει αρχίσει όμως να ατονίζει) είναι η τοποθέτηση ενός μεγάλου κεριού στο περβάζι του μεγαλύτερου παραθύρου μετά τη δύση του ηλίου την παραμονή πρωτοχρονιάς. Το κερί αυτό αφήνεται να καίει όλη τη νύχτα και συμβολίζει το καλωσόρισμα στην Μαρία και τον Ιωσήφ που μεταφέρουν το θείο βρέφος.
Η επόμενη των Χριστουγέννων ονομάζεται μέρα του Αγίου Στεφάνου (St. Stephens Day ή Boxing Day). Η ημέρα αυτή είναι πολύ σημαντική για τους Ιρλανδούς. Όπως και στην Αγγλία οργανώνονται διάφορα δρώμενα που περιλαμβάνουν αγώνες ποδοσφαίρου, ιπποδρομίες κ.α.
Ένα παλαιό έθιμο αποτελεί η παρέλαση των αγοριών του τρυποφράκτη (βλ. είδος πουλιού) ή Wren Boys Procession όπως ονομάζεται. Αυτό το έθιμο παραπέμπει στα αρχαία χρόνια όπου ένας τρυποφράκτης σκοτώθηκε και το κορμί του μεταφέρθηκε σε holly bush. Την ημέρα αυτή, αγόρια και κορίτσια σε αυτοσχέδιες ενδυμασίες παρελαύνουν κρατώντας κοντάρια που φέρουν holly bushes και τραγουδούν έναν ύμνο που συνήθως περιλαμβάνει τους εξής στίχους:
‘The wren, the wren, the king of all birds
On St. Stephen’s day was caught in the furze.’
Ενδιαφέρουσες τοπικές φράσεις:
San Nioclas ή Daidi na Nollag (Άγιος Βασίλης)
Nollaig Shona Dhuit (Καλά/Χαρούμενα Χριστούγεννα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: