Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Ανησυχία για το ιρλανδικό κρέας


Διεθνής ανησυχία επικρατεί μετά την προειδοποίηση της Ιρλανδίας για μη κατανάλωση ιρλανδικού χοιρινού κρέατος, επειδή μπορεί να περιέχει μεγάλες ποσότητες διοξίνης. Η Γερμανία αποσύρει από την αγορά κρέας ιρλανδικής προέλευσης, ενώ μολυσμένο κρέας βρέθηκε και σε Γαλλία και Βέλγιο.
Το Σάββατο, οι ιρλανδικές αρχές διέταξαν την ανάκληση όλων των προϊόντων χοιρινού κρέατος που παρήχθησαν μετά την 1η Σεπτεμβρίου και προορίζονταν είτε για εξαγωγές είτε για την εγχώρια αγορά.
Αναλύσεις που έγιναν στα τέλη Νοεμβρίου εντοπίστηκαν ίχνη της τοξικής ουσίας διοξίνης σε ζωοτροφές που δόθηκαν προς κατανάλωση στους χοίρους.
Τα ποσοστά ήταν μέχρι και 200 φορές πάνω από τα διεθνή όρια ασφαλείας, αναφέρει το BBC. Ωστόσο, ειδικοί επί της ασφάλειας των τροφίμων υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να καταναλωθούν πολύ μεγάλες ποσότητες κρέατος για να είναι επισφαλείς για τον άνθρωπο.
Το μολυσμένο με διοξίνη χοιρινό κρέας από την Ιρλανδία έχει προωθηθεί σε 20 με 25 χώρες, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της κτηνιατρικής υπηρεσίας της Ιρλανδίας Πάντι Ρόγκαν.
«Εκτιμούμε ότι προωθείται σε 20-25 χώρες. Σίγουρα βρίσκεται σε λιγότερες από 30», δήλωσε ο Ρόγκαν.
Προϊόντα ιρλανδικού χοιρινού κρέατος, μολυσμένου με διοξίνη, εντοπίστηκαν στη Γαλλία και το Βέλγιο κατά τη διάρκεια ελέγχων στα σύνορα, όπως ανακοίνωσε η ιρλανδική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων (FSAI).
Σε ελέγχους ρουτίνας που έγιναν από τις γαλλικές αρχές διαπιστώθηκε ότι ιρλανδικά προϊόντα κρέατος, που είχαν τεμαχιστεί στην Ολλανδία, ήταν επίσης μολυσμένα. Μετά από τους ελέγχους η ολλανδική εταιρεία που είχε αναλάβει την κοπή ενημέρωσε το Βέλγιο, όπου είχαν εξαχθεί τέτοια προϊόντα. Οι αναλύσεις των βελγικών αρχών έδειξαν επίσης ότι ήταν μολυσμένα με διοξίνη.
Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε το Σάββατο την απόσυρση από τα καταστήματα χοιρινού κρέατος προέλευσης Ιρλανδίας.
Οι Αρχές προσπαθούν να διευκρινίσουν πόσες είναι οι ποσότητες του ιρλανδικού χοιρινού κρέατος στην αγορά, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Προστασίας του καταναλωτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: