Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Η Ιρλανδία διαψεύδει κατηγορηματικά ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ


Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας διέψευσε με τρόπο κατηγορηματικό τις φήμες που κυκλοφόρησαν στις διεθνείς χρηματαγορές ότι μπορεί να χρειαστεί οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ώρα όμως που το κόστος δανεισμού έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα.
«Ανοησίες: είναι εντελώς αβάσιμες οι φήμες για την εξωτερική οικονομική βοήθεια», τόνισε σχετικά στις δηλώσεις του ο υπουργός των Οικονομικών, Μπράιαν Λένιχαν.
Τις φήμες για τη προσφυγή προκάλεσε έκθεση τράπεζας ότι η Ιρλανδία πρέπει να προσφύγει στο ΔΝΤ, μόνο αν η οικονομία της βρεθεί σε χειρότερη θέση.
Λόγω των φημών για προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης όπως η Ελλάδα, τα σπρεντ για τα 10ετή ομόλογα εκτινάχτηκαν πάνω από το 6% ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασαν ακόμα και στο 6,331%, δηλαδή 390 μονάδες βάσης.
Είναι τα υψηλότερα επίπεδα από την εισαγωγή του ευρώ.
Τις φήμες για προσφυγή διέψευσε και το ΔΝΤ.
Το χρέος της Ιρλανδίας ανέρχεται στα 87,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μετά την εθνικοποίηση της AngloIrish Bank το 2009 ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση, και άλλες τράπεζες αντιμετώπισαν προβλήματα, ιδίως λόγω των ακάλυπτων στεγαστικών δανείων που σώρευσε η οικονομική κρίση. Για την κάλυψη των ζημιών η κυβέρνηση έχει διαθέσει 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: