Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Την επανεξέταση του ιρλανδικού μνημονίου ζήτησε ο Κένι


Να επανεξεταστεί επί το ηπιότερο το ιρλανδικό μνημόνιο, ιδίως να απαλλαγεί από τις διατάξεις έκτακτης φορολόγησης των επιχειρήσεων, που ήταν ένα αίτημα της τρόικας, η οποία συνέταξε το μνημόνιο, ζήτησε το «φαβορί» των προσεχών βουλευτικών εκλογών στην Ιρλανδία, Έντα Κένι. Πάντως, η σχετική φορολογία είναι σήμερα με συντελεστή 12,5% από τις χαμηλότερες όλης της ΕΕ.
«Θέλει η Ιρλανδία να καταβάλει το μερίδιο που της αναλογεί, εκτιμώ όμως ότι χρειαζόμαστε μία βοήθεια, σε ό,τι αφορά το τίμημα για την ενίσχυση των τραπεζών μας και το επιτόκιο» του μνημονίου, υπογράμμισε ο Κένι (ο πολιτικός αναφερόταν στο επιτόκιο 5,83%, για τα πρώτα 45 δισ. ευρώ της βοήθειας του μνημονίου). Ευθέως μάλιστα ο ίδιος κάλεσε τους κατόχους ιρλανδικών ομολόγων να «μοιραστούν τα βάρη της αναδιάρθρωσης» του τραπεζικού τομέα στην Ιρλανδία.
Το Δουβλίνο θα ενισχυθεί συνολικά με 85 δισ. ευρώ, όπως συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ, την Επιτροπή των Βρυξελλών και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα τέλη του Νοεμβρίου του 2010. Η κυβερνητική βοήθεια προς τις τράπεζες της Ιρλανδίας, που έχουν οξύ πρόβλημα ρευστότητας μετά τη διεθνή οικονομική κρίση κι ιδίως την κρίση στην αγορά ακινήτων στην Ιρλανδία, εκτίναξε στο 32% του (ιρλανδικού) ΑΕΠ το δημόσιο ιρλανδικό έλλειμμα. Τη βοήθεια του μνημονίου, οι Ιρλανδοί την βιώνουν ως οδυνηρή εθνική ταπείνωση, διαπιστώνουν πολιτικοί παρατηρητές.
Εκτιμάται από τους ίδιους ότι αυτό το συναίσθημα θα αντανακλαστεί - με την ευκαιρία των πρόωρων γενικών εκλογών - σε μία οδυνηρή ήττα για το ως σήμερα κυβερνών κόμμα, Φιάνα Φέιλ.
Πηγή: www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: