Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Εκλογική συντριβή για τον Μπρίαν Κόουεν, θρίαμβος για το Fine Gael




Οι Ιρλανδοί τιμώρησαν την κυβέρνηση για την οικονομική κατάρρευση της χώρας και την υπαγωγή της στο Μηχανισμό Στήριξης Ε.Ε. και ΔΝΤ. Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση των όρων αποπληρωμής του δανείου των 85 δισ. Ευρώ.
Του Γιώργου Παυλόπουλου
Συντριπτική ήττα υπέστη το μέχρι χθες κυβερνών κόμμα στην Ιρλανδία, πληρώνοντας έτσι βαρύ τίμημα για την οικονομική κατάρρευση της χώρας και την υπαγωγή της στο Μηχανισμό Στήριξης Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ. Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, το Fianna Fail του πρωθυπουργού Μπρίαν Κόουεν κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό μόλις και μετά βίας πάνω από 17%, όταν στις προηγούμενες είχε θριαμβεύσει με 42%. Αλλά και σε επίπεδο εδρών, όλα έδειχναν ότι δεν θα κατάφερνε να φτάσει τις 20, όταν στην απερχόμενη Βουλή κατείχε 78.
Αυτή, λοιπόν, είναι η πιο εντυπωσιακή εκλογική κατάρρευση που έχει σημειώσει οποιοδήποτε κόμμα στην Ιρλανδία, μετά την ανεξαρτησία της χώρας από τη Βρετανία, το 1921! Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τη συντριβή γνώρισαν και οι μέχρι πρότινος εταίροι του Κόουεν στην κυβέρνηση, οι Πράσινοι, που παίρνουν μόλις 1,8% και, κατά τα φαινόμενα, δεν θα έχουν καμία έδρα στη νέα Βουλή.
Κερδισμένοι
Μεγάλοι κερδισμένοι είναι το κεντροδεξιό Fine Gael, που φαίνεται πως θα διασφαλίσει γύρω στις 70 έδρες έναντι 51 που είχε ως χθες, καθώς και το αριστερό Σιν Φέιν, που θεωρούνταν η πολιτική «ομπρέλα» του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού και αυξάνει τη δύναμή του στο 10%, διασφαλίζοντας 15 έδρες στη νέα Βουλή (έναντι 6,5% και 4 εδρών το 2007).
Πλέον, αδιαμφισβήτητος νέος πρωθυπουργός θεωρείται ήδη ο ηγέτης του Fine Gael, Έντα Κένι (φωτό), ο οποίος ωστόσο θα αναγκαστεί να ζητήσει την κοινοβουλευτική στήριξη ενός άλλου κόμματος -πιθανότατα, των Εργατικών, οι οποίοι επίσης αύξησαν τη δύναμή τους, καταλαμβάνοντας περίπου 50% περισσότερες έδρες. «Σήμερα, βρισκόμαστε σε μια καμπή μετασχηματισμού στην ιστορία της Ιρλανδίας (...). Αυτή η μικρή χώρα θα γίνει η καλύτερη στον κόσμο ως το 2016, για να κάνει κάποιος μια επιχείρηση, να δημιουργήσει οικογένεια και να γεράσει με αξιοπρέπεια και σεβασμό», δήλωσε ο Κένι σε συνέντευξή του. Ο ίδιος, επίσης, έχει δεσμευτεί ότι βασική του προτεραιότητα ως πρωθυπουργού θα είναι να επαναδιαπραγματευτεί την αποπληρωμή του δανείου των 85 δισ. ευρώ που έχει λάβει από τον Μηχανισμό Στήριξης, με στόχο να πετύχει πιο ευνοϊκούς όρους.
Το Fine Gael όπως και το Fianna Fail, είναι ένα κόμμα φιλικό προς τις αγορές και τις επιχειρήσεις, ενώ υπεραμύνεται φανατικά των χαμηλών φορολογικών συντελεστών. Η διατήρησή τους, όμως, αμφισβητείται έντονα από Βερολίνο και Παρίσι - έτσι, όπως λένε οι αναλυτές, μια από τις πρώτες ενέργειες του Κένι θα είναι να επισκεφθεί την Αγκελα Μέρκελ, για να διερευνήσει τις «ανοχές» της...
Πηγή: www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: