Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Νέα υποβάθμιση της Ιρλανδίας από την Moody's


Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας κατά δύο βαθμίδες προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Η πιστοληπτική διαβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας υποχώρησε από το «Baa1» στο «Baa3», μία βαθμίδα πάνω από το επίπεδο «junk».
O αμερικανικός οίκος διατηρεί αρνητικές τις προοπτικές, κάτι που μεταφράζεται σε πιθανότητα νέας υποβάθμισης στο άμεσο μέλλον.
Η Moody's δήλωσε ότι η υποβάθμιση στο «Baa3» -δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την αξιολόγηση της Fitch και της Standard & Poor's- οφείλεται στην απροσδόκητη αποδυνάμωση των χρηματοοικονομικών της χώρας, στις αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης και στην αβεβαιότητα όσον αφορά το αποτέλεσμα των τεστ φερεγγυότητας που απαιτεί ο -μόνιμος- Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).
Ο οίκος δήλωσε ότι η Ιρλανδία ίσως χρειαστεί να πάρει επιπλέον μέτρα λιτότητας για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, ενώ η αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη πιθανόν να επιβαρύνει τα χρηματοοικονομικά της χώρας.
«Αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι δημοσιονομικής σταθεροποίησης που έχουν τεθεί, πιθανόν να ακολουθήσει και νέα υποβάθμιση της αξιολόγησης. Επιπλέον, μια νέα επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών της χώρας θα ασκήσει πιέσεις στην αξιολόγηση», ανέφερε η Moody's.
Πάντως, την Πέμπτη η Fitch επιβεβαίωσε στο ΒΒΒ+ με αρνητικές προοπτικές την αξιολόγησή της για την Ιρλανδία, αφαιρώντας την όμως από τη «λίστα» για υποβάθμιση («watch negative»).
Το Δουβλίνο βρίσκεται πιο κοντά στην οικονομική σταθεροποίηση, εκτιμά ο οίκος, κρίνοντας αξιόπιστες τις πρόσφατες κινήσεις για τον ιρλανδικό τραπεζικό τομέα.
Παρ' όλα αυτά, όπως ανέφερε σύμφωνα με το MarketWatch αναλυτής της Fitch, οι αρνητικές προοπτικές διατηρούνται εξαιτίας «των σημαντικών απειλών για την οικονομική ανάκαμψη και την δημοσιονομική εξυγίανση».
Οι αρνητικές προοπτικές, σύμφωνα με τον οίκο, αντικατοπτρίζουν την πιθανότητα αλλαγής της αξιολόγησης στα επόμενα δύο χρόνια, αποτιμώντας το ρυθμό της ανάπτυξης και τη μεσοπρόθεσμη σταθεροποίηση των ιρλανδικών δημοσιονομικών και του χρέους της χώρας.
Πηγή: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: