Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Ξεκίνησε το δημοψήφισμα για την Συνθήκη της Λισσαβόνας


Άνοιξαν πριν από λίγο οι κάλπες στην Ιρλανδία για το δημοψήφισμα για την Συνθήκη της Λισσαβόνας, με την ΕΕ να ελπίζει σε ένα «ναι» μετά την πρώτη απόρριψη το 2008.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το «ναι» συγκεντρώνει από 48%-68% και το όχι 17% ως 33%. Όμως οι υπέρμαχοι της Συνθήκης παραμένουν επιφυλακτικοί.
Στο πρώτο δημοψήφισμα στις 12 Ιουνίου 2008, το 53,4% των Ιρλανδών ψηφοφόρων είχε καταψηφίσει τη Συνθήκη, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναταραχή στην ΕΕ. Ακολούθησαν επίσημες και ανεπίσημες διαβουλεύσεις για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Ιρλανδών, που είχαν να κάνουν με θέματα όπως η παιδεία, η οικογένεια, η ουδετερότητα της χώρας και η φορολογία.
Επιπλέον αν υιοθετήσουν την Συνθήκη, οι Ιρλανδοί θα διατηρήσουν τον επίτροπό τους στην Κομισιόν.
Η Συνθήκη πρέπει να εγκριθεί από το σύνολο των 27 χωρών για να ισχύσει. Μόνο στην Ιρλανδία διεξάγεται, όπως ορίζει το σύνταγμά της, δημοψήφισμα. Είκοσι τέσσερις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν ήδη επικυρώσει την συνθήκη.
Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 22:00 τοπική ώρα (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας).

Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

irlandos είπε...

Καλώς σας βρίσκω αγαπητοί φίλοι.
Πολύ ενδιαφέρον το μπλοκόσπιτό σας, πολύ ενημερωμένο και σαφώς "φιλοϊρλανδικό"!!

Τα νέα του δημοψηφίσματος (ίσως τα μάθατε ήδη) είναι ότι κερδίζει καθαρά το "Ναι" με ποσοστό πάνω από 60%. Πολύ το χάρηκα!

Θα τα λέμε,

Φιλικά,
Ιρλανδός