Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Μονόδρομος ο υπέρογκος δανεισμός για την αντιμετώπιση του ελλείμματος


Σε δανεισμό ποσών που αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ της θα προχωρήσει η Ιρλανδία μέσα στο 2010, καθώς έρχεται αντιμέτωπη με το τεράστιο έλλειμμά της- ακόμα και αν εγκριθεί από τη βουλή της χώρας το πρόγραμμα εξοικονόμησης 4 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό του Δεκέμβρη.
Όπως αναφέρθηκε από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (ESRI), το ισχυρότερο ανεξάρτητο think tank της χώρας, η εξοικονόμηση αυτή θα σταθεροποιήσει μάλλον παρά θα μειώσει το έλλειμμα.
Κατά τις εκτιμήσεις του, το έλλειμμα θα φτάσει στο 12,9% του ΑΕΠ μέσα στο 2009, ενώ θα πέσει στο 12,8 το 2010- εκτιμήσεις που είναι πολύ πιο απαισιόδοξες από ότι οι αντίστοιχες της Ιρλανδικής Κεντρικής Τράπεζας, που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και προέβλεπαν έλλειμμα της τάξης του 10,7%, τόσο το 2009 όσο και το 2010.
Το εν λόγω ποσοστό (όπως και το αντίστοιχο ελληνικό, το οποίο υπολογίζεται πως αγγίζει το 12%) είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το 3% που προβλέπεται από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις χώρες που εισέρχονται στην Ευρωζώνη.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ιρλανδίας το 2009 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 7,2%, καθώς η οικονομία πλήττεται από βαθιά ύφεση, από την οποία θα καταφέρει, κατά τις προβλέψεις, να εξέλθει μετά το 2010.
Κατά την αναφορά του ESRI, «αν και η αύξηση της φορολογίας θα πρέπει να αποτελέσει τμήμα του 'πακέτου' του προϋπολογισμού, η ισορροπία της ρύθμισης θα έπρεπε να γίνει βάσει των παρόντων δεδομένων όσον αφορά τις δαπάνες».
Το βασικό επιχείρημα είναι μία επικεντρωμένη, στοχευμένη προσέγγιση στο θέμα των περικοπών στα έξοδα των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας- ενώ ως θέμα ήσσονος σημασίας εκτιμάται και η συμφωνία που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα ανάμεσα στο Fianna Fail (το οποίο ηγείται της κυβερνητικής «συμμαχίας» ) και το Πράσινο Κόμμα, το οποίο συμφώνησε να παραμείνει στη συμμαχία, εφόσον διασφαλίζεται πως τμήματα του προϋπολογισμού της παιδείας θα παραμείνουν ανέγγιχτα από περικοπές- κάτι που προκάλεσε διαταραχές στο σχεδιασμό του προϋπολογισμού, καθώς ενθάρρυνε και άλλες φράξιες της κυβέρνησης να απαιτήσουν συμβιβασμούς από την κυβέρνηση.
Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Financial Times

Δεν υπάρχουν σχόλια: