Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Ιρλανδικό «ναι» στη Συνθήκη της Λισσαβόνας


Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι αλλαγές στο τοπίο του επαγγελματικού αθλητισμού στην Ευρώπη μετά την υπερψήφιση της Συνθήκης της Λισσαβόνας, η οποία μεταξύ άλλων αναγνωρίζει ιδιαιτερότητα στον αθλητισμό σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ουσιαστικά καταργεί το νόμο Μπόσμαν και της ελεύθερης μετακίνησης αθλητών.
Οι Ιρλανδοί ενέκριναν τη Συνθήκη της Λισσαβόνας με ποσοστό 67,13% βάζοντας τέλος στον πονοκέφαλο των Βρυξελών, καθώς ήταν το μοναδικό κράτος-μέλος από τα 27 της κοινότητας που αρχικά-πριν 18 μήνες-είχε πει «όχι» στη Συνθήκη.
Στο άρθρο 149 της Συνθήκης αναφέρεται πως ο αθλητισμός αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστό κομμάτι, το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον σε θέματα πολιτισμού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιρεί τους αθλητές από την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων, καθώς η συνθήκη αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα στον αθλητισμό αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή του σχεδίου της UEFA και της FIFA για το περίφημο «6+5», δηλαδή τη συμμετοχή έξι τουλάχιστον γηγενών ποδοσφαιριστών στην ενδεκάδα και πέντε κοινοτικών και ξένων. Λέγεται πως στους συλλόγους θα δοθεί ένα χρονικό περιθώριο τουλάχιστον τεσσάρων ετών για να συμμορφωθούν με τη νέα πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: