Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Ο Έντα Κένι ξεκινά συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης


Τις πρώτες κινήσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Ιρλανδίας που θα πάρει τα ηνία από το κατακρημνισμένο Φιάνα Φέιλ και θα επιχειρήσει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του δανείου ΔΝΤ-Ε.Ε. έκανε χθες ο νικητής των γενικών εκλογών της Παρασκευής, ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Φάιν Γκέιλ και μακροβιότερος βουλευτής της χώρας, Εντα Κένι. Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, το κόμμα του Κένι εξασφάλισε έως και 70 έδρες, ωστόσο υπολείπονται 13 για να εδραιώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αποτέλεσμα που καθιστά σχεδόν βέβαιη τη συμμαχία του με το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα.
Λίγο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο ηγέτης των Εργατικών Ιμον Γκίλμορ έσπευσε, χθες, να επισημάνει ότι το κόμμα του είναι πρόθυμο να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά -όπως σημείωσε- αυτή είναι μια απόφαση που θα πάρουν οι νικητές. «Περιμένουμε την κίνηση του Φάιν Γκέιλ», τόνισε. Μια συμμαχία Φάιν Γκέιλ - Εργατικών «θα είναι ό,τι πλησιέστερο σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μπορούμε να έχουμε».
Τα δύο κόμματα από κοινού, σύμφωνα με τη χθεσινοβραδινή εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος, συγκέντρωσαν 105 έδρες σε σύνολο 166 εδρών. Ο Εντα Κένι προέβλεψε ότι το Φάιν Γκέιλ μπορεί να κατακτήσει έως και 76 έδρες, ωστόσο και πάλι θα χρειαστεί στήριξη για να αγγίξει το αναγκαίο όριο των 83 εδρών και να σχηματίσει κυβέρνηση. «Παρά τη σύγκρουσή τους στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, τα δύο κόμματα έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορούν να συνεργαστούν και να αποκαταστήσουν κάποιο επίπεδο σταθερότητας μετά το χάος που άφησε πίσω του το Φιάνα Φέιλ», σχολίασε χθες το Ρόιτερς.
Από την άλλη πλευρά, το Φιάνα Φέιλ, που στις προηγούμενες εκλογές είχε υπερισχύσει με 78 έδρες και επί σειρά ετών κατακτούσε την πρωτιά, γκρεμίστηκε υπό το βάρος του χρέους και της ευθύνης για το εξευτελιστικό -σύμφωνα με τη γνώμη πολλών Ιρλανδών- πακέτο διάσωσης ύψους 85 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με τις εκλογές του 2007, έχασε 61 έδρες.
Μείωση επιτοκίου;Ο Κένι, τώρα, αναμένεται να επιδιώξει χαμηλότερο επιτόκιο για το δάνειο, ωστόσο η Ευρώπη ενδέχεται να ζητήσει σε αντάλλαγμα αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις. Ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε χθες ότι η Ε.Ε. διατίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης του ισχύοντος επιτοκίου δανεισμού (που σήμερα είναι σχεδόν 6%) αλλά δεν διατίθεται να αναθεωρήσει το ποσό του χρέους. «Συνεχίζουμε να βοηθούμε τη νέα ιρλανδική κυβέρνηση και τον λαό της Ιρλανδίας ώστε να εφαρμόσουν το πρόγραμμα που συνοδεύει τον μηχανισμό στήριξης», υπογράμμισε ο κ. Ρεν.
Ο νικητής των εκλογών είχε την Κυριακή τηλεφωνικές συνομιλίες με την Αγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, με τους οποίους συζήτησε το θέμα του δανείου «σε ευρύ πλαίσιο». Την Παρασκευή θα βρίσκεται στο Ελσίνκι για τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. «Θα κινηθούμε την ερχόμενη εβδομάδα. Είχα ήδη επαφές με την Ευρώπη», δήλωσε στην πρώτη μετεκλογική του συνέντευξη. Χαρακτήρισε δε το δάνειο «κακή συμφωνία για την Ιρλανδία και την Ευρώπη», θεωρώντας ότι υπάρχει «περιθώριο ελιγμών».
Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: