Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Υπό συζήτηση η μείωση του επιτοκίου για την Ιρλανδία


Ο επίτροπος Όλι Ρεν (φωτό) δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων δανειοδότησης για την Ιρλανδία, διευκρινίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο στη συζήτηση για το «πακέτο» των μέτρων αντιμετώπισης των χρηματοπιστωτικών κρίσεων.
Με άλλα λόγια, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ενίσχυση του σημερινού Ταμείου και της λειτουργίας του μελλοντικού μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας. «Η πολιτική καθορισμού των επιτοκίων είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο της σφαιρικής στρατηγικής της Ε.Ε. για τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη και της βιωσιμότητας του χρέους όλων των μελών της», δήλωσε χθες ο επίτροπος σε συνέντευξη Τύπου.
Ο νικητής των ιρλανδικών εκλογών, Έντα Κέλι, που αναμένεται να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει τη μείωση του επιτοκίου 5,80% που ορίστηκε για το δάνειο ύψους 85 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε να χορηγηθεί στην Ιρλανδία από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Για τον Ε. Κέλι, πρόκειται για «επιτόκιο τιμωρίας».
Ο Ιρλανδός πολιτικός έχει επίσης υποσχεθεί ότι θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες την επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης που συμφωνήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Προς το παρόν, όμως, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση για το αίτημα αυτό από τους κοινοτικούς και το ΔΝΤ.
ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ
Πηγή: www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: