Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Η Μέρκελ δεν αποκλείει μείωση επιτοκίων για την Ιρλανδία


Ανοιχτό, αλλά μετά πολλών επιφυλάξεων, άφησε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στο ιρλανδικό δάνειο από την τρόικα - ένα ζήτημα που αποτελεί πυξίδα για το αν θα υπάρξει τελικά ανάλογη μείωση και στο δάνειο της χώρας μας.
Η κυρία Μέρκελ εμφανίστηκε σαφώς συγκρατημένη για την πιθανότητα χαμηλότερων επιτοκίων στα δάνεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ μετά τη συνάντησή της με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες, απέφυγε όμως να κλείσει εντελώς την πόρτα.
Όπως είπε, τα επιτόκια δεν μπορούν να μειώνονται «με τεχνητό τρόπο» διότι πάντοτε αποτελούν καθρέφτη της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει μία χώρα.
Αναφερόμενη, δε, ειδικά στην Ιρλανδία είπε: «Εάν ένα κράτος-μέλος έχει ένα αίτημα, φυσικά και το συζητάμε. Όμως, το ιρλανδικό πακέτο δεν είναι πολύ παλιό - συμφωνήθηκε μόλις πριν από λίγους μήνες. Ως εκ τούτου, δεν μπορώ να πω σήμερα αν πρέπει να αλλάξουμε αυτό το πακέτο».
Η μείωση των επιτοκίων στο δάνειο των 85 δισ. ευρώ της Ιρλανδίας αποτελεί βασική διεκδίκηση του κεντροδεξιού κόμματος Φίνε Γκαέλ που κέρδισε τις εκλογές της περασμένης Κυριακής.
Πηγή: www.kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: