Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Προς κρατικοποίηση και των 6 τραπεζών


Κορυφώνεται η αγωνία στην Ιρλανδία μία ημέρα πριν την ανακοίνωση των stress test για τις τράπεζες της χώρας και ενώ η Irish Life & Permanent απέσυρε τις μετοχές της από το χρηματιστήριο του Δουβλίνου, εν μέσω φημών για άμεση κρατικοποίησή της.
Χθες, η μετοχή της Irish Life & Permanent έκανε «βουτιά» 46%, καθώς επικράτησαν φήμες ότι η κυβέρνηση της Ιρλανδίας θα χρειαστεί να διοχετεύσει νέα κεφάλαια στον χρηματοοικονομικό οργανισμό. Στην επίσημη ανακοίνωση της η Irish Life & Permanent τονίζει ότι η έντονη φημολογία για την επικείμενη διάσωση και κρατικοποίηση της τράπεζας απαιτεί τη διακοπή των συναλλαγών της μετοχής της έως ότου η κεντρική τράπεζα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress test.
Πρόκειται για τη μοναδική από τις έξι ιρλανδικές τράπεζες που δεν χρειάστηκε έως τώρα να διασωθεί από το κράτος. Ωστόσο, τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η τράπεζα ενδέχεται να χρειαστεί κεφαλαιακή ένεση τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ.
Το ιρλανδικό δημόσιο έχει ήδη αποκτήσει τον έλεγχο τεσσάρων από τις έξι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Πρόκειται για τις Anglo Irish, Αllied Irish Banks, EBS και INBC οι οποίες έχουν λάβει ήδη ενίσχυση ύψους 46 δισ. ευρώ και βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο του κράτους. Το δημόσιο συμμετέχει επίσης με 36% στο μετοχικό κεφάλαιο της Bank of Ireland.
Πηγή: www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: