Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

B. Ιρλανδία: Στο νοσοκομείο Ιρλανδός κρατούμενος απεργός πείνας


Διαφωνών Ιρλανδός κρατούμενος, μακρινός συγγενής του προέδρου του Σιν Φέιν Τζέρι Άνταμς, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της φυλακής όπου κρατείται, μετά από 42 ημέρες χωρίς τροφή, καθώς η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε επιδείνωση.
Ο Λίαμ Χάναγουεϊ, 39 ετών, έχει εκτίσει 2 χρόνια από την ποινή 10 ετών κάθειρξης που του επιβλήθηκε για την κατοχή εκρηκτικών. Είναι μέλος της μικρής ένοπλης ρεπουμπλικανικής ομάδας Saor Uladh - παρακλαδιού του IRA-.
Η ειρηνευτική συμφωνία του 1998 χαιρετίστηκε ως το "τέλος" των τριών δεκαετιών της βίας στη Βρετανική επαρχία ανάμεσα σε καθολικούς και προτεστάντες και μεταξύ αυτονομιστών και πιστών στο στέμμα - ωστόσο, καθολικοί αυτονομιστές παραμένουν ενεργοί και σκότωσαν δύο Βρετανούς στρατιώτες και έναν αστυνομικό το 2009.
Η Saor Uladh, η οποία πρόσφατα επανασυστήθηκε μετά την διάλυσή της πριν από 50 και πλέον χρόνια, αντιτίθεται στη συμφωνία του Σιν Φέιν για τη νομή της εξουσίας στο Μπέλφαστ με τους ενωτικούς και θέτει ως πολιτικό πρόταγμα την ενωμένη Ιρλανδία.
Η σωφρονιστική υπηρεσία της Βορείου Ιρλανδίας ανέφερε ότι ο Χάναγουεϊ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της φυλακής, όπου η κατάστασή του "παρακολουθείται στενά". Εκπρόσωπός της δήλωσε ότι προς το παρόν η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία.
Το 1981 δέκα μέλη του Προσωρινού IRA και του Ιρλανδικού Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (INLA), οργανώσεων που έκτοτε εγκατέλειψαν τον ένοπλο αγώνα, πέθαναν μετά από απεργία πείνας 46-73 ημερών.
Πηγή: www.eidhseis-shmera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: