Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Πλησίασε το 5% το ιρλανδικό spread


Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ
Το... σταυρό των spreads συνεχίζει να κουβαλά και η Ιρλανδία, με την αγορά να προβλέπει πτώχευση της τράπεζας Allied Irish, την τράπεζα Anglo Irish να «παζαρεύει» αναδιάρθρωση χρέους και το πολιτικό κλίμα να επιβαρύνεται από την παραίτηση βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος.
Τα spreads των δεκαετών ιρλανδικών ομολόγων ενισχύθηκαν χθες για έβδομη συνεχόμενη μέρα κατά 16 μονάδες βάσης στις 498 μονάδες (4,98%) σε σχέση με τα δεκαετή γερμανικά ομόλογα (bunds). Το επιτόκιο του ιρλανδικού ομόλογου έχει φτάσει στο 7,52%, επίπεδο το οποίο είναι το υψηλότερο από το 1999 που η Ιρλανδία εντάχθηκε στο ευρώ.
Δεν είναι μόνο το κρατικό χρέος της Ιρλανδίας που γίνεται μέρα με τη μέρα ακριβότερο, αλλά και το επί μέρους χρέος των ιρλανδικών τραπεζών. Το κόστος ασφάλισης για ομόλογα αξίας 10 εκατ. ευρώ της τράπεζας Allied Irish Bank έχει φτάσει στα 3,25 εκατ. ευρώ, με την αγορά να δίνει 62% πιθανότητα η εν λόγω τράπεζα να πτωχεύσει μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.
Ζητά αναδιάρθρωση 80%
Η άλλη ιρλανδική τράπεζα, η Anglo Irish, την οποία έχει «χρεωθεί» η ιρλανδική κυβέρνηση, βρίσκεται σε διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης του χρέους της, προσφέροντας στους πιστωτές της 20 λεπτά για ένα ευρώ χρέους, ζητά με άλλα λόγια να μειωθεί η αξία του χρέους της (ομόλογα) κατά 80%!
Τα επιδεινούμενα προβλήματα των ιρλανδικών τραπεζών συμπίπτουν με την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει νέο τετραετές πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο προβλέπει υπερδιπλασιασμό των αρχικών περικοπών των 7 σε 15 δισ. ευρώ.
Το ιρλανδικό δημοσιονομικό έλλειμμα, χωρίς το κόστος διάσωσης των τραπεζών, ανέρχεται στο 11,9% του ΑΕΠ, με το σύνολο του χρέους της να φτάνει στο 70%.
Το κόστος διάσωσης της Anglo Irish εκτιμάται ότι θα ανεβάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 35% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος πάνω από 100% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από τη δεκαετία του '80.
Η πρόσφατη μάλιστα παραίτηση βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος συνέτεινε στην άνοδο των spreads, καθώς το πρώτο πακέτο λιτότητας πρέπει να περάσει από την έγκριση του Κοινοβουλίου τον Δεκέμβριο.
Πηγή: www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: