Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Lenihan: «Διαθέτουμε ακόμη ταμειακά αποθέματα»


Η Ιρλανδία έχει ακόμα ταμειακά αποθέματα και δεν "πτώχευσε", αλλά αναγκάστηκε να υποβάλει αίτηση για οικονομική ενίσχυση καθώς έχει αποκλειστεί από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Brian Lenihan.
Μιλώντας στο κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό RTE Radio 1, ο Lenihan επισήμανε ότι το πρόγραμμα βοήθειας θα αποδείξει στις αγορές "ότι η Ιρλανδία μπορεί να καταφύγει σε αυτή τη λύση που εμφανίζεται ως έσχατη", αλλά θα τις επιτρέψει να δανειστεί ξανά από τις αγορές στο μέλλον.
Ο Lenihan εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ιρλανδία μπορεί να επιστρέψει «αρκετά γρήγορα» στις αγορές και αρνήθηκε τα όσα λέγονται ότι η χώρα θα αποκλειστεί από τις αγορές για τρία χρόνια. Αναφορικά με τις τράπεζες τόνισε ότι θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση του συνόλου του κλάδου με πιθανές συγχωνεύσεις και εξαγορές. «Οι τράπεζες θα μικρύνουν έτσι ώστε να εκπληρώνουν τις πραγματικές ανάγκες της πραγματικής ιρλανδικής οικονομίας».
Ο Lenihan σημείωσε παράλληλα ότι οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι από το τετραετές δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας -το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη- και δεν πρόκειται να ζητήσουν αλλαγές πάνω στο πρόγραμμα. Επανέλαβε τέλος, ότι οι διαπραγματεύσεις δεν αγγίζουν το φόρο επιχειρήσεων ύψους 12,5% που είναι ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρωζώνη.
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: