Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Πολύ κοντά στη λήψη πακέτου στήριξης από ΕΕ, ΔΝΤ


Η Ιρλανδία είναι έτοιμη να δεχθεί σημαντικό πακέτο στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δήλωσε σήμερα ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Πάτρικ Χόνοχαν (φωτό), ο οποίος τοποθετεί το ύψος του πακέτου αυτού σε «δεκάδες δισεκ. ευρώ».
Οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη έγιναν λίγο πριν από την άφιξη σήμερα στην Ιρλανδία κλιμακίου αξιωματούχων από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για περαιτέρω συνομιλίες για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.
Κατά τον Χόνοχαν, η τελική απόφαση εναπόκειται στην κυβέρνηση της Ιρλανδίας, η οποία δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις.
Ο κεντρικός τραπεζίτης, μάλιστα, τοποθέτησε το επιτόκιο δανεισμού που πιθανόν θα έχει το πακέτο στήριξης στο 5%.
Αρκετοί παράγοντες πιστεύουν ότι ιδιαίτερα για τις υπερχρεωμένες τράπεζες της χώρας, θα χρειαστούν κάποιο είδος «διάσωσης». Οι φόβοι για τη σταθερότητα των τραπεζών έχουν οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο του κόστους δανεισμού του κράτους, το οποίο έχει διοχετεύσει αρκετά δισεκ. ευρώ στα πιστωτικά ιδρύματα.
Οι δηλώσεις του Χόνοχαν έγιναν σε συνέντευξή του στον κρατικό σταθμό RTE σήμερα το πρωί από τη Φρανκφούρτη, όπου συμμετείχε σε τακτική συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ.
Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC, Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια: