Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Μέχρι τέλος του μήνα έτοιμο το πακέτο βοήθειας για Ιρλανδία


Πιάνουν «δουλειά» από σήμερα και επισήμως τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ προκειμένου να συνθέσουν τις λεπτομέρειες ενός τριετούς πακέτου διάσωσης για την Ιρλανδία, ενώ η κυβέρνηση της χώρας βάζει τις τελευταίες πινελιές στο δημοσιονομικό πρόγραμμα λιτότητας των 15 δισ. ευρώ.
Χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησαν να συμβάλλουν στη διάσωση της Ιρλανδίας με δάνεια, που αναμένεται να ανέλθουν συνολικά στα 80-90 δισ. ευρώ, ώστε να καταπολεμηθεί η τραπεζική κρίση και η κρίση του προϋπολογισμού.
Στελέχη των Ε.Ε. και ΔΝΤ ελπίζουν ότι η κίνηση αυτή θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των αγορών, ενώ παράλληλα θα αποτρέψει την απώλεια της εμπιστοσύνης για τις άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης, όπως για την Πορτογαλία και την Ισπανία.
Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, η οποία αντιμετωπίζει ήδη την οργή της κοινής γνώμης για τη διαχείριση της κρίσης, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα σχέδια για ένα πακέτο περικοπών και αύξησης των φόρων με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα-ρεκόρ του προϋπολογισμού. Ωστόσο, το υψηλό κόστος δανεισμού της συνέχισε να διογκώνεται, καθιστώντας μια διάσωση σχεδόν αναπόφευκτη.
Το τετραετές πακέτο δημοσιονομικής λιτότητας αναμένεται να περιέχει σχέδια για νέο φόρο κατοικίας, καθώς και περικοπές σε επιδόματα και υπηρεσίες. Αναμένεται ακόμη να σταματήσουν και οι φοροαπαλλαγές για τους υψηλότερα αμοιβόμενους.
Η υπουργός Τουρισμού Mary Hanafin (φωτό), δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι το τετραετές σχέδιο είχε ολοκληρωθεί, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί και από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, και θα παρουσιαστεί την Τετάρτη.
Εξετάζεται ακόμη ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση των τραπεζών της Ιρλανδίας, ως κεντρική «σανίδα» για το ευρύτερο διεθνές πακέτο βοήθειας. Ο υπουργός Οικονομικών Brian Lenihan δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες ότι οι ιρλανδικές τράπεζες θα γίνουν σημαντικά μικρότερες από ό,τι είναι τώρα, ενώ δεν αποκλείεται να πουληθούν και διάφορα τμήματα που δεν εντάσσονται στις κύριες δραστηριότητες.
Το μέγεθος της διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά αναμένεται να είναι μικρότερο από τα 110 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Olli Rehn δήλωσε ότι ειδικοί από την Κομισιόν, την ΕΚΤ Και το ΔΝΤ θα έχουν έτοιμο ένα τριετές πακέτο βοήθειας, μέχρι το τέλος του μήνα. Η Βρετανία, η οποία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, δήλωσε ότι θα προσφέρει περίπου 7 δισ. στερλίνες σε διμερή βοήθεια.
Σύμφωνα με ανάλυση της BNP Paribas που δημοσιεύει σήμερα το blog Alphaville των Financial Times, η Μ. Βρετανία και η Γερμανία είναι οι χώρες που θα χάσουν περισσότερο από ενδεχόμενη στάση πληρωμών της Ιρλανδίας, καθώς διαθέτουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε ιρλανδικά ομόλογα.
Η έκθεση της Μ. Βρετανίας διαμορφώνεται σε 149 δισ. δολάρια, ενώ της Γερμανίας σε 139 δισ. δολάρια και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 69 δισ. δολάρια, το Βέλγιο με 54, η Γαλλία με 50 και η Ιαπωνία με 27 δισ. δολάρια. Οι υπόλοιπες χώρες έχουν έκθεση της τάξης των 243 δισ. δολαρίων σε ιρλανδικά ομόλογα.
Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: