Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Η Ιρλανδία κινδυνεύει με πτώχευση


Η Ιρλανδία οδεύει προς πτώχευση τον ερχόμενο Ιούνιο επειδή αδυνατεί να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα που χρειάζεται από τις αγορές.
Αυτό ισχυρίζεται η οικονομολόγος Megan Greene του Economist Intelligence Unit.
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Irish Independent, η οικονομολόγος αναφέρει πως η Ιρλανδία θα πρέπει οπωσδήποτε να δεχθεί βοήθεια από τον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης (ESF) τον Ιούνιο, διότι βρίσκεται σε πολύ δυσμενέστερη θέση από όσο νομίζει.
Σύμφωνα με την Greene, η χώρα χρειάζεται να προχωρήσει σε πολύ πιο δραστικές περικοπές μέσα στο διάστημα 2011-2015, από αυτές που αποφασίστηκαν. Σήμερα, οι περικοπές που ανακοινώθηκαν είναι €6 δισ. για το 2011, και €15 δισ. για τη περίοδο 2011-2015. Η Greene όμως θεωρεί πως οι περικοπές θα πρέπει να είναι της τάξης των €9 δισ. και €20 δισ. αντίστοιχα. Όπως λέει, υπάρχουν σοβαρές αμφισβητήσεις στις προβλέψεις της κυβέρνησης για το ΑΕΠ, και πιστεύεται πως η πραγματική ανάπτυξη δεν θα αρχίσει πριν από το 2012.
Η Ιρλανδία βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τον προϋπολογισμό της, αλλά και της σχεδιαζόμενης διάσωσης της Anglo Irish Bank. Αν δεν λυθεί τουλάχιστον ένα από τα δυο αυτά σοβαρά ζητήματα, είτε μέσω περικοπών, είτε μέσω τερματισμού της στήριξης του τραπεζικού τομέα της χώρας, η πίεση που δέχεται η οικονομία της, θα διογκωθεί ακόμη περισσότερο.
Πηγή: http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: