Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Ιρλανδία: Πτώση 12% των εξαγωγών τον Ιούλιο


ΔΟΥΒΛΙΝΟ (Dow Jones) – Σε χαμηλό 16 μηνών υποχώρησαν τον Ιούλιο οι εξαγωγές της Ιρλανδίας κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης στις εξαγωγές χημικών προϊόντων, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Τα εποχιακά προσαρμοσμένα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας έδειξαν ότι οι εξαγωγές υποχώρησαν 12% ξεπερνώντας οριακά τα 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο από 7,96 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και σε σύγκριση με 7,8 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2010. Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι εξαγωγές βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάρτιο του 2010.
Οι εισαγωγές τον Ιούλιο σημείωσαν άνοδο 3% στα 3,87 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο. Αυτό διαμόρφωσε τα εμπορικό πλεόνασμα στα 3,15 δισ. ευρώ με πτώση 25% από τα 4,18 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Ωστόσο, τα μη προσαρμοσμένα στοιχεία για τους πρώτους έξι μήνες του έτους έως τα τέλη του Ιουνίου έδειξαν άνοδο των εξαγωγών κατά 7% στα 47,1 δισ. ευρώ από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 9% στα 25 δισ. ευρώ όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία.
Η αύξηση των εξαγωγών το πρώτο εξάμηνο του έτους είχε οδηγό τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα οργανικά χημικά και πετρελαϊκά προϊόντα. Οι εξαγωγές ηλεκτρονικών υπολογιστών υποχώρησαν κατά τη διάρκεια της περιόδου. Πάνω από το μισό των ιρλανδικών προϊόντων είχε κατεύθυνση τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Βέλγιο και τη Μ. Βρετανία.
Η αύξηση των εισαγωγών οδηγήθηκε από τα πετρελαϊκά, ιατρικά και φαρμακευτικά προϊόντα και οργανικές χημικές ουσίες για το εξάμηνο μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Πάνω από το μισό των εισαγωγών προήλθε από τη Μ. Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία.
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: