Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Εύσημα Ρέγκλινγκ σε Ιρλανδία και Πορτογαλία


Εύσημα στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία για την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων προσαρμογής που ακολουθούν, απένειμε ο πρόεδρος του προσωρινού ταμείου στήριξης EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ αναφορικά με την Ελλάδα παρατήρησε πως είναι «ιδιαίτερη περίπτωση».
Εύσημα στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία απένειμε ο πρόεδρος του προσωρινού ταμείου στήριξης EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μια «ιδιαίτερη περίπτωση» (Φωτογραφία αρχείου).
Σε ακρόαση της επιτροπής προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής εν όψει της ψηφοφορίας της 29ης Σεπτεμβρίου για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF, ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι η Ιρλανδία εμφανίζει ήδη ένα πλεόνασμα του ισοζυγίου, το οποίο τροφοδοτείται από την αύξηση των εξαγωγών και την επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας.
Ταυτόχρονα σημείωσε ότι και το δημόσιο έλλειμμα μειώνεται ταχύτερα από ότι προέβλεπε το πρόγραμμα προσαρμογής, ενώ και η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα επιτυγχάνεται ταχύτερα.
Αναφορικά με την Πορτογαλία επισήμανε ότι οι διεθνείς πιστωτές διαπίστωσαν επιτυχία των προσπαθειών εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών. Το έλλειμμα θα μειωθεί από το 9,1% στο 5,9% φέτος και το 2013 η Πορτογαλία θα ικανοποιεί το κριτήριο του Μάαστριχτ 3%.
Αντιθέτως, η Ελλάδα είναι μια «ιδιαίτερη περίπτωση» σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ. «Η χώρα δεν έχει μόνον βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας. Γι αυτό και στο σχεδιαζόμενο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα συμπεριληφθούν και ιδιώτες πιστωτές, προκειμένου να μειωθεί το συνολικό βάρος του χρέους», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: