Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Και επίσημα αθώοι οι νεκροί της «Bloody Sunday»


Την πρόθεση της να αποζημιώσει τις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν την «Ματωμένη Κυριακή» - 30ης Ιανουαρίου 1972- όταν οι Βρετανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών στη Βόρεια Ιρλανδία στη διάρκεια της καταστολής των επεισοδίων της, την ημέρα που έμεινε γνωστή ως Bloody Sunday ανακοίνωσε η Βρετανική κυβέρνηση.
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας με επίσημη ανακοίνωση του παραδέχθηκε ότι μέλη των ενόπλων δυνάμεων "έδρασαν λανθασμένα" και ότι η κυβέρνηση "λυπάται βαθιά" για τα γεγονότα αυτής της ημέρας. Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 1972 τα βρετανικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους όταν έπειτα από μία πορεία Καθολικών ξέσπασαν επεισόδια στη συνοικία Μπογκσάιντ, στο Λόντοντερι της Βόρειας Ιρλανδίας, σκοτώνοντας επί τόπου 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 14 από τους οποίους ένας ακόμα υπέκυψε στα τραύματα του.
"Είμαστε σε επικοινωνία με τους δικηγόρους των οικογενειών και όπου υπάρχει νομική ευθύνη και πρέπει να πληρώσουμε αποζημίωση θα το κάνουμε", αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου. Είχαν προηγηθεί συζητήσεις για την καταβολή αποζημιώσεων, όταν η επίσημη έρευνα που έγινε πέρσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για τους πυροβολισμούς και ότι όσοι σκοτώθηκαν ήταν άοπλοι Καθολικοί. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος ο βρετανός πρωθυπουργός είχε ζητήσει συγνώμη, δηλώνοντας ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου "αυτό που συνέβη τη Ματωμένη Κυριακή ήταν λάθος. Γι' αυτό το λόγο εκ μέρους της κυβέρνησης και της χώρας εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη".
Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των οικογενειών που ενδέχεται να λάβουν αποζημιώσεις, ή το ύψος τους, αλλά η οικογένεια ενός από τα θύματα ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχθεί την αποζημίωση και υπογράμμισε ότι επιθυμεί να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι στρατιώτες που ευθύνονται για το μακελειό. Η Λίντα Νας, αδερφή του Ουίλιαμ Νας που σκοτώθηκε την Ματωμένη Κυριακή σε ηλικία 19 ετών δήλωσε στο BBC «είναι αποκρουστικό, προβλητικό. Ούτε τώρα ούτε ποτέ δεν θα δεχθώ χρήματα. Έχω ήδη ενημερώσει τη νομική μου ομάδα ότι θέλω να προχωρήσω δικαστικά".
Πηγή: http://www.enet.gr/?

Δεν υπάρχουν σχόλια: