Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Ξεκινά η μεταβίβαση δανείων στη "bad bank"


Τις αγορές προβληματικών παγίων από ιρλανδικές τράπεζες ξεκινά ο ειδικός οργανισμός που δημιούργησε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας για να αντιμετωπίσει οριστικά το θέμα των επισφαλών δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών και να επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.
Όπως ανακοίνωσε η ιρλανδική κυβέρνηση, η Εθνική Υπηρεσία Διαχείριση Παγίων (NAMA) θα ξεκινήσει στο επόμενο διάστημα την αγορά παγίων στο πλαίσιο του σχεδίου για την εξυγίανση των τραπεζών και την αναζωπύρωση του δανεισμού.
Οι αγορές των προβληματικών παγίων θα πραγματοποιηθούν με σημαντικά discounts, ενώ οι ζημιές λόγω της μεταβίβασης "αναμένεται να οδηγήσουν ορισμένες τράπεζες στην ανάγκη ανασυγκρότησης των κεφαλαίων τους", επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Brian Lenihan, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Η Allied Irish θα μεταβιβάσει δάνεια ύψους 24 δισ. ευρώ στη NAMA, ενώ η Anglo Irish Bank Corp. θα μεταβιβάσει δάνεια 28 δισ. ευρώ στην υπηρεσία. Η Bank of Ireland θα διαθέσει 16 δισ. ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν και οι μικρότερες EBS και Irish Nationwide, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Η Allied Irish Banks Plc ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αντλήσει 2 δισ. ευρώ, μετά την μεταβίβαση των δανείων της στην υπηρεσία, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το Νοέμβριο και να ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2010. Η AIB εκτιμά ότι θα καταγράψει απομειώσεις 3,7 δισ. ευρώ προ φόρων από την μεταβίβαση. Η άντληση των νέων κεφαλαίων θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους 12 με 18 μήνες.
Ο τίτλος της Allied Irish Banks βρέθηκε να σημειώνει άλμα 29% στις αρχικές συναλλαγές στο Δουβλίνο.
Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: