Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Αφιέρωμα στους Frank Αnd Walters


Στην ιστοσελίδα www.stereoworld.gr ο Χρήστος Μήλιος αφιερώνει 429 λέξεις στο Ιρλανδικό συγκρότημα Frank Αnd Walters και εμείς σας τις παρουσιάζουμε.
«Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της εποχής μας είναι η ταχύτατη μετάδοση πληροφοριών. Ο καθένας μας έχει τη δυνατότητα να ψάξει, να διαβάσει και να μάθει μέσω διαδικτύου οτιδήποτε αναζητήσει. Καλό όλο αυτό αλλά εμπεριέχει και κινδύνους, ένας από τους πιο συνηθισμένους είναι η παράλειψη ή απόκρυψη δεδομένων. Για γίνω πιο συγκεκριμένος αν κάποιος ψάξει να μάθει για το κίνημα της Brit pop και τους κύριους εκπροσώπους της θα βρει πολλές και έγκυρες πληροφορίες, αν όμως θέλει να εμβαθύνει, τότε υπάρχει πρόβλημα. Μία από τις εγκληματικές παραλείψεις, κατά την γνώμη μου, είναι η αφάνεια του ονόματος των Frank Αnd Walters από τις λίστες των brit pop συγκροτημάτων
«Μα καλά» θα πει κάποιος, «αυτοί είναι Ιρλανδοί τι σχέση έχουν με την Βρετανική ποπ, από πού κι ως πού; Τρελάθηκες;» Καθόλου. Τις συναυλίες των Frank Αnd Walters άνοιγαν ονόματα όπως οι Radiohead και οι Suede. Μεγάλος οπαδός και roadie τους ήταν ο Noel Gallaher ο οποίος τους είχε εγκωμιάσει στο παρελθόν και έχει υποστηρίξει ότι υπήρξαν ένα από τα βασικά ερεθίσματα για την δημιουργία των Oasis.
Οι Frank And Walters δημιουργήθηκαν το 1990 στο Cork της Ιρλανδίας από τα αδέρφια Paul Linehan και Niall Linehan (ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Kevin Pedreschi το 2004) και τον Ashley Keating. Το όνομά τους το εμπνεύστηκαν από δύο εκκεντρικούς «αλήτες» της περιοχής που τους κέντρισαν το ενδιαφέρον. Έχουν κυκλοφορήσει 5 studio άλμπουμ και εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να είναι ενεργοί συνεχίζοντας και τις live εμφανίσεις τους.
Το πρώτο άλμπουμ τους και ένα από τα ωραιότερα indie pop album που δεν έχει δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας στη Ελλάδα, είναι το Trains, Boats And Planes, ένα αριστούργημα που συνέθεσαν στις αρχές τις δεκαετίας του '90 και το οποίο κυκλοφόρησε το 1992 και έμελλε να γίνει το κρυφό διαμάντι της Setanta Records. Το Trains, Boats And Planes αποτελείται από έντεκα χαρούμενα ποπ κομμάτια που διαδέχονται αρμονικά το ένα το άλλο σε αντίθεση με όλα αυτα τα άλμπουμ της σύγχρονης ποπ που αναλώνονται σε φανταχτερές ενορχηστρώσεις και προγραμματισμούς για να καλύψουν την απουσία της μελωδίας. After All και Τhis Ιs Νot Α Song είναι τα κομμάτια που ακούστηκαν και χόρευτηκαν περισσότερο στα indie club της Ευρώπης. Στη χώρα μας οι Franks έχουν λίγους αλλά συναισθηματικά δεμένους οπαδούς, αυτό άλλωστε έγινε ιδιαίτερα φανερό στη μία και μοναδική τους εμφάνιση στη χώρα μας το 2002 στο An club.
Ακούστε το στο σπίτι, στην δουλειά, στο αυτοκίνητο, ακούστε το με φίλους, με γνωστούς, με τον/την καλό/ή σας αλλά μην διανοηθείτε να το ακούσετε χαμηλά!
Σε έναν ιδανικό κόσμο οι Frank And Walters θα ήταν stars, στον δικό σου;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: