Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Στην Ιρλανδία των προγόνων του ο Μοχάμεντ Άλι


Δεκάδες χιλιάδες Ιρλανδοί υποδέχθηκαν την Τρίτη (1/9) τον θρύλο της πυγμαχίας, Μοχάμεντ Αλι, στην ιδιαίτερη πατρίδα των προγόνων του, την κωμόπολη Ένις. Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών επρόκειτο να τιμηθεί από τον δήμαρχο και τις αρχές του Ένις για την προσφορά του στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, αλλά και τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες. Επίσης, το πρόγραμμα της υποδοχής ήρωα, που του επεφύλαξαν, προέβλεπε ξενάγηση στην κωμόπολη, επίσημο δείπνο σε κοντινό κάστρο και απονομή του τιμητικού τίτλου ευγένειας «freeman» (ελεύθερος). Στη μεσαιωνική παράδοση, οι κάτοχοι του συγκεκριμένου τίτλου είχαν το δικαίωμα να αφήνουν τα κοπάδια τους για βοσκή σε δημόσιες εκτάσεις, προνόμιο που θεωρητικά ακόμη ισχύει για τα πάρκα του Δουβλίνου. Ο διοικητής της κομητείας όπου ανήκει το Ένις δήλωσε χαριτολογώντας ότι δεν αναμένει από τον Άλι να φέρει μαζί του και πρόβατα, αλλά τόνισε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα τιμητική διάκριση για τους Ιρλανδούς.

Ο προπάππους του

Όπως αποκαλύφθηκε από Ιρλανδούς δημοσιογράφους σε ντοκιμαντέρ του 2002, ο προπάππους του 67χρονου σήμερα Άλι, Εϊμπ Γκρέιντι, μετανάστευσε από την Ιρλανδία στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1860. Εκεί παντρεύτηκε μια Αφροαμερικανή πρώην σκλάβα που είχε απελευθερωθεί. Η εγγονή τους, Οντίσα Λι Γκρέιντι, ήταν η μητέρα του Άλι, ο οποίος βαφτίστηκε Κάσιους Κλέι, όπως και ο πατέρας του.
Ο δήμαρχος του Ένις εμφανίστηκε ενθουσιασμένος με την επίσκεψη του παλαίμαχου πυγμάχου: «Είναι φανταστικό. Δεν περίμενα ποτέ πως το πιο διάσημο τέκνο του Ένις θα έλθει στην πατρίδα των προγόνων του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και προσέθεσε ότι η επίσκεψη θα αναπτερώσει το ηθικό των κατοίκων της κωμόπολης, η οποία έχει πληγεί από την οικονομική ύφεση.
Ο Άλι, που πάσχει εδώ και 25 χρόνια από τη νόσο του Πάρκινσον, θα πήγαινε και στη γειτονιά του προπάππου του και θα συναντούσε μακρινούς συγγενείς του.
Επιπλέον, οι δημοτικές αρχές είχαν διοργανώσει έκθεση με συλλεκτικά αντικείμενα από τη λαμπρή πορεία του Άλι στο άθλημα της πυγμαχίας. Οι τιμητικές εκδηλώσεις επρόκειτο να μεταδοθούν και από την Iρλανδική τηλεόραση. Η προηγούμενη φορά που ο Άλι είχε επισκεφθεί την Ιρλανδία ήταν το 2003, επ’ ευκαιρία των Παραολυμπιακών Αγώνων, ενώ ιστορικός θεωρείται ο αγώνας του με τον Αλ Λιούις, ενώπιον 25.000 θεατών, το 1972, στο Δουβλίνο.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: