Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Νούναν προς ΕΕ: Δεν θα αφήσω το ελληνικό πλάνο να καταστρέψει την Ιρλανδία


Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικελ Νούναν προειδοποίησε τους ευρωπαίους ομολόγους του πως δεν θα ανεχθεί οποιοδήποτε σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας που αποτελεί απειλή για τα ιρλανδικά συμφέροντα.
Στα πλαίσια της έκτακτης σύσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ για την ελληνική κρίση του χρέους, ο Νούναν δήλωσε πως "το πρωταρχικό Ιρλανδικό ενδιαφέρον βρίσκεται στη διασφάλιση πως οποιαδήποτε λύση επιλεγεί δεν θα επηρεάσει αρνητικά τα δικά μας συμφέροντα. Το βασικό είναι να μην μεταδοθεί νέα κρίση στην Ιρλανδία" δήλωσε.
Οι δηλώσεις αυτές σημαίνουν πως η Ιρλανδία θα προσπαθήσει να μπλοκάρει οποιοδήποτε μέτρο επιβληθεί στην Ελλάδα που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για σκληρή δράση σε βάρος της Ιρλανδίας, σε περίπτωση που και αυτή ζητήσει νέο πακέτο διάσωσης. "Θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν, αλλά με απλά λόγια, δεν θέλουμε να υπάρξουν επιπτώσεις από την ελληνική συμφωνία που να πλήξουν τα ιρλανδικά συμφέροντα και, νομίζω, πως μέχρι τώρα δεν φαίνεται πως θα συμβεί κάτι τέτοιο" πρόσθεσε.
Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος με την πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει πως οποιαδήποτε συμφωνία που θα πλήττει τους πιστωτές της Ελλάδας θα θεωρηθεί ισοδύναμη με χρεοκοπία της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε πιστοληπτική υποβάθμιση της Ιρλανδίας η οποία έχει ήδη υποφέρει από μία σειρά υποβαθμίσεων με συνέπεια να εξαρτάται από τα 67 δισ. ευρώ του πακέτου διάσωσης της ΕΕ/ΔΝΤ για την οικονομική της επιβίωση. Οποιοδήποτε, λοιπόν, νέο σοκ στην Ελλάδα θα μειώσει την επενδυτικού βαθμού διαβάθμιση της Ιρλανδίας σε καθεστώς 'σκουπιδιού' και θα τερματίσει τις ελπίδες της χώρας για σταδιακή επιστροφή στις αγορές τη προσεχή διετία ώστε να δανειστεί χρήματα.
Ακόμη ο Νούναν δήλωσε πως δεν έχει έλθει σε επαφή με την ΕΚΤ μετά τις αναφορές ότι η ΕΚΤ είναι οργισμένη με την πρότασή του να κάψει τους βασικούς κατόχους ομολόγων της Anglo Irish Bank και της Irish Nationwide που έκανε την περασμένη εβδομάδα εν μέσω της ελληνικής κρίσης. Οι διευκρινίσεις που δόθηκαν από ιρλανδικής πλευράς ήταν πως η κυβέρνηση μεριμνά ώστε να μην πληρώσει ο Ιρλανδός φορολογούμενος όλες τις ζημιές των τραπεζών. Και πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες να επιβάλλει τις ζημιές στους ομολογιούχους παράλληλα με αυτές για τη μείωση του επιτοκίου του πακέτου διάσωσης της χώρας.
Τέλος, ο Νούναν δήλωσε πως δεν πιστεύει πως επίκειται μία τελική συμφωνία για την Ελλάδα. "Η διαδικασία μόλις αρχίζει. Ελπίζω πως τις επόμενες εβδομάδες, ως τις 11 Ιουλίου, θα υπάρξει μία τελική αξιόπιστη και μακροπρόθεσμη λύση" τόνισε.
http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: