Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Ιρλανδία: Κατά μέτωπον αντιπαράθεση με την Ε.Ε. που μας αφορά...


ZEZA ZHKOY
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_11/06/2011_445392.

Η ευρωπαϊκή εξέγερση, όπως τη χαρακτηρίζουν οι ίδιοι οι Ιρλανδοί, συνεχίζεται! Και είναι ειρηνική. Νέα κατά μέτωπον αντιπαράθεση της Ιρλανδίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση προκαλεί η επιδίωξη των δανειστριών χωρών που συζητούν την υποθήκη δημόσιας περιουσίας.
Σε επίπεδο Ε. Ε. υπάρχει αίτημα χωρών -με την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση- οι οποίες ζητούν ενέχυρο για τα δάνεια διάσωσης, κατήγγειλε, προχθές Πέμπτη, ο υπουργός των Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν.
Όπως δήλωσε, «μια νέα ιδέα τώρα προέρχεται από τις χώρες με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ -που είχαν εγγυηθεί έως τώρα τα δάνεια διάσωσης για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία- να απαιτούν υποθήκη στη δημόσια περιουσία όσων χωρών χρειασθούν επιπλέον χρήματα στο μέλλον, όπως ο διευθυντής της τράπεζας θα έβαζε υποθήκη ένα κτήμα για να δώσει δάνειο». Αυτή είναι η τελευταία τάση στην Ευρώπη και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί στην Ελλάδα τις επόμενες δύο εβδομάδες», δήλωσε ο κ. Νούναν στο Δουβλίνο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Το αίτημα «βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των διαπραγματεύσεων, προφανώς θα υπάρξει αντίσταση σε αυτό», πρόσθεσε ο κ. Νούναν.
Στην ερώτηση, τι σημασία αποδίδει στις προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης, όπως η Moody’s, για το ενδεχόμενο να ερμηνευθεί ως χρεοκοπία της Ελλάδας ακόμα και η περίπτωση της εθελουσίας από τους ιδιώτες επιμήκυνση των ληξιπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων, και ο κίνδυνος να υπονομεύσει το αξιόχρεο άλλων μελών της Ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα, ο κ. Νούναν απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι εγκυμονεί συστημικό κίνδυνο για την Ιρλανδία».
Πάντως, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αποδεικνύεται η -έως τώρα- αντίδραση της κυβέρνησης και του νέου Ιρλανδού πρωθυπουργού Εντα Κένι με τους πρωταγωνιστές στην πολιτική σκηνή της Ε. Ε. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε αγαστή συνεργασία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ τού έχουν ζητήσει εις μάτην να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων, ούτως ώστε να εξασφαλίσει μια μείωση της τάξης του 1% στο επιτόκιο του δανείου διάσωσης της χώρας του που έχει επιβληθεί με το Μνημόνιο.
Όμως, ο Εντα Κένι, αν και έκανε πρόσφατα το ντεμπούτο του στις Βρυξέλλες, απέδειξε πως είναι σκληρός διαπραγματευτής. «Δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ότι θα αλλάξουμε τον φορολογικό συντελεστή του 12,5% επί των κερδών των επιχειρήσεων», δήλωσε, χωρίς να κρύψει τη δυσαρέσκειά του για τις πιέσεις. Γερμανία και Γαλλία θεωρούν ότι η αύξηση του συντελεστή αποτελεί «κλειδί», προκειμένου να υπάρξουν διορθώσεις στους όρους του πακέτου διάσωσης ύψους 85 δισ. ευρώ. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, όπως απαιτεί και ο Αντώνης Σαμαράς.
Να επισημανθεί ότι οι φωνές που καλούν σε ένα νέο δημοψήφισμα πληθαίνουν πάλι στην Ιρλανδία, με το επιχείρημα πως ο ιρλανδικός λαός δεν ρωτήθηκε ποτέ για το πρόγραμμα σκληρής λιτότητας που του επιβλήθηκε με το Μνημόνιο από την Ε. Ε. και το ΔΝΤ. Ανάμεσα στις φωνές που ξεχωρίζουν είναι του οικονομολόγου Ντέιβιντ Μακ Ουίλιαμς, ο οποίος επικαλείται το ιρλανδικό Σύνταγμα. Και του επιχειρηματία Ντέκλαν Γκάνλεϊ, που είχε ηγηθεί του κινήματος για την καταψήφιση της Συνθήκης της Λισσαβώνας το 2008. «Κρατάμε στα χέρια μας έναν όμηρο, το ευρώ, γι’ αυτό πρέπει να δείξουμε πως έχουμε τα κότσια να απειλήσουμε ακόμη και με χρεοκοπία, προκειμένου να μη θυσιαστεί η Ιρλανδία», λέει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: