Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Μουσείο Δουβλινέζων Συγγραφέων


Η Ιρλανδία έχει μακρά λογοτεχνική παράδοση. Δεν είναι λίγο μια χώρα με λιγότερο από 4 εκατ. πληθυσμό να έχει βραβευθεί τέσσερις φορές με το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας (Γέιτς, Σο, Μπέκετ και Χίνι). Και μια και οι Ιρλανδοί θέλουν να έχουν σε περίοπτη θέση τη λογοτεχνία τους, είναι επόμενο να έχουν μουσείο αφιερωμένο στους συγγραφείς της πρωτεύουσάς τους. Το Μουσείο Δουβλινέζων Συγγραφέων δημιουργήθηκε με σκοπό να προωθήσει το ενδιαφέρον του κοινού για την ιρλανδική λογοτεχνία. Μέσω των συλλογών, των εκθεμάτων και των ποικίλων δραστηριοτήτων και εκδηλώσεών του και σε συνεργασία με το Κέντρο Ιρλανδών Συγγραφέων, που στεγάζεται ακριβώς δίπλα, το Μουσείο Δουβλινέζων Συγγραφέων είναι το εθνικό κέντρο της Ιρλανδίας που συγκεντρώνει και στεγάζει όλα τα ρεύματα και τις τάσεις της ιρλανδικής λογοτεχνίας, ενώ συντονίζει και τις δράσεις των επί μέρους μουσείων, όπως του Τζόις, του Σο και του Γέιτς.
Ξεκίνησε από μια ιδέα της Μορίς Γκόρχαμ που την πρότεινε στην Υπηρεσία Τουρισμού του Δουβλίνου και έγινε δεκτή. Ανοιξε τις πόρτες του το 1991 σε ένα τριώροφο αρχοντικό του 18ου αιώνα στο κέντρο της πόλης. Στην πρώτη αίθουσα εκτίθεται η ιστορία της ιρλανδικής λογοτεχνίας από τα πρώτα της χρόνια ως τη μεγάλη λογοτεχνική αναγέννηση του τέλους του 19ου αιώνα με τον Γέιτς. Ο Τζόναθαν Σουίφτ, ο Ολιβερ Γκόλντσμιθ, ο Μπραμ Στόκερ, ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σο και ο Οσκαρ Γουάιλντ είναι μερικοί από τους σημαντικότερους δουβλινέζους συγγραφείς που χάραξαν και επηρέασαν τους δύο τελευταίους αιώνες τα ιρλανδικά γράμματα. Η δεύτερη αίθουσα μάς φέρνει στον 20ό αιώνα ξεκινώντας με την ίδρυση και την ανάπτυξη του Αμπι Θίατερ. Συγγραφείς και ποιητές που σημάδεψαν με το έργο τους τον αιώνα που μόλις έφυγε είναι οι Φρανκ Ο' Κόνορ, Πάτρικ Κάβανα, Οστιν Κλαρκ, Μπρένταν Μπίαν, Μπράιαν Ο' Νόλαν και βεβαίως οι τέσσερις νομπελίστες.
Εκτός από τους πίνακες με τις προσωπογραφίες όλων των σημαντικών δουβλινέζων συγγραφέων που είναι στους τοίχους μπορεί να δει κανείς τη γραφομηχανή του Μπρένταν Μπίαν, τα γυαλιά του Τζορτζ Μπέρναρντ Σο και χειρόγραφα πολλών συγγραφέων. Ακόμη εκτίθενται βιβλία, επιστολές, πορτρέτα και προσωπικά αντικείμενα πολλών συγγραφέων. Τέλος, στο μουσείο υπάρχουν αίθουσα διαλέξεων, βιβλιοθήκη, καφέ, βιβλιοπωλείο, αίθουσα εκθέσεων και προβολών και αίθουσα συνεδριάσεων.
Πηγή: www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: