Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Προς haircut σε ομόλογα τραπεζών;


Της Ναταλίας Δαφνή
Νέο μέτωπο στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης των χρεών στις οικονομίες της Ευρω-περιφέρειας και ενάντια στην ΕΚΤ ανοίγει η Ιρλανδία, ανακοινώνοντας πως βρίσκεται σε ισχυρή θέση να επιβάλει haircuts στους ιδιώτες επενδυτές σε ομόλογα των Anglo Irish Bank και Irish Nationwide. Το Δουβλίνο ανέφερε, μάλιστα, πως η Ιρλανδία είναι σε εντελώς διαφορετική θέση από άλλες οικονομίες των οποίων τα δημοσιονομικά τους είναι σε άσχημη κατάσταση, όπως η Ελλάδα.
Η ΕΚΤ αντιτίθεται στη λύση να επιβληθούν haircuts στους επενδυτές, κάτι στο οποίο συμφωνεί η Γαλλία, όχι όμως και η Γερμανία.
Προεκλογική δέσμευση
Η αναβίωση της προεκλογικής υπόσχεσης της ιρλανδικής κυβέρνησης να «τιμωρήσει» τους ιδιώτες επενδυτές συμπίπτει με την συμπλήρωση των 100 πρώτων ημερών της, προκαλώντας σχόλια πως πρόκειται για πολιτικό ελιγμό. Ούτως ή άλλως, όπως παραδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ίμον Γκίλμορ, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την ΕΚΤ, καθώς πρόκειται για μια απόφαση που δεν μπορεί να λάβει μονομερώς η χώρα. Αναλυτές εκτιμούν, ωστόσο, πως το πρόβλημα της Ελλάδας θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Καμία κυβέρνηση της Ευρωζώνης δεν έχει έως τώρα επιβάλει haircuts σε μεγαλοεπενδυτές, αλλά ο Ντέρμοτ Ο΄Λίρι, οικονομολόγος στην Goodbody Stockbrokers τόνισε πως η Ευρώπη θα πρέπει να δει την περίπτωση των Anglo Irish και Irish Natiowide ως «πείραμα».
«Κάψτε τους»
Η επιστροφή στο προεκλογικό σύνθημα «Κάψτε τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων» χθες το βράδυ χαιρετίστηκε από τις τοπικές εφημερίδες, με την Irish Daily Mail να γράφει στο πρωτοσέλιδό της: «Ήταν επιτέλους η ώρα». Οι επενδυτές όμως αντέδρασαν αρνητικά. Το κόστος του πενταετούς ασφάλιστρου έναντι του κινδύνου χρεοστασίου της Ιρλανδίας εκτινάχθηκε χθες στις 805 μονάδες βάσης, περί τις 34 μονάδες υψηλότερα.
Την ίδια ώρα, ο Κλάους Μπαάντερ, στέλεχος της Societe Generale, επέκρινε τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών Μίχαελ Νοόναν για την πρότασή του: «Θα πρέπει να αστειεύεται? Η ΕΚΤ δεν θα πάρει στα σοβαρά αυτήν την πρόταση, αλλά η πιθανότητα να διαταραχθεί το επενδυτικό κλίμα είναι μεγάλη», κατέληξε ο ίδιος.
Πηγή: http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: