Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Πιθανό το δεύτερο Μνημόνιο και για Ιρλανδία


Επιφυλάξεις για την επιτυχία των σχεδίων του Δουβλίνου σε ό, τι αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας και την επιστροφή της χώρας στις αγορές χρέους εντός του 2012 τηρούν οικονομικοί αναλυτές. Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 1,3% το α΄ τρίμηνο του 2011 μετά τη συρρίκνωση 1,4% το δ΄ τρίμηνο του 2010. Το Δουβλίνο έχει, επίσης, μειώσει το κόστος διάσωσης των τραπεζών κατά 4 δισ. ευρώ, μεταβιβάζοντας μέρος των απωλειών στη χαμηλή βαθμίδα των ομολόγων τους (junior debt).
Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κάθε μέσο προκειμένου να αποφύγει «επικίνδυνους» παραλληλισμούς με το ελληνικό πρόβλημα. Παράγοντες της αγοράς, σε μια κρίσιμη περίοδο για το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα, συζητούν την πιθανότητα εκ νέου προσφυγής και της Ιρλανδίας στην τρόικα, ζητώντας δεύτερο πακέτο κεφαλαίων στήριξης. Υποστηρίζουν ότι και οι δύο χώρες θα καταλήξουν στον επικείμενο Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης της Ε. Ε., η δημιουργία του οποίου έχει δρομολογηθεί για το 2013.
Μεταξύ αστείου και σοβαρού, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, δήλωσε ότι «σκεπτόμαστε να εκτυπώσουμε σε κοντομάνικα μπλουζάκια το σλόγκαν: Η Ιρλανδία δεν είναι Ελλάδα», για να προσθέσει στη συνέχεια «βεβαίως, θα τα πουλάμε. Δεν θα χαρίζουμε». Αχίλλειος πτέρνα της ιρλανδικής οικονομίας δεν είναι μόνον ο τραπεζικός κλάδος, αλλά και η εξασθενημένη ζήτηση που έχει αποδυναμωθεί ήδη έπειτα από μια τριετία ύφεσης. Το πρώτο τρίμηνο του έτους υποχώρησε κατά 1,9%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση διετίας. Οπότε ο στόχος της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,3% από το 2011 μέχρι το 2014 και η επιστροφή της χώρας στις αγορές το 2012 χαρακτηρίζεται ως υπερβολικά αισιόδοξος.
Πάντως, η Ιρλανδία κατάφερε να μειώσει κατά 4 δισ. ευρώ, στα 20 δισ., το ποσό που προβλέπεται για τη στήριξη των τραπεζών στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης Ε. Ε. και ΔΝΤ των 85 δισ. ευρώ. Ο κ. Νούναν στοχεύει, μάλιστα, στην εξοικονόμηση συνολικά 6 δισ. ευρώ και πλέον από το κούρεμα τραπεζικών ομολόγων και την πώληση περιουσιακών στοιχείων του κλάδου. O Ιρλανδός υπουργός διερευνά, επίσης, κούρεμα και στα τραπεζικά ομόλογα υψηλής εξασφάλισης (senior debt), όχι μόνον του junior debt. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο απορρίπτει κατηγορηματικά η ΕΚΤ, όπως, επίσης, και η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αναμένεται να αναλάβει επικεφαλής του ΔΝΤ.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: