Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Οι πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις του... χεριού


Πέρα από τους κανονισμούς και τις αρχές της FIFA πολλοί είναι αυτοί που υπογραμμίζουν τα οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με μία πρόκριση στο Μουντιάλ.
Για παράδειγμα το γαλλικό κανάλι TF1 έχει ήδη δεσμεύσει 120 εκατ ευρώ για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των αναμεταδόσεων. Η μη συμμετοχή της Γαλλίας στο Μουντιάλ σημαίνει ότι οι διαφημίσεις θα είναι δύο φορές φθηνότερες.
Η Adidas προβλέπει σε εισπράξεις ανάλογες με αυτές από το Μουντιάλ 2006 διαθέτοντας 500.000 αθλητικές μπλούζες με τα χρώματα της Εθνικής Γαλλίας.
Επίσης ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων όπως η Carrefour ή η τηλεπικοινωνιών SFR έχουν ήδη δεσμεύσει από 2,5 εκατ ευρώ για την διαφημιστική χρήση των επιτυχιών της Εθνικής.
«Το ποδόσφαιρο μπορεί να συμβάλλει θετικά στη διαμόρφωση μιας δυναμικής ατμόσφαιρας, έχει αναμφισβήτητα μία χρησιμότητα στον οικονομικά τομέα αλλά και στην κοινωνία. Η μη-πρόκριση, αποτελεί σίγουρα ένα σκληρό κτύπημα για την Ιρλανδία», αναγνωρίζουν οι Γάλλοι αναλυτές.
Πράγματι η Ιρλανδία, ο πρώην «Κέλτικος Τίγρης» περνάει δύσκολους καιρούς, λόγω ύφεσης εδώ και δύο χρόνια, με την ανεργία που έχει φτάσει στο 13%.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ από το Δουβλίνο που φθάνουν στο Παρίσι, οι Ιρλανδοί δεν μπορούν να χωνέψουν ότι οι ίδιοι ψήφισαν για δεύτερη φορά τη Συνθήκη της Λισαβόνας και οι Γάλλοι δεν μπορούν να ξαναπαίξουν για την πρόκριση.
Έτσι, Ιρλανδός ευρωβουλευτής σκοπεύει να θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά την Σύνοδο στο Στρασβούργο.
Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: